Waar moet je op letten tijdens het aanleggen van een nieuwe vloer

Het aanleggen van een nieuwe vloer is een belangrijke stap in het creëren van de gewenste sfeer en uitstraling in je huis.

Of je nu kiest voor tegels, hout, laminaat of tapijt, er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je vloer er niet alleen prachtig uitziet, maar ook lang meegaat.

Het aanleggen van een nieuwe vloer is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan, want ieder type vloer heeft weer zijn eigen specificaties voor hoe deze gelegd moet worden, welke ondergrond er vereist is en ga zo maar door.

Hier zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten tijdens het leggen van een nieuwe vloer.

tips voor het aanleggen van een nieuwe vloer

Hier moet je op letten bij het aanleggen van een nieuwe vloer

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ten eerste is het essentieel om de ondergrond goed voor te bereiden. Een vlakke en stabiele ondergrond is de basis voor een duurzame en mooie vloer.

Controleer of de vloer schoon, droog en vrij van eventuele oneffenheden is. Als er scheuren, gaten of andere beschadigingen zijn, moet je deze eerst repareren voordat je de nieuwe vloer aanlegt.

Zorg er ook voor dat de ondergrond geschikt is voor het type vloermateriaal dat je wilt gebruiken. Sommige vloeren vereisen bijvoorbeeld een speciale ondervloer of vochtbarrière om problemen zoals vocht of geluidsoverlast te voorkomen.

2. Het kiezen van de juiste vloer als het gaat om functie en gezinssamenstelling

Ten tweede is het belangrijk om de juiste vloerkeuze te maken op basis van de functie van de ruimte. Verschillende ruimtes hebben verschillende behoeften als het gaat om vloermaterialen.

In een drukke hal of keuken is bijvoorbeeld een vloer nodig die bestand is tegen veelvuldig gebruik, gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen morsen en vlekken.

Aan de andere kant kan een slaapkamer of woonkamer vragen om een vloer die comfortabel en warm aanvoelt. Denk ook aan de stijl en het design van de ruimte. Kies een vloer die past bij de algehele inrichting en de gewenste sfeer die je wilt creëren. Vloeren kopen is dus beslist niet zo makkelijk als het lijkt.

Los van bvenstaande is het ook nog van belang dat je naar je gezinssamenstelling kijkt bij het aanleggen van een nieuwe vloer.

Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan is het raadzaam om met hen in je achterhoofd te beslissen welke vloer je gaat kiezen.

3. De montage bij het aanleggen van een nieuwe vloer

Ten derde moet je bij het aanleggen van een nieuwe vloer rekening houden met het installatieproces.

Afhankelijk van het type vloer dat je kiest, zijn er verschillende installatiemethoden beschikbaar. Voor sommige vloeren, zoals coretec PVC of -parket, kun je ervoor kiezen om het zelf te installeren met behulp van de juiste instructies en gereedschappen.

Voor andere vloeren, zoals tegels of hardhout, is het wellicht verstandig om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de vloer correct wordt gelegd en vastgezet.

Vergeet niet om rekening te houden met de benodigde tijd en kosten voor het installeren van de vloer.

Zo hebben wij zelf al best wat vloeren gelegd. Van laminaat, tot pvc en van een houten vloer tot aan een vinylvloer. Alleen een tegelvloer daar begin ik niet aan.

4. Onderhoud van je nieuwe vloer

Naast het aanleggen moet je ook aandacht besteden aan het onderhoud van de nieuwe vloer. Elk type vloer heeft specifieke onderhoudsvereisten om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft.

Zorg ervoor dat je de juiste reinigings- en onderhoudsinstructies volgt die worden aanbevolen door de fabrikant of leverancier van de vloer.

Bijvoorbeeld, tapijt kan regelmatig gestofzuigd en professioneel gereinigd worden om vuil en vlekken te verwijderen. Houten vloeren kunnen geolied of gelakt worden om ze te beschermen tegen slijtage en vocht.

Het is belangrijk om te weten welke producten en methoden geschikt zijn voor jouw specifieke vloermateriaal, om schade te voorkomen en de levensduur van de vloer te verlengen.

5. Bijkomende omstandigheden

Ten vijfde moet je rekening houden met de omgevingsfactoren en de klimatologische omstandigheden in de ruimte waar je de nieuwe vloer wilt aanleggen.

Sommige vloermaterialen zijn gevoeliger voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, zoals hout bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat de omstandigheden in de ruimte geschikt zijn voor het gekozen vloermateriaal.

Dit kan betekenen dat je een luchtbevochtiger moet gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden of dat je een vloerkleed moet plaatsen om de vloer te beschermen tegen direct zonlicht.

6. Lees ervaringen van anderen

Om de juiste vloer te kiezen is het ook belangrijk om ervaringen van anderen te lezen. Zo hebben wij bijvoorbeeld ooit in ons oude huis een gietvloer laten leggen. Super mooi, maar enorm slecht van kwaliteit. Dat lag deels aan de leverancier, maar ook grotendeels aan het materiaal ansich.

Men kan wel roepen dat een gietvloer mooi blijft, maar ik ben inmiddels zover dat ik daar niet meer in geloof. In ieder geval niet met kinderen en huisdieren.

Als je voldoende recensies leest, dan zie je dat ook zeker terug komen in de kritiek die mensen op een bepaalde vloer hebben.

En dat staat dan nog los van de leverancie in kwestie. Ook die kan je op basis van recensies van anderen ‘beoordelen’.

De aanleg van een nieuwe vloer in het kort

Kortom, bij het aanleggen van een nieuwe vloer zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten.

Zorg ervoor dat de ondergrond goed voorbereid is, kies het juiste vloermateriaal op basis van de functie van de ruimte en de gewenste stijl, volg de juiste installatiemethode en onderhoudsrichtlijnen, houd rekening met de omgevingsfactoren en neem de tijd om een betrouwbare vloerleverancier te kiezen.

Met de juiste zorg en aandacht zal je nieuwe vloer niet alleen mooi zijn, maar ook jarenlang meegaan en bijdragen aan de algehele ambiance van je huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven