15 of 63: geen menstruatie en dús zwanger

Per jaar worden worden ruim 2000 tienermeisjes in ons land moeder. Het grootste deel van de zwangerschappen is ongepland. Het aantal tienermoeders (5,2 geboorten per 1000 meisjes) in Nederland is één van de laagste van Europa, alleen Zwitserland kent minder tienermoeders (CBS). Engeland spant de kroon: 27 van de 1000 meisjes werden tussen hun 15e en 19e voor de eerste keer moeder. Oost-Europa doet er overigens niet voor onder, ook daar is het aantal tienermoeders hoog.

Sinds 2001 lopen de cijfers wel terug en dat komt vooral omdat allochtone tienermeisjes minder vaak in verwachting raken. Dat geldt dat met name voor de Turkse en Marokkaanse meisjes. Bij de Nederlandse meisjes is die teruggang niet zichtbaar en bij Antilliaanse tieners al helemaal niet.

Beest in bed
En dan is er deze week de bevalling van Tineke Geesink die op 63-jarige leeftijd moeder werd van haar dochter Meagan. De hele wereld is zo ongeveer over haar heen gevallen en ik viel gewoon mee. Alle (voor)oordelen spookten ook door mijn hoofd terwijl de tv-commercial van de Clear Blue Digital ovulatietest wel heel bijzonder getimed over het scherm schoof. Want Tineke ovuleerde al lang niet meer, dus kwam er een donoreitje aan te pas. Lekker in bed de beest uithangen gebeurde ook al niet, er was een zaaddonor (die Italiaanse dokter misschien die er geen been in ziet om oma’s nog moeder te laten worden?) die het eitje bevruchtte. Genetisch gesproken is baby Meagan dus niet haar dochter, maar wie daarover iets heeft te melden begrijpt niets van moederschap en niet-genetische kinderen. Maar dit terzijde.

Pedaalemmer
Wat me deze week wel heeft bezig gehouden is de afstand die er ligt tussen de schrik wanneer je op je 15 of 16e ontdekt dat je te laat bent met je menstruatie en de blijdschap als je op je 64e zwanger blijkt. En dat dan zonder ook maar één menstruatie over te slaan want haar laatste maandverbandje heeft Tineke Geesink al heel lang geleden in de pedaalemmer gemikt.
Is een oude moeder – en er is daarbij verschil tussen een oude moeder en een oude vrouw- een slechte optie? Mijn eerste reactie is ja, want waarom is het wel zielig wanneer een kind met moeder alleen achterblijft omdat vader bijvoorbeeld overlijdt en waarom moeten we roomser zijn dan de paus wanneer het om vrije keuze en grenzenloosheid gaat? Mijn tweede reactie is ook ja, omdat het heel anders is wanneer je een weekje bij je oma logeert dan wanneer je je leven met je oma deelt. En dan loop ik even vast want er zijn heel veel kinderen door hun grootouders uitstekend opgevoed. Misschien waren sommigen van hen een tikkie jonger, maar dan nog.

Hyotheek en ego
Maakt het voor het accepteren van iets waar we eigenlijk helemaal niets mee te maken hebben – het krijgen van een kind is blijkbaar alleen géén onderwerp van gesprek wanneer het netjes binnen de door ons opgestelde leeftijdsgrenzen gebeurt – uit of je als moeder alleenstaand bent of niet. Zouden we dit nog net iets beter hebben begrepen als er ook een vader zou zijn geweest? Geen idee, ik blijf het moeilijk vinden om te geloven dat er artsen zijn die dit een vrouw willen aandoen. Want het wil er bij niet in dat deze Italiaanse arts heeft gehandeld vanuit de goedheid van zijn hart. Zijn hypotheek en zijn ego lijken me eerder de drijfveren voor dit staaltje ingrijpen in wat de natuur of God, dat mag ieder voor zich bepalen, heeft aangegeven als wenselijk. Want het kán wel, maar moet je het dan ook willen. Mijn auto rijdt misschien ook wel 180, maar of ik er verstandig aan doe om met mijn Seatje zo door de bochten te scheuren…

AOW en kinderbijslag
Ik heb te doen met de meiden die er deze week achterkwamen dat voor het zingen de kerk uit, periodieke onthouding, de eerste keer seks en al die andere fabels dus niet waar bleken te zijn. Hoe vertellen ze het hun ouders en wat moeten ze nu in vredesnaam. Ik heb te doen met Tineke Geesink die over drie maanden met loodzware ogen van vermoeidheid wéér haar bed uit moet. En die over twee jaar met ongeveer € 1325,- AOW en een beetje kinderbijslag moet gaan sparen voor de schoolopleiding van haar dochter.
Een kind op je 15e of je 63e : ik denk in beide gevallen dat je de consequenties niet kunt overzien, zelfs al denk je van wel.
Maar ik denk ook dat het niet aan mij is daarover een oordeel te vellen, maar een mening heb ik er dus wel over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven