Kinderopvang…. en ouders betalen de rekening

Op 4 januari zat ik door Nu.nl te ‘bladeren’ en viel mijn oog op een artikel over kinderopvang. De strekking van dit artikel laat zich al raden, er is onderzoek gedaan en een groot deel van de bevolking vind dat ouders zelf moeten opdraaien voor de kosten van de kinderopvang. Dit deel bestaat vooral uit mensen die zelf geen jonge kinderen hebben (43 %) maar ook een groot deel van ouders van jonge kinderen die niet naar de opvang gaan (27,2 %) heeft deze mening. Wat niet verbazingwekkend is, is dat van de groep ouders die wel gebruik maken van kinderopvang dan weer 45% procent vind dat de overheid het grootste deel van de opvang zou moeten betalen. Dit alles blijkt uit cijfers van het CBS.

Wat zijn de kosten dan?
In 2011 hebben ruim een half miljoen ouders kinderopvangtoeslag ontvangen, volgens het CBS. Terwijl de gemiddelde opvangkosten per kind totaal uitkamem op bijna € 7300,-, betaalden de ouders hier ongeveer € 2000,- zelf van. Dit houdt in dat in 2011 ongeveer 73 % van de kosten is gecompenseerd door de kinderopvangtoeslag. Dat klinkt alweer anders maar als je 2011 vergelijkt met 2010 zie je wel een redelijk grote stijging in de gemiddelde kosten die ouders zelf betaalden, namelijk € 400,-. Ouders betaalden in 2011 namelijk gemiddeld 27 % van hun opvangkosten zelf en dit was in 2010 nog 23 %.

Situatie 2013
Uiteraard komt deze berichtgeving niet uit de lucht vallen. De overheid heeft de afgelopen tijd al flink gesneden in de vergoeding voor de kinderopvang en vanaf januari 2013 is de subsidiekraan voor de toeslag nog eens extra aangedraaid. Veel ouders, met name de ouders die in de hogere inkomens vallen, betalen nu meer voor de opvang van hun kinderen. In veel gevallen betalen deze ouders zelfs fors meer en er zijn zelfs ouders die helemaal niet meer in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Over de gevolgen hiervan heeft Debat op 2 een uitzending gewijd en de gevolgen zijn best vergaand. Deze aflevering is op 2 januari uitgezonden en er komen verschillende partijen met verschillende meningen aan bod.

Tot slot
Zelf vind ik het moeilijk om een duidelijk standpunt over kinderopvang en de rol die de overheid hier inspeelt te vormen en om mij heen hoor ik dit geluid ook van heel veel mensen. Ook hoor ik vaak de vraag: kan het in Nederland niet zoals in andere europese landen geregeld worden? Maar dat is weer voer voor een hele andere discussie!

 

Bron: nu.nl ‘laat ouders zelf kinderopvang betalen’ en Debat op 2 ‘kinderopvang onbetaalbaar?’

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top