3 Weken zwanger: hoe verloopt je zwangerschap en wat voel je?

Aan het eind van de tweede week van je zwangerschap heeft waarschijnlijk je eisprong plaatsgevonden en dus ook de bevruchting. Ook in de 3e week kan dat nog gebeuren. Maar dan is het nu dus eindelijk zover: je bent 3 weken zwanger! Hier lees je meer over wat je dan allemaal kan verwachten. Hoe je lichaam langzaam verandert. En het kindje in je buik gaat vanaf 3 weken zwanger zijn ook andere vormen aannemen. Lees hieronder tips om om te gaan met zwangerschapsperikelen, en om jouw zwangere lijf in topconditie te houden. Wil je meer weten over een ander moment in je zwangerschap? Check dan de zwangerschapskalender even.

3 weken zwanger

3 Weken zwanger: let the growing begin

Misschien ben je er intussen al achter: je bent zwanger! Toch zijn er genoeg vrouwen die 3 weken zwanger zijn, maar ook dan nog van niks weten. De samensmelting van de mannelijke spermacel en de vrouwelijke eicel heeft immers pas net plaatsgevonden. En hoewel je lichaam nu al volop bezig is met de creatie van een heel nieuw mensje, merken vrouwen er meestal nog weinig van. Maar wees gerust dames: dat gaat niet lang meer duren. En ben jij heel gevoelig? Dan heb jij het misschien al wel in de gaten dat je 3 weken zwanger bent.

Lees ook: Bijwerkingen zwangerschap in allerlei vormen

Als zwanger raken bij jou niet zo makkelijk is gegaan, en het bijvoorbeeld via IVF is gelukt, ben je nu waarschijnlijk al wel op de hoogte. Tijd om je ‘huiswerk’ te gaan doen, mama. Laten we eerst eens gaan kijken naar hoe het kindje in wording in je lichaam nu al druk aan het groeien is geslagen.

Meanwhile in your body…

Ook al weet jij met 3 weken zwanger misschien nog van niks, reken maar dat je lichaam op de hoogte is. En druk in de weer! De bevruchte eicel is op weg naar, of inmiddels gearriveerd in de baarmoeder. Onderweg heeft die zich al vermenigvuldigd tot een balletje cellen. Ook de baarmoeder is al voorbereid: daar is het slijmvlies dikker geworden, zodat het eitje er gemakkelijk kan nestelen.

Je hormonen blijven ook lekker bezig. Die stimuleren je eierstokken om progesteron te gaan produceren. Hierdoor gaat je lichaam onder andere meer vet vasthouden. Ben jij misschien niet blij mee, maar je kindje in wording natuurlijk wel. En je mag dat progesteron nog extra ‘bedanken’. Het is namelijk verantwoordelijk voor veel van de zwangerschapsbijwerkingen die je de komende weken zult gaan voelen. Maar nu is daar – waarschijnlijk – nog niet écht sprake van.

En dit merk jij als je 3 weken zwanger bent

Ook als je 3 weken zwanger bent hoef je er nog niks van te merken. Je kan al last hebben van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid of duizeligheid, maar het hoeft niet. Het innestelen van de eicel in je baarmoeder kan gepaard gaan met een lichte bloeding, maar meestal gebeurt ook dat niet. En als het wel gebeurt is er een dikke kans dat jij het voor je menstruatie aanziet. Of je in je derde week veel merkt van je zwangerschap is dus de vraag. Maar je weet nu in ieder geval dat je lichaam er dan al volop mee bezig is. En jij hoeft ook niet lang meer te wachten.

Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid… 9 maanden lang?!

Zorg voor jezelf

Een goede tip voor iedere vrouw, maar zeker voor de zwangere vrouw: zorg goed voor jezelf. Als je week 1 & 2 uit onze zwangerschapskalender ook hebt doorgenomen, las je al over het belang van foliumzuur en gezonde voeding. En dat advies blijft nog wel even geldig. Zorg dat je genoeg beweging krijgt en fit blijft. Een zwangerschap kan je namelijk best vergelijken met topsport.

Nog een leuk advies. Als je denkt dat 9 maanden lang duren heb je het mis. Voor je het weet zijn jullie (opnieuw) papa en mama. Niet dat je nu al met de kinderkamer moet beginnen, maar probeer bewust van je zwangerschap te genieten. Leuk idee: hou een zwangerschapsdagboekje bij voor alle hoogte- (en diepte-) punten. Dat is leuk voor jullie kindje, maar ook voor jou om over een jaar of 18 nog eens na te lezen.

2 weken zwanger                                                                       4 weken zwanger →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven