Autorijden met kinderen, hoe hou je het safe en gezellig ?

Autorijden met kinderen kan een hele klus zijn. Een goed autostoeltje is voor een veilige reis van levensbelang en is in Nederland verplicht voor kinderen met een lengte tot 1.35 meter. In andere landen gelden andere regels, zo is in Duitsland een autostoeltje tot 1.50 meter verplicht.

Daarnaast zijn er een hoop andere dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat autorijden met kinderen en je een lange reis voor de boeg hebt. Wij geven je de nodige tips.

Wat is verplicht, en wat geen overbodige luxe? Waar denk je aan bij het afsluiten van een autoverzekering? En hoe voorkom je wagenziekte bij de kleintjes?

Lees onze tips maar eens op je gemak door. Weet je aan het einde van de rit precies waar je aan toe bent.

Autorijden met kinderen, wat is verplicht en wat is heel fijn?

Het autostoeltje

Natuurlijk ga jij niet zonder autostoeltje autorijden met kinderen als dat nog verplicht is. De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1.35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten.

Heb je nog geen autostoeltje of is die van jullie aan vervanging toe? Bij de aankoop van een stoeltje is onderstaande van belang om goed in de gaten te houden:

  • Het ECE keuringslabel. Een stoeltje met dit label heeft de minimale veiligheidseisen. Noodzakelijk dus.
  • Maximale gewicht. Een stoeltje is geschikt voor een maximaal gewicht.
  • Neem je auto en je kind mee als je een stoeltje gaat kopen. Laat je goed informeren over de eisen en hoe je het zitje veilig bevestigt.

Uit onderzoek blijkt dat achterwaartse autostoeltjes 5x veiliger zijn voor kinderen van 0-4 jaar. Meer tips over het autostoeltje vind je op de site van Maxi-Cosi.nl.

autorijden met kinderen
Afbeelding: Wikipedia

De airbag

Hoewel de airbag uiteraard bedoeld is voor extra veiligheid, kan die, wanneer je gaat autorijden met kinderen, juist extra risico’s met zich meebrengen.

Een airbag springt namelijk met veel kracht open. Zo veel kracht, dat een jong kind er gewond door kan raken. Zet het autostoeltje daarom bij voorkeur vast op de achterbank. Moet hij toch voorin, monteer het dan tegen de rijrichting in en zet de airbag van de passagiersstoel uit.

Ook bij kinderen tot 12 jaar kan het beter zijn de airbag uit te schakelen. Kinderen hebben tot hun 12e soms nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. Kan de airbag niet uitgeschakeld worden, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.

De gordel

Dit is vast geen nieuws voor je. Autogordels zijn verplicht, en niet alleen voor kinderen met autorijden. Wist je dat je in een auto niet meer mensen mag vervoeren dan er autogordels zijn?

Dat geldt dus ook voor kinderen onderweg naar een kinderfeestje. Er is één uitzondering. Namelijk voor auto’s die, vanwege hun bouwjaar, nog geen autogordels hebben.

Is papa helemaal fan van oude auto’s, en zit daar geen gordel in, dan is het dus toegestaan om zonder autogordel rond te rijden. Maar let op: veilig is anders, en voor kids onder de 3 jaar is het sowieso verboden.

Hoe zit het met je auto  als je gaat rijden met kinderen?

Is de auto in orde? De staat van de auto draagt voor een groot gedeelte bij aan de veiligheid en comfort van je autorit. Wat is de staat van de banden, de motor, de remmen en de vloeistoffen?

Controleer deze of (zoals dat bij ons gaat) doe een uitgebreide (vakantie)check bij de garage. Of laat het in ieder geval je man doen. Natuurlijk kan er altijd wat mis gaan. Zorg daarom ook voor een goede autoverzekering als je gaat autorijden.

Hoewel, of een verzekering ‘goed’ is hangt natuurlijk helemaal van je persoonlijke situatie af. Heb je wel of geen vervangend vervoer nodig als je auto ter reparatie weg is? Of gaan jullie bijvoorbeeld vaak naar het buitenland, en heb je dekking in heel Europa nodig?

Ga er even goed voor zitten: de juiste autoverzekering neemt namelijk een hoop stress en eventuele problemen weg, mocht er onverhoopt iets mis gaan. Kijk maar eens op de website van Centraal Beheer.

Bij gezinsuitbreiding komt het regelmatig voor dat er een nieuwe auto gewenst is. Niet nieuw in de zin van ‘net uit de fabriek’, maar nieuw in de zin van groter en praktischer. Ben je op zoek naar een tweedehands auto, let er dan op of hij pas gekeurd is, wat de kilometerstand is en wanneer de distributieriem vervangen is (dure aangelegenheid!).

Ook hier draagt een goede voorbereiding weer bij aan veiliger autorijden met kinderen. Bedenk je ook wat het doel is. Wil je je kinderwagen meenemen in de auto? Dan moet deze natuurlijk wel passen. Hetzelfde geldt voor drie kinderzitjes naast elkaar.

Lees ookDe fijnste auto’s voor mama’s

Autorijden en kinderen, hoe hou je ze bezig?

Zeker voor een lange reis is het erg fijn voor jou en de kinderen als ze iets te doen hebben. Dan zijn ze minder vervelend en is de chauffeur minder afgeleid. Denk aan DVD-schermpjes in de stoelen, een tablet, kleurboeken, luisterboeken of reisspelletjes als ’tel het aantal groene/rode auto’s’, ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘raad de persoon’.

De leukste autospelletjes vind je hier en we hebben ook wat tips voor speelgoed op reis.

Ga er regelmatig uit. Zo kunnen de kinderen even bewegen (ga bijvoorbeeld even een tikspelletje doen of voetballen) en even naar de wc. Ook voor de chauffeur is het aan te raden om af en toe voor een frisse neus en wat beweging de auto uit te stappen.

Kinderen en wagenziekte tijdens het autorijden

Kinderen zijn gevoeliger voor wagenziekte dan volwassenen. Doordat de hersenen vertellen dat alles beweegt terwijl jij stil zit, kan het evenwichtscentrum verstoord raken.

Meestal groeien ze daar van zelf overheen. Maar autorijden met kinderen kan hierdoor echt een crime worden. Sommige kinderen worden bijvoorbeeld ziek als ze lezen of een filmpje kijken in de auto. Hieronder een aantal tips waar je rekening mee kan houden.

  • Laat je kinderen naar buiten kijken
  • Eet geen vet voedsel, hoe lekker dat op je vakantietrip ook kan zijn
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Geef geen frisdrank
  • Wees een goede chauffeur! Rij rustig: niet plotseling remmen, geen scherpe bochten, etc.
  • Zorg voor voldoende afleiding, zet bv een cd op met kinderliedjes
  • Stop regelmatig

Het wordt afgeraden om kinderen medicatie te geven tegen reisziekte als je gaat autorijden. Zeker als ze jonger zijn dan twee jaar mogen ze die absoluut niet hebben.

Ook daarna is het beter van niet: hun evenwichtsorgaan moet wennen aan reizen met de auto. Is het echt niet te hebben, dan kan je overwegen om ze toch een tabletje te geven.

Vaak werken deze pilletjes als een soort slaapmiddel, en slaapt je kind de rest van de rit. Overleg wel eerst met bijvoorbeeld de apotheek, welke middelen zij aanraden. Nog meer tips tegen wagenziekte vind je op de site van de ANWB.

Hou het hoofd koel

Wanneer je voor een zomervakantie naar het zuiden rijdt voor een kindvriendelijke vakantiebestemming, kan het erg warm worden in de auto. Hierdoor worden kinderen vervelend met autorijden en zijn ze vatbaarder voor wagenziekte.

Kleed de kinderen niet te warm aan en doe de schoenen uit. Zorg voor goede zonwering op de ramen en doe een handdoek over het zitje als jullie even uit de auto zijn. Hierdoor wordt het zitje niet te warm en kan het kind zich geen pijn doen aan eventuele verhitte (metalen) onderdelen.

En veel drinken blijft natuurlijk belangrijk. Jep, dat levert meer plaspauzes op. Maar regelmatig een korte pauze kan iedereen wel gebruiken tijdens zo’n lange, hete rit. Reist er nog een kindje mee dat de blaas nog niet helemaal onder controle heeft, dan is het natuurlijk ook slim om wat droog (onder)goed mee te nemen. Ook een soort reisverzekering 😉 .

Heb jij nog bijzondere tips om het autorijden met kinderen prettiger te maken? Schroom niet ze te delen, we horen ze graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven