5x wat ik mijn dochter probeer mee te geven over de combinatie werk en gezin

De combinatie werk en gezin is soms lastig genoeg. Jullie zullen er ongetwijfeld veel uit herkennen. Ook al werk je graag, het gaat wel vaak om keuzes maken. Werk je, dan kan je niet bij je kind zijn en ben je fulltime thuis, dan is het misschien lastiger om jezelf te ontwikkelen. Heb je daar vrede mee, dan is dat prima uiteraard! Maar ik zit anders in elkaar. Ik heb wat voor mezelf nodig. Ik werk niet alleen voor het geld, maar ik werk ook ‘gewoon’ omdat ik mezelf wil ontwikkelen, omdat ik wil leren en presteren.
En daar probeer ik het een en ander van mee te geven aan mijn kinderen, met name aan mijn dochter, aangezien voor haar de combinatie werk en gezin later waarschijnlijk net zo’n ding wordt als het nu voor mij is.
combinatie werk en gezin

5x tips voor mijn dochter over combinatie werk en gezin

1. Kijk naar jezelf en je passie

Jarenlang heb ik voor een baas gewerkt. Ik heb er veel geleerd, ook hoe het niet moet 😉 . Pas toen het privé begon te knellen met 2 kinderen waarvan de jongste net 1 jaar werd en mijn vader ongeneeslijk ziek werd… pas toen kon ik voor mezelf kiezen.

Pas op dat moment zag ik wat écht belangrijk was en binnen een paar weken maakte ik de stap om voor mezelf te beginnen. Ik hoor je denken ‘die is gek’  in zo’n periode… maar voor mij had het niet beter gekund. Ondanks de druk van het willen presteren deed ik eindelijk iets wat ik echt wilde doen. Daarnaast was ik mega flexibel doordat ik zelf mijn tijd kon indelen.

Ja, het waren tropenjaren en ik lag zelden voor 02.00 in bed, maar ik ben nog nooit zo blij geweest met een beslissing als deze. Doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent en luisteren naar je eigen passie. Als je daarvoor kan (en durft) te kiezen, dan kan het niet misgaan.

Lees ook: fulltime werkende moeder is gezonder

2. Kies je eigen route en respecteer die van een ander

Het feit dat ik gelukkig word van fulltime werken wil niet zeggen dat een ander dat ook moet doen. Stop met veroordelen en geef elkaar de ruimte. Iedereen is anders. De combinatie werk en gezin voelt ook voor iedereen anders door die individuele behoefte die jij niet voor een ander kan bepalen.

Mijn drang om fulltime te werken zie ik lang niet in alle moeders terug en dat is prima toch? Zo startte ik MamsatWork vanuit de frustratie dat ik me niet thuis voelde op het schoolplein. Want ja… ik werkte fulltime en had geen tijd om te blijven kletsen met andere moeders. Ik dropte mijn kind en rende hooggehakt door naar mijn volgende afspraak. Dat werkte voor mij, behalve dan dat mijn schuldgevoel bleef groeien omdat ik het idee had dat ‘men’ vond dat ik het niet goed deed.

Ik wil mijn dochter dan ook absoluut meegeven dat zij haar eigen keuze maakt, maar dat ze zich nooit negatief zal uitlaten over de keuze van een ander. Jij kent immers de situatie niet.

3. Mijn tijd is mijn tijd, daarna komt jouw tijd weer

Hoe lullig dit misschien ook mag klinken, mijn kinderen komen niet altijd op de eerste plaats. Met het gevaar een stortvloed aan commentaar te krijgen, deze hoort er voor mij toch tussen 😉 .

Uiteraard ben ik er als ze me écht nodig hebben. Maar hoe vaak denken mijn kinderen me nodig te hebben terwijl dit allemaal eigenlijk wel meevalt? Als je ze even in hun sop laat gaarkoken, dan komen ze er echt zelf wel uit. In mijn mening maakt dit ze zelfstandiger én bewuster. Bewuster van het feit dat ik dan wel hun mama ben, maar ik ben ook mezelf. En ik heb óók tijd nodig voor mezelf.

Heel bewust kan ik dan ook na een ‘MAAAAAAAAM’, aangeven dat ik nu niet kom. Ik ben nu met iets anders bezig. Daarna ben ik er weer voor haar.

4. It takes a village to raise a child

Ken je de uitspraak? Hij slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop als je het hebt over de combinatie werk en gezin. Alhoewel… als je niet werkt kan het ook zomaar zijn dat je hulp van buitenaf nodig hebt. En dat mag!

Het is oké om hulp te vragen bij anderen. Bij je ouders, schoonouders, vriendinnen. Maar ook bij je buurvrouw of desnoods een collega als het zo uitkomt. Ik zie om me heen genoeg vrienden die daar maar weinig gebruik van maken. Die bijvoorbeeld veel thuis blijven omdat ze nu eenmaal kinderen hebben. Uiteraard is het zo dat niet iedereen dezelfde hulptroepen kan oproepen als een ander, maar als je écht goed nadenkt kan je vast wel iets verzinnen.

Zo slapen onze kinderen niet alleen regelmatig bij opa en oma, maar ook regelmatig bij een vriendje of vriendinnetje. En andersom uiteraard, want voor wat hoort wat. Dat betekent zo nu en dan veel drukte in huis door logees, maar ook met regelmaat me-time voor Frank en mezelf, wat ook heel belangrijk is om alles ‘in stand’ te houden 😉 .

Lees ook: fulltime mama en fulltime medewerkster het kan!

5. Ik probeer een voorbeeld te zijn voor haar, een soort rolmodel

Wij zijn in ons gezin wie we zijn en hebben ieder ons aandeel. Frank kan zijn eigen ding doen als hij wil, ik ook. We doen dingen samen, maar hij doet óók zaken in het huishouden. Ook dat is iets wat ik mijn dochter (én zoon) mee wil geven. Je hoeft de combinatie werk en gezin niet alleen te dragen. Jíj hebt in de toekomst net zoveel recht op deze invulling van je leven als jouw partner.

Ook jij mag deel uitmaken van de maatschappij op de manier die jij graag wilt, en als dat betekent dat je graag (fulltime) wilt werken, dan is dat oké. Zolang je daar zelf ook echt oké mee bent. Doe geen dingen omdat ik ze ook zo deed, maar doe ze omdat jij ze graag op die manier wilt doen. Weet in ieder geval dat jouw rechten net zoveel waard zijn als die van je partner, en dat jij niet automatisch diegene hoeft te zijn die haar baan opgeeft of halveert, mocht je ooit het geluk hebben om kinderen te krijgen…

Ook voor mijn zoon…

Overigens is dit alles ook van toepassing op mijn zoon hoor 😉 . Met name met het laatste verhaal over een rolmodel zijn probeer ik ook hem de juiste basis mee te geven. Ik hoop dat hij opgroeit als een liefdevolle jonge man die zijn partner ook alle kansen van de wereld gunt. Dat hij samen met haar (of hem, whatever) de combinatie werk en gezin durft in te vullen op een manier die voor beiden positief is. En dat hij zijn partner later ook zal ondersteunen op eenzelfde manier als zijn vader dat momenteel bij mij doet ♥ … en zijn opa (mijn vader) dat vroeger deed bij zijn oma (mijn moeder).

Hoe zit dit bij jou?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “5x wat ik mijn dochter probeer mee te geven over de combinatie werk en gezin”

  1. Wat heerlijk om te lezen dat ik niet de enige moeder ben die haar kinderen het eerst zelf laat uitzoeken als ik bezig ben, en inderdaad ze vinden heel vaak zelf een oplossing. Pas was hier een vriendje over de vloer die dat niet gewend was, bloedirritant, alles moest ie laten zien en overal over miepen dat het niet lukte zelfs als mijn dochter nog bezig was met proberen (waarna het haar wél zelf lukte)…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven