5 Weken zwanger: de eerste zwangerschapskwalen dienen aan

Je bent 5 weken zwanger maar misschien weet je het nog niet. Wat gebeurt er met je lichaam, hoe voel je je en wat zijn de zwangerschapskwalen die je eventueel kan verwachten? Lees verder om meer te weten te komen over de 5e week van je zwangerschap. Op zoek naar informatie over een andere week van je zwangerschap? Check dan de zwangerschapskalender van week tot week.

5 weken zwanger

5 Weken zwanger

Wat laat die menstruatie toch lang op zich wachten. Hoe vaak heb jij er al door gedacht dat je zwanger was? ‘Normaal gesproken’ zou je nu, net als al die keren hiervoor, ongesteld worden. Maar dit keer niet. Voor veel vrouwen is dit het moment naar de drogist te hollen. Tenminste, als je vorige week je vroege zwangerschapssymptomen hebt gemist. Dan had je er misschien al eentje in huis. Of dacht je (ook net als al die andere keren): dat zal wel niet… in ieder geval lees je dit zwangerschapsblog waarschijnlijk niet voor niks dus bij deze: gefeliciteerd! Je bent nu 5 weken zwanger! Hier lees je alles over wat de baby-in-wording in je buik allemaal meemaakt. En jij dus ook.

Wat gebeurt er in je baarmoeder?

Misschien was je vorige week al met je ‘huiswerk’ bezig. Of misschien weet je pas net dat je zwanger bent! Voor de laatste categorie mama’s doen we even een korte herhaling. Daar zal je tijdens je zwangerschap sowieso misschien nog wel vaker behoefte aan hebben. Vergeetachtigheid komt namelijk ook veel voor bij zwangere vrouwen, zwangerschapsdementie noemen ze dat. Maar goed, over naar je baarmoeder. Vorige week heeft het klompje cellen, dat zich in je baarmoeder had genesteld, zich gesplitst. Tot een placenta, en een embryo. Het begin is gemaakt! En het gaat hard. Het embryo staat geen seconde stil en groeit als kool.

Want nu ben je 5 weken zwanger. Het kikkervisjes stadium! Je kindje lijkt op dit moment nog het meest op een klein kikkervisje. Een beetje zoals de spermacel waar hij ooit uit is gegroeid, maar dan wel een stukje groter. Dus nog steeds geen armpjes of beentjes. Maar wel een klein hoofdje, een rug en jawel: een staart. Maar dat wordt op den duur gewoon een stuitje hoor, dus maak je niet druk. Met 5 weken zwanger is je kindje nu 3mm lang. Nog genoeg groeiwerk te doen dus. En dan komt er nog van alles op en aan. Maar daar moet jij aan gaan werken! Vanaf het moment dat je de bevestiging hebt dat je zwanger bent, kan je je dan ook volop op de gezondheid van jezelf én je kindje gaan focussen.

Een officiele bevestiging

Of je het nu al vermoedde of niet, als je 5 weken zwanger bent kan je officieel de bevestiging krijgen. Via een arts, of zoals bij heel veel vrouwen gewoon thuis met een zwangerschapstest. Ook het moment dus dat je afscheid moet nemen van ongezonde (maar soms o zo lekkere) gewoontes. Niet meer drinken, niet roken, geen carpaccio… Nou ja, we kunnen het niet beter verwoorden dan Het Voedingscentrum. Maar niet getreurd, stiekem mag je ook nog heel veel dingen wél. En het went vanzelf! Al smaakte een wijntje waarschijnlijk nooit zo lekker als na je zwangerschap.

Zorg dat je foliumzuur gaat slikken, als je er nog niet mee begonnen bent. Ook ijzer en vitamine B en D zijn belangrijk als je 5 weken zwanger bent. Een gezond gewicht is ook van belang voor jouw gezondheid, en die van je kindje. Juist nu is gezonde voeding belangrijker dan ooit. Voor je kleine baby, maar ook voor jou. Een zwangerschap is namelijk een behoorlijke opgave voor je lichaam. Nog ’n voedingstip: eet 1 keer per week vis. Daar zitten dan weer gezonde vetten in.

Lees ook: Zwanger en solliciteren, gaat dat wel samen (met tips)

Zwangerschapskwalen

Hoe voel jij je, nu je 5 weken zwanger bent? Hopelijk zit je lekker te stralen op je roze wolk. Maar er kunnen ook al een hoop zwangerschapskwalen de kop opsteken. Vooral in het eerste trimester hebben vrouwen er namelijk last van. Dit zijn de bekendste zwangerschapskwalen uit het eerste trimester en dus ook als je 5 weken zwanger bent:

  • Misselijkheid. Heb je last van misselijkheid, probeer dan juist regelmatig te eten. Tip: leg alvast wat klaar op je nachtkastje. Iets dat licht verteerbaar is, zoals een cracker. Eet nog vóór je bent opgestaan. En mijd fruit en sap als je net wakker bent: daar kan je juist brandend maagzuur van krijgen. Eet kleine porties, verspreid over de dag.
  • Huidproblemen. Door veranderingen in je hormoonhuishouding kan je last krijgen van huidproblemen. Zoals puistjes. Meestal gaan die in de tweede of derde maand vanzelf weer weg. Je gaat dan weer meer vocht vasthouden, waardoor je huid weer in balans komt.
  • Emotionele schommelingen. Ook te danken aan je hormonale schommelingen! Je kan je helemaal euforisch voelen. Tot blijkt dat manlief de laatste chocoladereep heeft opgegeten. Gevolg: een huilbui. Geen zorgen, ook je emoties worden vanzelf weer stabieler.
  • Vaginale infecties. Doordat de zuurgraad in je vagina verandert nu je 5 weken zwanger bent, krijg je eerder last van vaginale infecties. Niet prettig, maar ook niet gevaarlijk voor je kindje. Maak de kans op een infectie zelf kleiner door je zonder zeep of badschuim te wassen. Gebruik ook geen vaginale zeep of deodorant. Draag katoenen ondergoed en droog je na het douchen of je bad goed af.

4 weken zwanger                                                                          6 weken zwanger →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven