Aan top-universiteit afgestudeerde vrouwen kiezen niet voor fulltime baan

Amerikaanse vrouwen die zijn afgestudeerd aan de meest prestigieuze universiteiten zoals bijvoorbeeld Harvard en Princeton werken minder vaak fulltime en werken minder uren dan vrouwen die zijn afgestudeerd aan ‘normale’ universiteiten. 

Betere vooruitzichten en toch minder werken

Ook al hebben deze vrouwen hogere punten op hun cijferlijst, trouwen ze op latere leeftijd en hebben ze een grotere kans op een hoog salaris dan andere afgestudeerde vrouwen – tóch stoppen juist zij vaker met werken dan vrouwen die aan een ‘normale’ universiteit hebben gestudeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar recht, economie en management Joni Hersch van de Amerikaanse Vanderbilt University. De door Hersch gebruikte data komt van 100.000 Amerikaanse afgestudeerden en concludeerde dat 60 procent van de afgestudeerde vrouwen aan elite-universiteiten fulltime werkten, tegenover 68 procent onder afgestudeerde vrouwen van andere universiteiten.

En de verschillen worden nog groter wanneer ze kinderen krijgen. Moeders met kinderen werken sowieso minder dan vrouwen zonder kinderen, maar bij vrouwen van top-universiteiten geldt dit nog sterker. Ongeveer 45 procent van de getrouwde moeders die van een top-universiteit kwamen, werkt fulltime, tegenover 57 procent van de andere afgestudeerde werkende moeders. Deze resultaten zijn opvallend, omdat het met de goede vooruitzichten van de afgestudeerden aan de top-universiteiten logischer lijkt te zijn als zij meer zouden werken.

Doorgaans wordt het gebrek aan flexibiliteit als reden genoemd waarom hoogopgeleide vrouwen stoppen met werken. Ze zouden hun drukke baan niet kunnen combineren met de zorg voor hun kinderen. Maar deze verklaring lijkt hier dus niet helemaal op te gaan. Waarom zou er anders een verschil bestaan tussen de vrouwen van TOP universiteiten en ‘gewone’ universiteiten? Waarschijnlijk werken de eerder genoemde vrouwen vaker parttime of helemaal niet, omdat ze het zich kunnen veroorloven. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat vrouwelijke studenten van prestigieuze universiteiten veelal uit rijke families komen en meer kans hebben rijke mannen te trouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here