50 days of Green Happiness: Joyce blogde er een tijdje geleden al over. En heel positief: de recepten waren lekker, en het boodschappenlijstje werd er meteen bijgeleverd. De afgelopen dagen ontplofte de groene bom. Het NRC maakt gehakt van het boek in een gepeperd artikel. Waarop Merel en Tessa, de schrijfsters, bij RTL Late Night belanden. Zij vallen misschien met hun neus in de boter met al die free publicity. Maar ik niet. Want vandaag Twittert heel Nederland over het niet eten van eieren, omdat dat volgens de dames van The Green Happiness “de menstruatie van de kip is”. Mensen, ik wil het niet weten.
De groene gekheid?
Ik zeg heel eerlijk; ik heb de teksten in het boek zelf niet gelezen. Ik heb sowieso maar één kookboek: “Het basiskookboek voor studenten”. 50 days of Green Happiness heb ik een tijd geleden bij Joyce vluchtig doorgebladerd (zag er lekker uit). Vandaag de dag weet ik wel dat erin wordt aanbevolen je mond iedere ochtend 20 minuten met kokoswater te spoelen. Huh? Daar werd je de afgelopen twee dagen op social media namelijk mee doodgegooid. Dat… de prijs, en die kippenmenstruatie dus. En ik geef toe: het zijn best gekke ideeën. Te gek voor woorden dat je voor een kokosspoeling 20 minuten eerder wil opstaan. Maar aan de andere kant: ieder mens heeft toch zijn gekte? Gelukkig maar! Ik loop ’s morgens vroeg hondenpoep te rapen, waarvoor velen me ook voor gek zouden verklaren. So be it.
Back on topic: 50 days of Green Happiness is geschreven door diëtisten. Die hebben een mening over wat gezond is, en wat niet. Helaas verschilt die mening onder ‘specialisten’ zo, dat geen kip nog weet wat gezond is. Vroeger werd mensen wijsgemaakt dat alcohol en sigaretten gezond waren. In Rusland is dat overigens nog steeds zo, maar goed. Wij hebben er ons lesje van geleerd; roken en drinken staan tegenwoordig op de Zwarte Lijst. Maar die lijst wordt langzaamaan wel erg lang. Bewerkt vlees? Niet gezond. Rood vlees? Ook niet gezond. Zuivel? Niet gezond. En koolhydraten moet je al helemaal vermijden, dus daar gaan je bammetjes, pasta en aardappels. Eén ding weet ik wel: van helemaal niets eten is geen mens ooit gezonder geworden. Eigenlijk hebben we het ook niet verkeerd, als we ons druk kunnen maken over welk voedsel we moeten laten staan.
50 days of Green Happiness: de zwarte lijst groeit
Met de komst van 50 days of Green Happiness zijn er toch blijkbaar nog meer no-go’s aan de boodschappenlijst toegevoegd. Zoals eieren. Maar lieve mensen, jullie weten toch wel dat de Zwarte Lijst voor iedereen verschilt? Net als wat Happiness inhoudt, trouwens. Een van de mooiste dingen van uit huis gaan vond ik dat ik ein-de-lijk kon gaan eten wat ík wilde. Nooit meer zuurkoolstamp dus. En zo bepaalt ieder voor zich wat er wel, en vooral niet gegeten wordt. En welk kookboek er wordt gekocht. Welke recepten je er uit maakt, en welke je overslaat. En voor ik het vergeet: wat je ervoor wilt betalen!
Het is simpel: minder eten + meer bewegen = afvallen. Dat weten we toch allemaal? Dus als we de dames van The Green Happiness willen aanvallen, kunnen we net zo goed gelijk alle diëtisten aanpakken. En van iedereen die er zijn toevlucht toe zoekt gehakt maken. Stelletje pannenkoeken! Hoewel? Om eerlijk te zijn, ga ik liever een frietje halen. Om het er daarna weer af te sporten. En als anderen liever op hun manier – of die van The Green Happiness – met hun lichaam willen omspringen, is dat hun zaak.
The pursuit of happiness
Geluk streven we allemaal na, en gezondheid net zo goed. En dat doen we allemaal op onze eigen manier. Je ouders zeggen dat je niet mag roken. Je oma dat je niet teveel moet drinken. De Schijf van Vijf zegt dat je geen kaas mag eten. En 50 days of Green Happiness zegt dat eieren de menstruatie van de kip zijn. Doe met al die informatie wat je wil (dat doen we stiekem toch allemaal al?).
En als je zo principieel tegen The Green Happiness én diens prijskaartje bent, dan ga je van dat geld toch een keer lekker Chinezen? Is ook veel gezelliger dan nare reacties op sociale media plaatsen. Van zuurkoolstamp ben ik misschien verlost, zuurpruimen kom ik nog iedere dag tegen. Zeker op Facebook. In plaats van oordelen kan je ook gewoon een omelet gaan maken.
Andere gerelateerde artikelen die erg interessant zijn:
- The Green Happiness, recepten en dagmenu’s voor 50 dagen
- Gezond eten met kinderen; het is weer etenst(r)ijd
- Cambridge dieet, waar begin ik aan?
- Bircher muesli; een fris ontbijt
- Papa Kazmi; de Indiase keuken op haar best
Gebruikte afbeelding via Shutterstock