4 hour work week boek review

Note: ondanks dat dit boek al tijden op mijn lijstje staat ben ik er zelf nog niet aan toegekomen om de 4 hour work week te lezen, de review van dit boek is dan ook niet van mijzelf, maar van Leonie.

Doordat ik (Leonie) online werk en daardoor veel in Spanje vertoef, sprak de cover van The 4-Hour work week me natuurlijk direct aan. Slechts vier uur per week werken en toch rond kunnen komen, wie wil dat nu niet?

boek review van the 4 hour work week, ook wel een werkweek van 4 uur in de vertaalde versie

Boek review 4 hour work week

Ik koos ervoor de Engelse versie te lezen, maar het boek is er voor de liefhebber ook in het Nederlands, met de titel: Een werkweek van 4 uur.

Het principe van The 4 Hour work week

Een rijk leven leiden op een tropische bestemming, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen? Dat klinkt als je het Timothy Ferriss vraagt een stuk moeilijker dan het in werkelijkheid is.

Door je werkweek op diverse vlakken te stroomlijnen, prioriteiten te stellen, veel zaken te automatiseren en super gefocust te werken, is het voor veel mensen zeker mogelijk. Dat wil zeggen: als je een online bedrijf hebt dat je in staat stelt om dat allemaal te doen.

Voor wie nu denkt dat het heel moeilijk is om een goedlopend bedrijf op te starten en daarmee rijk te worden: Timothy daagt je allereerst uit om te bepalen hoeveel geld je nu écht op maandelijkse basis nodig hebt om je dromen na te jagen.

Denk dus niet aan dat mega bedrag wat je graag op je spaarrekening zou willen hebben, maar aan het bedrag dat je nodig hebt om rond te komen. Als het even kan op dat tropische eiland. Je verkiest dus in feite vrijheid boven inkomen met het 4 hour work week principe.

Met dat bedrag in je achterhoofd wordt het opzetten van een online business ineens een stuk realistischer, simpelweg omdat enkel locatie-onafhankelijkheid en vrijheid je doelen zijn.

Met Timothy’s traject ga je vervolgens stappen zetten om dat binnen enkele maanden voor elkaar te krijgen, en natuurlijk een eventuele huidige baan op te kunnen zeggen.

Het traject van The 4 Hour work week

In zeer korte tijd een bedrijf uit de grond stampen en succesvol genoeg maken dat je ervan kunt leven, is mogelijk als je Tims werkwijze aanhoudt.

Het boek staat dan ook boordevol tips en adviezen met betrekking tot time management, delegeren, promotie en zelfs je mentaliteit. Het vereist namelijk een bepaalde instelling om succesvol te worden en met de juiste instelling bedoelt hij ook het negeren van angst.

Angst is een kans

Angst is in zijn woorden namelijk niets meer dan een kans op zelfverbetering. Wat zou jij doen als de angst voor afwijzing of kritiek geen rol speelde? Laat deze gedachte je vandaag nog inspireren tot het maken van een bedrijfsplan!

Uitbesteden waar je niet goed in bent

Waar Timothy Ferris in The 4 Hour work week tevens op hamert is dat je een bewuste keuze maakt in wat je zelf doet en wat je uitbesteedt. Zaken aan de juiste mensen uitbesteden is namelijk een van de eenvoudigste manieren om zelf minder te hoeven werken.

Verspil daarnaast geen tijd met zaken die weinig resultaat opleveren en focus je op die werkzaamheden die in korte tijd groei bewerkstelligen.

Ze zeggen niet voor niets dat 80% van de resultaten voortkomen uit slechts 20% van je inspanningen. Door te leren daar onderscheid in te maken ga je selectiever zijn in wat je doet, met wie je samenwerkt en zelfs welke klanten je accepteert en welke niet binnen jouw straatje vallen.

Het is namelijk oké om ‘nee’ te zeggen tegen alles wat niet 100% in lijn is met jouw doelen.

The 4 Hour work week: mijn recensie

Ik vond dit een zeer inspirerend boek, dat veel dieper op de materie ingaat dan ik had verwacht. Het is wel redelijk Amerikaans geschreven, waarmee ik wil zeggen dat Timothy niet vies is van een flinke portie zelfverheerlijking.

Daar moet je even doorheen kijken, want het boek is absoluut de moeite waard. Ik heb niet alleen veel geleerd over ondernemen, maar ook over de psychologie die daar achter schuilt. Bovendien weet ik nu veel beter hoe ik al mijn inspanningen kan structureren en in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk gedaan krijg.

Wat ik jammer vond is dat het boek soms wat ingewikkeld geschreven is. Ik weet niet of dat in de Nederlandse versie minder is, maar de schrijver gebruikt veel ‘slang’ en daar had ik af en toe moeite mee.

Dit doet echter niets af aan de boodschap en de inspiratie die ik uit The 4 Hour work week opdeed. Absoluut een aanrader voor wie net als ik droomt van een grotendeels passief inkomen en daar vandaag nog stappen in wil gaan zetten. Want, zoals Timothy het zegt: niets doen is duur. Lezen dus, dat boek, en aan de slag!

Deze recensie van The 4-Hour work week werd verzorgd door Leonie van der Laan, die een persoonlijk blog bijhoudt over alles wat haar bezighoudt. Ze schrijft o.a. over spiritualiteit, interieur, mode, ondernemen en in haar eigen woorden: over haar persoonlijke zoektocht naar geluk.

Je bestelt de engelse versie van dit boek hier en de Nederlandse versie hier.

Sidenote: als je op Bol.com kijkt dan zal je zien dat de reviews over dit boek nogal verdeeld zijn. De een is er lyrisch over en de ander vindt het niets. Lees de reviews door en bedenk daarna hoe jij denkt dat je dit boek zal ervaren, voordat je het koopt 😉 .

Waarom een werkweek van 4 uur op mijn lees lijstje staat

Onderstaande aanvulling is van mijzelf 😉 . Omdat ik je graag ook nog even wil meenemen in de reden waarom een werkweek van 4 uur op mijn lijstje staat. Want daar staat hij niet voor niets natuurlijk.

Allereerst kan ik je melden dat ik dol ben op boeken lezen, onze op maat gemaakte boekenkast staat er vol mee. Ik doe het alleen veel te weinig. Waarom? Omdat ik er mezelf de tijd niet voor gun. En waarom is dat? Nou, om de doodeenvoudige reden dat ik poog een werkweek van 4 uur er op na te houden, maar dat dat simpelweg niet lukt.

Ik zit dus in dat keurslijf dat werk, gezin en social life eet. Mijn second choice life eigenlijk, maar daarover later meer.

En ik chargeer nu een beetje, want eerlijk is eerlijk, ik heb al wat stappen gezet in het leven van mijn droomleven door zelfstandig ondernemer te worden. En het gaat goed met mijn bedrijf, dus daar pluk ik ook de vruchten van. Ik hoor je nu denken ‘waarom dan die 4 hour work week?’ .

Dat heeft te maken met mijn eeuwige hang naar nog meer dingen doen. Leuke dingen doen, wara ik zelf behoefte aan heb. En een aantal van die dingen doe ik al hoor, zoals dagelijks heerlijke wandelingen maken met mijn honden.

Maar daarna moet ik weer snel aan de slag, want er ligt nog een hoop werk te wachten. Uitbesteden van werkzaamheden is namelijk voor mij ook een dingetje. Welke zzp’er vindt dat niet lastig?

Waarom minder werken?

Het minder werken (die 4 hour work week) is voor mij dus niet echt het doel, maar het is wel een leidraad om te volgen om jezelf de tijd te geven ook echt te leven.

Zo wil ik bijvoorbeeld graag nog meer in de tuin werken, maar ook verder met leren pianospelen. En misschien nog wat meer sporten, gewoon omdat dat goed voor me is. En in ieder geval zeker meer lezen.

Dat kan echter alleen maar als ik meer tijd vrij ga maken voor mezelf. En dat betekent weer dat ik minder moet gaan werken, en oké ik geef toe… wat minder Netflixen in de avond kan ook helpen.

Het vinden van balans

Wat nog belangrijker is dan die 4 hour work week is het streven naar balans. Balans tussen werk en privé en vooral ook leren genieten van die balans. En jezelf dingen gunnen.

Zo heb ik voor mezelf -voor het eerst sinds dat ik in 2010 ondernemer werd- een week business coaching geboekt. En dan ook nog eens in de zon op Mallorca. Super spannend, en eigenlijk voel ik me nu al schuldig.

Maar ik voel dat het nodig is om mezelf wat meer te ontspannen en andere keuzes te maken om verder te kunnen groeien.

Ken jij dit gevoel? Dan is de 4 hour work week denk ik een boek dat je kan inspireren om stappen te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven