Je bent 4 weken zwanger, wat gebeurt er dan allemaal in je lijf, hoe voel je je en wat zijn de zwangerschapssymptomen die je eventueel kan verwachten? Lees verder om meer te weten te komen over de 4e week van je zwangerschap.
De kop is er af! Oké, dat is een beetje ’n vreemde uitdrukking bij het thema zwangerschap. Niets is namelijk minder waar. Vanaf 4 weken zwanger zijn gaat je kindje zich juist volop ontwikkelen. Hier lees je alles over de 4 weken die je nu zwanger bent. Wat gebeurt er op dit moment in de ontwikkeling van je kindje en, ook niet onbelangrijk, wat krijg je als mama allemaal te verduren? Toekomstige papa’s waarschuwen we vast: er kunnen al wat stemmingswisselingen op komst zijn. Check de zwangerschapskalender voor meer informatie over je zwangerschap.
4 weken zwanger, wat gebeurt er allemaal?
In de 3e week van je zwangerschap, of net aan het begin van week 4, heeft je baby zich genesteld in je baarmoeder. Alhoewel de baby nog niet als zodanig herkenbaar is, je kindje is namelijk nog een balletje cellen. Maar daar komt met 4 weken zwanger zijn verandering in!
De placenta en het embryo
Verwacht alleen nog geen armpjes of beentjes, zo snel gaat het niet. Als je 4 weken zwanger bent, gaat het balletje cellen in je baarmoeder zich splitsen. Er worden dan een placenta, en een embryo gevormd.
Pas later zullen de verschillende lagen in het embryo zich verder ontwikkelen tot een heus mensje. Het embryo bestaat uit 3 lagen. De binnenste laag vormen zich tot onder andere de longen en de lever. De middelste laag groeit uit tot je baby’s hart, botten, nieren, spieren en geslachtsorganen. En uit de buitenste laag ontstaan het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel van je kindje. Als je 4 weken zwanger bent, heeft je baby dus nog een lange weg te gaan. Maar het begin is gemaakt! Nou de kinderkamer nog.
4 Weken zwanger: moedergevoelens
Zoals je hierboven kan lezen gebeurt er een heleboel in je lichaam als je 4 weken zwanger bent. Dus hoewel je er nog niet zwanger uit ziet, kan je je zwangerschap wel gaan opmerken aan vroege zwangerschapssymptomen. We zouden dolgraag zeggen: wen er maar aan, maar dat wordt lastig. Zwangerschapssymptomen verschillen namelijk van mama tot mama, en van week tot week. Zo ook als je 4 weken zwanger bent. En wees voorbereid: je kan van de gekste dingen last krijgen. Maar hee, misschien ook niet! En het is niet voor niks écht het sterke geslacht dat zwanger kan worden, nietwaar?
Goed, terug naar de zwangerschapssymptomen. In het vroege stadium van 4 weken zwanger zijn kan je er al mee te maken hebben. Voor sommige vrouwen zijn dit de symptomen die je uiteindelijk toch een zwangerschapstest laten halen bij de drogist. Al is een zwangerschap daarmee pas vanaf volgende week aan te tonen.
Veranderingen in je borsten en/of tepels, stemmingswisselingen, en vermoeidheid bijvoorbeeld. Ook hebben sommige vrouwen nu al last van misselijkheid. Maar normaal gesproken zou je menstruatie er nu zo’n beetje aan zitten te komen en ook daar heb je wellicht dit soort symptomen bij, dat zou zomaar kunnen.
Lees ook: Voor het eerst zwanger – 5x waar je je druk om kan maken
Wat kan jij doen?
Blijf je gezondheid vooral voorop stellen! Je placenta en embryo worden gevormd, dus je gaat nu echt voor jezelf én je kindje zorgen. Dat kleintje eet en drinkt alles wat jij binnen krijgt, dan wil je toch voor een goede start zorgen? Zorg vooral dat je voldoende ijzer en calcium binnenkrijgt.
Voor ijzer is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen vrouwen 15 mg per dag. Tijdens de zwangerschap loopt dit op tot een dagelijkse inname van 19 mg in het derde trimester. De opname van calcium kan je verbeteren door voldoende vitamine D in te nemen. De algemene richtlijn voor zwangere vrouwen is 10 mcg vitamine D per dag (400 IU), de specifieke dosering hangt eigenlijk af van hoe vaak je buiten komt, waar je woont en wat je huidskleur is. En natuurlijk foliumzuur.
Meer over de noodzakelijke vitamines tijdens 4 weken zwanger zijn lees je hier.
Je lichaam krijgt het de komende tijd druk met dat bouwpakket in je buik. Een Ikea kast is er niks bij! O, en misschien kan je manlief vast een beetje mentaal voorbereiden? Op het feit dat die stemmingswisselingen nog wel een maand of 8 kunnen gaan duren…
Voedingstip: eet veel volkoren producten. In plaats van witte boterhammen kan je beter een volkoren exemplaar nuttigen. Of ga voor volkorenpasta, of quinoa. Dit recept voor met quinoa gevulde paprika is super gezond – zeker voor mama’s in spé.
← 3 weken zwanger 5 weken zwanger →