9/11 herdacht, waarom raakt dit ons meer dan het Midden-Oosten?

9/11. Het is vandaag 15 jaar geleden dat de Twin Towers in New York werden neergehaald door Al Qaida. Een terroristische aanslag die de wereld, of althans vooral de westerse wereld, in totale shock bracht. Waarom doet dit ons zoveel? En de beelden uit andere werelddelen zo weinig?

9/11 herdacht

9/11. De westerse wereld in het hart getroffen

Herinner jij je die dag nog? De meesten van onze generatie weten nog exact te vertellen wat zij op dat moment aan het doen waren. Toeval wil dat ik die dag volledig lam lag door een enorm migraine aanval. Tussen het slapen en overgeven door, stond de tv aan. En ineens werden vrijwel alle zenders gevuld door dezelfde vreselijk beelden. Ook ik was in shock. Belde direct, bijna in paniek toen ik de omvang van deze ramp besefte, mijn huidige man die op zijn werk was. Zij wisten nog van niets. Ik bleef die dag een soort lifeline met live nieuws.

Ik herinner me de ongeloof, de tranen, de paniek in mijn stem toen een tweede vliegtuig zich in de andere toren stortte, de stilte aan de andere kant van de lijn op het werk van mijn man. ‘Al die mensen!’ riep ik, beseffend hoeveel mensen er vast zaten, wetend dat ze nooit zouden kunnen ontsnappen. ‘Nee! Er springen gewoon mensen!’ Ik zat de hele dag aan de tv gekluisterd. Het was niet te bevatten. De westerse wereld was in haar hart getroffen, zo voelde het.

Dodelijk contrast

Daarna gebeurde er veel in de wereld, tot op de dag van vandaag. De aanslagen blijven, overal in de wereld, al zijn ze op ‘kleinere’  schaal. Maar waarom doet 9/11 ons zoveel meer dan de aanslagen in het Midden-Oosten en Afrika. De afgelopen 5 jaar zijn in Syrië alleen al ruim honderdduizend slachtoffers te betreuren. Mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. We zien en horen het op het nieuws, vinden het erg, maar het leven gaat door.

9/11 wordt jaarlijks herdacht en de beelden blijven ons raken. Dat er een paar duizend kilometer verder nog dagelijks doden vallen door terroristische aanslagen schijnt iedereen te vergeten. Wat maakt het dat 9/11 zoveel meer impact op ons heeft?

Waarschijnlijk het feit dat wij ons allemaal wel kunnen identificeren met de slachtoffers. Wij westerlingen zijn wat dat betreft één en Amerika, de grootmacht, leek altijd onschendbaar. Velen van ons zijn ooit al eens in Amerika geweest, ook in the Big Apple waar de Twin Towers een van de stadssymbolen waren. We kijken naar films en series, opgenomen in deze stad of tenminste het land. Een land waar het leven vergelijkbaar is met hier, so it seems. Daarbij vielen er duizenden slachtoffers tegelijk en was de impact wereldwijd.

In het Midden-Oosten en andere regio’s sterven de mensen roemloos. Geen hond, anders dan de eigen nabestaanden, zal hen ooit nog gedenken. Een groot en tekenend contrast. Amerika leeft verder, Syrië sterft. Who gives a damn…

Herken jij het gevoel wat hierboven beschreven wordt?

Lees ook andere interessante artikelen:

*Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven