Het klinkt zo simpel, je aanrechtblad schoonmaken. En dat is het misschien ook wel, maar vergis je niet. Een groot deel van de bevolking maakt er toch een potje van. Waaronder ikzelf zo nu en dan.
Nu ben ik inmiddels mijn leven aan het beteren en wat actiever als het gaat om het schoonmaken en schoonhouden van mijn aanrecht. En dan bedoel ik natuurlijk niet alleen het aanrecht zelf, maar ook de spoelbakken, het fornuis en de kraan en dergelijke.
En last but not least… het vaatdoekje, de spons en de afwasborstel. Hoe ga jij bijvoorbeeld om met het schoonmaken van al die exemplaren? Ik geef je hieronder in ieder geval tips voor het schoonmaken van je aanrechtblad en al deze andere keukenspullen.
Waarom het schoonmaken van je keuken zo belangrijk is
Laten we maar beginnen met de hygiëne. Uiteraard is het schoonmaken van de keuken een klus die belangrijk is zodat je een schone plek hebt om je eten te bereiden. Op deze manier krijgen bacteriën minder kans en blijft ook je eten langer goed.
Maar naast bovenstaande is het ook beter voor je humeur. Rotzooi en viezigheid in je keuken maken namelijk ook dat je onrustig wordt in je hoofd.
En als laatste kan ik je vertellen dat je nog zoveel keuken inspiratie op kan doen om je keuken mooi in te richten, maar als je de keuken en het aanrechtblad niet opgeruim en schoon houdt, dan is dat allemaal voor niets. Je zal niets meer van je mooie keuken en dito aanrechtblad zien als deze smerig is.
Dus op naar de schoonmaaktips!
Schoonmaken van aanrechtblad, sponsje, vaatdoek en afwasborstel
Ik zal het maar eerlijk toegeven, ik keek ‘vroeger’ niet zo nauw als het gaat om het schoonmaken van het vaatdoekje bijvoorbeeld.
Natuurlijk spoelde ik het vaatdoekje iedere keer na gebruik uit, maar het lag rustig een aantal dagen op het aanrecht om opnieuw te gebruiken. Tegenwoordig vind ik dat eigenlijk heel smerig. Maar waarom ik daar in het verleden geen last van had? Geen idee.
Toch ben ik niet de enige. Ik heb er jaren geleden zelfs eens een onderzoek over gelezen. Hoe hoger opgeleid de persoon, hoe langer het vaatdoekje gebruikt werd voordat het eindelijk een keer vervangen werd door een schone variant. Jasses!
Tijd dus om een keer een blog te wijden aan het schoonmaken van je aanrechtblad en de producten die je daar gebruikt zoals je vaatdoekje, de afwasborstel en het sponsje. Denk trouwens ook eens aan jemako doeken om schoon te maken als je daar nog niet bekend mee bent… die zijn ideaal.
Heb jij zelf nog bijzondere tips voor het schoonmaken of opbergen in je keuken? Laat het me zeker even weten. Plaats een reactie onder dit blog met jouw tip over het schoonmaken of opbergen of stuur me een mailtje zodat we de aanvullingen kunnen verwerken.
Welke schoonmaakmiddelen kan je gebruiken voor je aanrechtblad?
Welke schoonnmaakmiddelen je het beste gebruikt voor je aanrechtblad is uiteraard afhankelijk van het type aanrechtblad dat je hebt.
Wij hebben bijvoorbeeld nog een oud aanrechtblad gemaakt van grote tegels. Volgens mij zijn het gewoon wandtegels die gebruikt zijn, heel lelijk, maar wel ideaal om schoon te maken. Ik kan hier echt alles voor gebruiken als ik wil. Mijn aanrechtblad schoonmaken is dan ook niet zo ingewikkeld, behalve dan de voegen die tussen de tegels zitten.
Mijn favoriet voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de gootsteen is Dasty. Fantastisch schoonmaakmiddel vind ik, alleen bijna nergens te krijgen. Het komt geloof ik bij de Wibra vandaan, alleen die zit niet in ons dorp. Maar je kan het tegenwoordig ook online bestellen gelukkig heb ik ontdekt. Ik heb nu dus weer een voorraadje staan.
Composiet aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Je zou misschien denken dat een composieten aanrechtblad heel makkelijk is om schoon te maken en te onderhouden. Maar niets is minder waar.
Op een composieten aanrechtblad zijn veel verschillende soorten vlekken zichtbaar. Alleen al watervlekken zijn bijvoorbeeld goed te zien en erg storend. Maar ook een vette vingerafdruk is direct zichtbaar. Het tussentijds goed schoonmaken van dit aanrechtblad is dus heel belangrijk.
Je maakt je composieten aanrechtblad goed schoon met Cif en een schuursponsje.
Hiervoor moet je soms best hard boenen dus echt praktisch is het niet. Gelukkig is er wel een ander middel in de handel dat heel geschikt is voor het schoonmaken van een composieten aanrechtblad. Lithofin!
Je vlekken verdwijnen redelijk makkelijk met dit product én je aanrechtblad gaat er weer van glimmen. Even sprayen, met een natte doek nawrijven en klaar ben je.
Wil je je composieten aanrechtblad ook nog verder beschermen? Dan kan je met een specifiek impregneermiddel aan de slag.
Let op: het fabeltje dat je een composieten aanrechtblad schoon zou moeten maken met groene zeep moet je niet geloven. Groene zeep zorgt ervoor dat er een laagje achterblijft op je composieten aanrechtblad waardoor deze er niet meer mooi uitziet.
Kunststof aanrechtblad schoonmaken
Een kunststof aanrechtblad is over het algemeen goed schoon te maken. Heb je eventuele witte vlekken op je aanrechtblad, dan zijn dat meestel kalkvlekken. Die kan je uiteraard beter voor zijn door een waterontharder aan te schaffen, maar anders kan je die met een beetje schoonmaakazijn verwijderen.
Los vuil verwijder je in ieder geval gewoon met een doekje en je aanrechtblad kan je daarna schoonmaken met een allesreiniger. Vervolgens nogmaals met een natte doek schoonmaken en eventueel nadrogen. Mocht je een specifiek schoonmaakmmiddel willen proberen? HG heeft fijn spul voor het schoonmaken van een kunststof aanrechtblad.
Betonnen aanrechtblad schoonmaken
Een betonnen aanrechtblad vind ik super gaaf. Maar echt praktisch in het gebruik is anders. Op beton kunnen best wel wat vlekken komen en die zijn er ook niet altijd even makkelijk uit te halen. Gelukkig heb ik goede resultaten geboekt met onze eettafel in betonlook van beton cire.
Ik ben dan ook zover dat ik een betonnen aanrechtblad wel zou aandurven, alleen het schoonmaken ervan moet dan net even anders als nu. Maar gaaf is het wel!
Een betonnen aanrechtblad reinig je het beste met ‘zachte’ materialen. Maak gewoon een sopje met een niet agressieve allesreiniger en maak hiermee je aanrechtblad schoon. Met een zachte doek, niet met een schuursponsje ofzo.
Aangezien een betonnen aanrechtblad sneller krassen kan krijgen is het bijvoorbeeld ook van belang om een snijplank te gebruiken en geen pannen en dergelijke te verschuiven op je aanrechtblad.
Gebruik in ieder geval bij je betonnen aanrechtblad een primer zodat hij iets beter tegen vlekken bestand is. Heb je toch een vlek die er niet uitgaat? Kijk eens of je de vlek er met water uit kan weken. Leg bijvoorbeeld een tijdje een natte doek op die vlek, of nat keukenpapier en probeer daarna de vlek weg te poetsen.
Houten aanrecht schoonmaken met azijn
Tegenwoordig zie je ook weer steeds vaker de houten aanrechtbladen. Heel mooi want je keuken krijgt er gelijk een natuurlijke uitstraling door. Maar het is wat minder praktisch qua onderhoud. Een houten aanrechtblad schoonmaken doe je ook het beste met een mild sopje.
Aggressieve schoonmaakproducten zijn bij een houten aanrechtblad écht niet handig. Wil je goed desinfecteren, dan kan je bijvoorbeeld appelazijn gebruiken. Gewoon azijn, of schoonmaakazijn is niet geschikt voor het schoonmaken van een houten aanrechtblad, maar appelazijn wel.
Maak een mengsel van een deel water en een deel appelazijn. Spuit hiermee je aanrecht in en neem het af met een doekje of wat keukenpapier. En klaar ben je met desinfecteren van je aanrechtblad!
Schoonmaken van je vaatdoekje
Wil jij je vaatdoekje graag zo schoon mogelijk houden? Ik heb diverse tips voor je voor het tussentijds reinigen van je vaatdoekje zodat je je aanrecht beter kan schoonmaken en schoonhouden.
Zoals je ongetwijfeld weet is het vaatdoekje echt een bron van bacterieën. Eigenlijk is het na één keer gebruik al vies. Maarja, na ieder gebruik een schoon vaatdoekje ophangen is eigenlijk ook niet te doen. En daarnaast ook heel slecht voor het milieu want al die vaatdoekjes moeten dan allemaal continue gewassen worden.
Neem dan ook als stelregel dat je één vaatdoekje per dag gebruikt om je aanrechtblad schoon te maken. Daarna gaat hij sowieso in de was. Wil je dan tussentijds je vaatdoekje toch schoonmaken voordat je hem weer op het aanrecht legt? Dan kan dat op onderstaande manieren:
- Maak je vaatdoekje goed nat en leg hem in de magnetron. Zet de magnetron aan op vol vermogen en laat het vaatdoekje hier 2 minuten in liggen. Zeker weten dat alle bacteriën gedood zijn en je het vaatdoekje weer met een gerust hart op het aanrecht kan leggen. Dit kan je overigens ook met je sponsje doen. Hou er wel rekening mee dat beide producten vooraf goed nat zijn gemaakt, zodat ze niet in brand kunnen vliegen.
- Leg je vaatdoekje in de vaatwasmachine terwijl je die draait. Je legt hem dan bovenin de bestekla bijvoorbeeld, helemaal uitgespreid. De hitte van de vaatwasser én het vaatwassertablet zorgen ervoor dat je vaatdoekje er weer fris uitkomt.
- Heb je een quooker? leg je vaatwasserdoekje dan in de gootsteen en laat er kokend heet water over stromen. Ook op deze manier krijg je je vaatdoekje tussendoor weer even schoon en grotendeels bacterievrij.
Was je vaatdoekjes in ieder geval op minimaal 60° uit, maar beter nog is het om een 90° was te draaien met vaatdoekjes en stop daar dan ook gelijk de handdoek en theedoek bij uit de keuken. Ook die vervang je het beste iedere dag.