In Utero, over de impact van ‘het leven’ op ongeboren kinderen

Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt, effect op je later leven? Voor Mamsatwork ging ik naar de nieuwe documentaire ‘In Utero’ . Deze toont, aan de hand van interviews met dokters en psychologen, mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor je verdere leven.

in utero documentaire

“We zijn niet enkel het resultaat van een samensmelting van genen, maar ook van onze omgeving”, aldus de Amerikaanse documentairemaakster Kathleen Man Gyllenhaal.

In Utero

Samen met een (zwangere) vriendin was ik uitgenodigd om naar deze documentaire te komen. Dat het leven in de baarmoeder belangrijk is, dat wisten we al wel. Maar de impact die het daadwerkelijk op het ongeboren kind heeft, daar kwamen we pas via In Utero achter. Ik stond versteld!

De prenatale ervaringen die je in de baarmoeder opdoet, zijn de basis voor je hele verdere leven. Het is dan ook niet voor niets dat een zwangere vrouw op haar voedingspatroon en dergelijke moet letten. Zowel de zorg voor het ongeboren als voor het pasgeboren kind zijn van grote invloed op de hechtingsrelatie tussen ouder en kind.

De hechting van een baby

Onder hechting verstaan we dan het verlangen van een jong kind in dit geval, om de nabijheid te zoeken van een of meerdere  personen. Deze relatie biedt het kindje veiligheid, geborgenheid en voldoening en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling. Zowel op emotioneel als op sociaal gebied.

Uit In Utero blijkt dat een baby al in zijn eerste maanden probeert de mensen om zich heen in de buurt te houden. Dit probeert hij door middel van huilen, lachen, kijken en kletsen. Vroeger werd gedacht dat een kind tot zijn tweede levensjaar niks meekreeg van de wereld om zich heen. Niks voelde, niks kon herinneren. Mede daardoor ook werden operaties bij kinderen van deze leeftijd uitgevoerd zonder narcose, omdat men ervan uitging dat een narcose zo slecht was, dat het beter zonder kon (!).

Onderzoeken tijdens zwangerschap van onschatbare waarde

Zo’n dertig jaar geleden werd er begonnen met het verrichten van onderzoek naar het leven in de baarmoeder. Onderzoekers kwamen er onder meer achter dat vrouwen die proberen af te slanken tijdens de zwangerschap, een grotere kans hadden op het krijgen van een te vroeg geboren kindje omdat het de benodigde voedingsstoffen mist.

Daarbij hebben kinderen met een laag geboortegewicht een verhoogde kans op het ontwikkelen van diverse ziekten als suikerziekte en het krijgen van gedragsproblemen zoals ADHD, maar ook depressies komen vaker voor.

in utero

Kinderen van Holocaust vrouwen

Er werd gekeken naar kinderen die afstammen van vrouwen welke de Holocaust hebben overleefd. Deze mensen hadden leren leven met honger, het ongeboren kind leerde dit ook, het opgroeiende kind ook. Tevens blijkt dat deze kinderen alerter en waakzamer zijn. Generatie op generatie word doorgeven, niet alleen dus door je moeder. Maar ook van oma krijg jij dingen mee blijkt uit deze documentaire. Ontzettend indrukwekkend!

In Utero en de extended family

Wij leven in een wereld met voornamelijk gehaast. Vooral ook in ons kleine kikkerlandje word er geleefd via de klok. Hier wordt als laatste naar verwezen; het begrip ‘ extended family’ ook wel grootfamilie genoemd. Deze kring is groter als enkel ouder en kind, in ieder geval worden de grootouders er ook toe gerekend. Een kind wordt dan opgevoed door meerdere personen, er was altijd wel iemand die de moeder kon bijspringen. Tegenwoordig, mede door financiële redenen, moeten vaak beide ouders werken waardoor er veel druk bij de moeder komt te liggen wat dan weer resulteert in stress. Het cirkeltje is rond.

Het kerngezin

De grootfamilie als samenlevingsverband komt tegenwoordig enkel nog voor in de traditionelere samenlevingen en op het platteland. In de moderne westerse samenleving overheerst het ‘kerngezin’. Maar als we terug gaan naar de basis, dan kom je uit bij familie. Het voor elkaar zorgen, elkaar helpen, veel meer de omgang met elkaar, het socialere leven. Tegenwoordig is iedereen bezig met zichzelf, zijn eigen carrière en het eigen gezin. Iets wat eigenlijk van nature niet in ons zit, we worden geleefd.

Als je weet waar je vandaan komt, leer je jezelf kennen. Antwoorden liggen in jezelf door ervaringen die je in het prille begin van je leven al hebt opgedaan. Vaak liggen deze ervaringen ten grondslag aan onze huidige gevoelens en gedragingen.

De documentaire In Utero is gemakkelijk te volgen en wordt kracht bijgezet door verhalen van onder meer doktoren. De vergelijking die ze geregeld maken met bepaalde (animatie)films gaat mij wat te ver en vind ik in het geheel niet passend. Desondanks werkt de rest behoorlijk inspirerend en blijf je geboeid tot het eind. Een echte aanrader voor een avondje uit!

Begrepen worden, is liefde.

Hebben we je interesse gewekt? Je kan hier zien waar In Utero allemaal draait en ook direct de kaartjes voor deze prachtige documentaire bestellen als je wilt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven