Hoewel íedere week van je zwangerschap er een is vol hoogtepunten, is de 6e week toch wel erg bijzonder. In dit blog lees je wat er allemaal in je buik gebeurt als je 6 weken zwanger bent. En ga er maar even voor zitten, want zoals we al zeiden is dit misschien wel een extra speciale week. Wil je meer informatie over een andere week van je zwangerschap? Lees dan even onze zwangerschapskalender.
6 weken zwanger
Hoewel je kindje nog geen armpjes of beentjes heeft, wordt er deze week iets heel bijzonders in gang gezet. Het gezichtje van je kindje begint namelijk vorm te krijgen. Oké, het is nog een beetje een apart gezicht. Maar je kan wel degelijk een neusje, oogjes, en een mondje onderscheiden. De wangen en kaken krijgen vorm. Als je 6 weken zwanger bent, is het hoofdje van je kindje groter dan de rest van het lichaam. No worries, dat trekt wel weer bij. Je kindje is pas zo groot als een sesamzaadje, dus hij of zij heeft nog genoeg groeiwerk voor de boeg.
Ook het hartje van je kind begint in deze week te kloppen. Of, als hij of zij er vroeg bij is, begint het al wat harder te kloppen. Het pompt nog geen bloed rond in dat kleine babylijfje, maar het hartje is zich al volop aan het ontwikkelen. Net als de rest van je kindje trouwens. Want hoewel er van echte armen en benen nog geen sprake is, is ook daar een begin gemaakt in deze 6e week van je zwangerschap. Een week vol hoogtepunten dus! Tenminste, voor je baby. Voor jou zou het zomaar een mindere periode kunnen zijn.
Balen: zwangerschapskwalen bij 6 weken zwangerschap
Hoewel je er nog niet zwanger uit ziet, is er een grote kans dat je je wel zo voelt als je 6 weken zwanger bent. De zwangerschapskwalen kunnen nu echt de kop opsteken. De zwangerschapshormonen beheersen je lichaam steeds meer. Dus de bijbehorende symptomen kunnen het je behoorlijk lastig maken. Vorige week schreven we al over de meest voorkomende zwangerschapskwalen van het eerste trimester. De bekendste kwaal blijft waarschijnlijk de ochtendmisselijkheid. Hoewel, als je een beetje pech hebt, het stukje ‘ochtend’ ook achterwege gelaten kan worden. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar er zijn zelfs vrouwen die 9 maanden aan één stuk door misselijk zijn. Hier lees je het verhaal van Lisanne, een van onze lezeressen, die ervaring heeft met hevige zwangerschapsmisselijkheid.
Afgezien van misselijkheid is ook veel plassen een bekende zwangerschapskwaal. Die kan ook opspelen als je 6 weken zwanger bent. Je nieren worden steeds efficiënter in het verwijderen van afvalstoffen. Zo blijft je lichaam zo schoon mogelijk. Bovendien begint je baarmoeder steeds meer tegen je blaas aan te drukken. Misschien is het nu tijd om even een plaspauze in te lassen? Behalve je buik groeit er, als je 6 weken zwanger bent, nog wat. Namelijk je reukvermogen. Opeens ruik je álles – en dat kan van tijd tot tijd nog wat extra misselijkheid opleveren.
Medicijnen tijdens je zwangerschap
Heb je last van extreme misselijkheid? Overleg dan met een arts of verloskundige. Ga niet zomaar zelf pijnstillers halen bij de drogist. Van aspirines is bijvoorbeeld bekend dat ze bloedingen kunnen veroorzaken.
Ook andere medicijnen kunnen van invloed zijn op je zwangerschap. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan en lang niet alle medicijnen zijn schadelijk. Maar je moet er dus wel goed op letten. Twijfel jij of je medicijngebruik je kindje in gevaar kan brengen? Bespreek dat dan altijd met je (huis)arts.
Wat kan jij doen bij 6 weken zwanger?
Is je ijzerinname op pijl? Slik je je foliumzuur? Heel goed! Je huisarts kan je nu al doorverwijzen naar een verloskundige. Maar je kan natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een praktijk. Let op je voeding, probeer genoeg te bewegen en vergeet natuurlijk niet om voldoende rust in te lassen. Zo’n baby in wording, dat is immers een heel project.
Van alcohol, roken en drugs is natuurlijk algemeen bekend dat ze niet goed voor je zijn. En voor je ongeboren kind net zo min. Maar ook oplosmiddelen zijn gevaarlijk voor je kindje. Die zitten bijvoorbeeld in lijm, verf, nagellakremover en en spiritus. Mijd deze gevaarlijke stoffen.
Moeders voor moeders
Afgezien van goed voor jezelf zorgen, kan je nu ook iets voor anderen doen. Vanaf het moment dat je 6 weken zwanger bent kan je namelijk ook meedoen aan Moeders voor moeders. Je staat dan urine af om andere vrouwen te helpen zwanger te worden en het kost je niets. Hoezo dan, hoor ik je denken… Van de zesde tot en met de zestiende week zitten er in je urine grote hoeveelheden van het hCG hormoon. Dit hormoon kan gebruikt worden om medicijnen te maken voor de behandeling van minder vruchtbare vrouwen. Typisch gevalletje kleine moeite, groot plezier toch? Want aan urine heb je tijdens je zwangerschap geen gebrek. Heb je interesse? Kijk dan op de website van Moeders voor moeders of bel 0800-0228070.