Welkom in ons grote 9 maanden durende avontuur. Of eigenlijk, jouw grote avontuur. Trouwens, het duurt ook wel wat langer dan 9 maanden. Daarna begint het eigenlijk pas echt! In deze zwangerschapsagenda lees je van week tot week alles over de zwangerschap. En in dit blog specifiek over 1 week zwanger zijn. We beginnen bij het begin: de allereerste week dat je zwanger bent. Al is dat wel een mysterieus begrip. 1 Week zwanger? Je zou het niet denken, maar jouw lichaam is al volop bezig met ‘de voorbereidingen’.
1 Week zwanger: of toch niet?
We beginnen maar meteen met het ingewikkelde gedeelte. Eén week zwanger, dat levert meteen een hoop vragen op. Je officiële zwangerschap begint namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Terwijl je eisprong pas twee weken later plaatsvindt. Tot die tijd is er dus geen bevruchting en geen embryo. Beetje typisch, maar toch wordt dit als de officiële start van je zwangerschap gezien. Op basis van dat officiële moment wordt ook berekend wanneer je wordt uitgeteld. Vandaar dat slechts 4% van de baby’s echt op die dag geboren schijnt te worden 😉 .
1 week zwanger; welke symptomen zijn er?
Eén voordeel van het wel officieel maar nog niet helemaal zwanger zijn: je hebt nog geen zwangerschapskwaaltjes. Wel is dit hét moment om voorlopig vaarwel te zeggen tegen je menstruatie. Jammer dat je dat niet even goed kan vieren!
Welke symptomen je precies hebt als je 1 week zwanger bent, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Er wordt gezegd dat je nog geen symptomen kan hebben omdat je nog niet echt zwanger bent. Aan de andere kant lees je ook dat er vrouwen zijn die wel degelijk iets voelen. Ook is het zo dat je lichaam -ondanks dat je nog niet zwanger bent- al wel hormonen aanmaakt. Deze kunnen eventueel hoofdpijn tot gevolg hebben als je 1 week zwanger bent.
Al merk je er zelf niet veel van, je lichaam bereidt zich iedere maand voor op een mogelijke zwangerschap. Alleen dit keer is het anders gelopen: je bent zwanger! Op de eerste dag van je laatste menstruatie is -net als al die andere maanden- een hormoon afgegeven waardoor je eicel is gaan rijpen. Na twee weken, tijdens de eisprong, komt die eicel vrij. De baarmoederwand is intussen dikker geworden, zodat de eicel hier kan nestelen. En als jullie samen aan de bevruchting hebben gewerkt is de cirkel rond. Jullie krijgen een kindje!
Lees ook: Zwanger zonder het te weten, dat kan dus echt!
1 week zwanger; de bevruchting
Een kleine opfriscursus biologie voor als je 1 week zwanger bent. Hoe ging de bevruchting ook weer in zijn werk? Wat je er voor moet doen, daar heb je vast geen opfriscursus meer voor nodig. Maar wat gebeurde er ook alweer in jouw lichaam?
Zodra de eicel (of eicellen!) is bevrucht door de zaadcel van de man, begint er een reis. Door de eileider beweegt de bevruchte cel zich richting je baarmoeder. Na zo’n 4 dagen bereikt de eicel de baarmoeder. Eenmaal daar aangekomen nestelt de eicel zich in het baarmoederslijmvlies. Om dan in 9 maanden tijd uit te groeien tot een heus mensje. Al die tijd zal je in de zwangerschapskalender kunnen lezen wat je allemaal te wachten staat. Of eigenlijk: wat je te wachten zou kunnen staan. Want niets is zo uniek als een vrouw, of als een zwangerschap.
Wat kan je nu al doen bij 1 week zwangerschap?
- Foliumzuur slikken
- Stoppen met alcohol
- Stoppen met roken
- Verantwoorde voeding
Zeker als een zwangerschap niet gepland is, weet een vrouw in de eerste weken zelden dat ze zwanger is. Het komt dus niet zo vaak voor dat je een vrouw hoort zeggen dat ze 1 week zwanger is. Toch een vermoeden, of zelfs al zekerheid? Dan kan je in deze periode foliumzuur gaan slikken.
1. Foliumzuur slikken
Foliumzuur is heel belangrijk voor de vroege ontwikkeling van ongeboren kindjes. Probeer je zwanger te worden, dan wordt zelfs aangeraden het al bij voorbaat te gaan slikken, dus niet alleen van 1 week zwanger zijn. Ben je zwanger? Dan stop je na 10 weken zwangerschap weer met het slikken van foliumzuur.
Normaal gesproken haal je al voldoende foliumzuur uit voeding zoals verse groenten, fruit, vlees, zuivel en volkorenproducten. Als je zwanger bent, is dit echter niet genoeg. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van je baby. Maar ook voor zwangere mama’s is het belangrijk. Het werkt mee aan de vorming van de placenta, en een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede bij de moeder opleveren. Probeer je zwanger te raken? Begin dan vast met het slikken van foliumzuur. Een pil per dag kan geen kwaad en zo is je lichaam dadelijk optimaal voorbereid. Nu jullie nog. Maar daarvoor lees je gewoon nog even door.
2. Stoppen met alcohol
Iedereen weet tegenwoordig dat alcohol en zwangerschap niet samen gaan. Toch gaat er nog een misverstand rond over de eerste weken van de zwangerschap en alcohol.
Er wordt gedacht dat alcohol bij 1 week zwanger nog geen probleem zou zijn omdat de placenta in het begin van de zwangerschap nog niet gevormd is. Toch is het zo dat óók in de eerste weken van de zwangerschap alcohol al bij de embryo terecht kan komen. Alcohol komt namelijk in het lichaamsvocht van de moeder terecht waardoor het ook in het vruchtwater terecht komt, zelfs al hebben we het nog maar over de dooierzak want ook die staat in verbinding met het lichaamsvocht.
Stop dus met alcohol drinken vanaf week 1 van je zwangerschap.
3. Stoppen met roken
Nog zo’n kwalijk gewoonte, zeker als je zwanger bent of zwanger probeert te raken. Roken vergroot de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Maar kan ook het loslaten van de placenta of de ontwikkeling van astma bij je kind veroorzaken. Ook hier is het belangrijk dat je vanaf 1 week zwanger zorgt dat je gestopt bent.
4. Verantwoorde voeding
Ook over voeding tijdens je zwangerschap wordt veel geroepen. Uiteraard is het belangrijk om gezond te eten en drinken en ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. In ons blog over verantwoorde voeding tijdens je zwangerschap lees je hier meer over.