Bang geworden door de aanslagen in Brussel

‘He mam, IS, dat is voor mij dus de reden om echt nooit meer naar Nederland terug te gaan’, zegt mijn jongste zoon. Hij is 11 jaar. Het is ochtend in New York en we zitten in de auto op weg naar de tandarts, vijf uur na de aanslagen in Brussel. We hebben net op CNN het nieuws gezien.

aanslagen in Brussel

‘Ik dacht dat Frankrijk nog best ver weg was. Maar nu zijn ze op het vliegveld in Belgie, dat is naast Nederland, weet je. En de ontploffingen waren voor de balies van American Airlines en Delta. Daar vliegen wij toch ook weleens mee naar Nederland? Zo moeilijk is het niet om Schiphol binnen te lopen met je bom. Dat ziet echt niemand als je die in een koffer doet. En die bommen vanochtend, he mam, die hadden allemaal spijkers in zich’.

Hij heeft het vanochtend allemaal al gelezen en gezien op zijn I-phone.

‘Echt joh, ze zijn supereng, die gasten. Heb je die onthoofdingen gezien, mam? vervolgt hij.

‘Nee schat, maar jij wel?’ Vraag ik geschrokken.

‘Nou niet helemaal, maar wel bijna, zegt hij. Op het internet zag ik dat een tijdje geleden’.

‘Zo slachten ze koeien ook. Ze zagen gewoon de kop eraf’.

‘Heb je dat ook gezien? vraag ik verontrust. ‘Nee, maar ik denk wel dat ze het zo doen’.

Mijn oudste van 16 jaar breekt in. ‘Ze willen dat we bang worden, toch mam? Dat moet je juist niet zijn. Dan hebben ze hun zin. Je moet eigenlijk gewoon door gaan met je leven en je er niets van aantrekken. En bovendien de kans dat jij er bij staat als het gebeurt, is kleiner dan dat je een auto-ongeluk krijgt’.

Mijn jongste kijkt hem aan. ‘Ja, en?’

‘Nou statistisch gezien, is de kans gewoon kleiner’, benadrukt mijn oudste in een poging hem minder bang te maken. ‘Dat kun je uitrekenen.’

Ik doe ook een duit in het zakje. ‘Nou schat, dat is inderdaad wel waar. De kans dat je bij een terroristische aanslag bent, is inderdaad klein. En de groep IS strijders is echt veel minder groot dan je misschien denkt. Bovendien zijn er heel veel mensen bezig met de veiligheid van Europa dus worden er ook heel veel terroristen in de gaten gehouden. En by the way, die filmpjes waar je bang van wordt, mag je niet meer van me kijken. Die worden gemaakt om ons angstig te maken en daar krijg je alleen maar nare gedachten en dromen van. Het is echt beter om je te bedenken dat IS maar in een heel klein deel van de wereld is en dat het op veel meer plekken veilig is dan onveilig’.

Het helpt allemaal niks.

‘Nou en. Als Trump president wordt, wordt het allemaal nog erger. En dan wordt de kans op aanslagen ook groter’, geeft hij van repliek. ‘En omdat Amerika ver weg is en je moet vliegen of varen, doen ze dat vast ergens in Europa. Net als de aanslagen in Brussel. Ik ga dan gewoon echt niet terug’.

Ik en mijn oudste luisteren en we kunnen er even niets tegenin brengen. We moeten naar de tandarts. Daar waren kinderen vroeger bang voor.

2 gedachten over “Bang geworden door de aanslagen in Brussel”

 1. Avatar foto
  Regine Boogert

  Heel herkenbaar. Wij wonen in Texas en onze oudste dochter (bijna 19) zit voor een jaar in Mexico. We kregen waarschuwingen van mensen: Je laat je dochter toch niet naar het gevaarlijke Mexico gaan? Na de aanslagen in Parijs zei ze tegen me: Mam ik ben blij dat ik hier zit en niet in Europa. Hier ben ik veilig!

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Ook spannend Regine! Je dochter in Mexico. Mijn nicht heeft daar een half jaar stage gelopen. Vond ik nog wel spannend, laat staan mijn broer 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven