Een paar weken geleden mocht ik de boer op met een prbureau, genaamd Kroon op het Werk, om meer over aardappels te leren. Een dag met de voeten in de klei op de akkers van CêlaVíta. En ik kan je wel stellen… ik heb de aardappel herontdekt! Niet alleen door de enorme passie waarmee de kwaliteitsman zijn verhaal deed, maar ook omdat de aardappel gezond blijkt te zijn, terwijl ik anders dacht. Daarnaast was de glimlach die de kwaliteitsman iedere keer op zijn gezicht kreeg als hij weer een nieuw aardappelras aan ons showde onbetaalbaar. Met hart en nieren verliefd op de aardappel, die man.
Aardappel gezond; ik leerder meer over aardappelen in ’t veld
Het komt niet wekelijks voor dat ik met dit soort events mee op pad ga. Uitnodigingen genoeg, daar ligt het niet aan, maar meestal tijd tekort. Ook dit keer natuurlijk, maar in Erp de akkers op om samen met CêlaVíta hun aardappelen te ‘beoordelen’, daar was ik wel heel nieuwsgierig naar. Vooral ook omdat ik altijd in de veronderstelling was dat aardappelen niet echt gezond zijn. Dat maakt nieuwsgierig. En soms moet je jezelf wat gunnen, dus hoppa… ik ging op pad om -gelukkig met een heerlijk zonnetje- meer te ontdekken over de aardappel.
Vanwaar mijn fascinatie met aardappelen
Dat zit in mijn genen geloof ik. Ik ben eigenlijk geen echte aardappeleter. Maar écht lekkere aardappelen, liefst goed kruimig, daar word ik wel heel blij van. Dat heb ik van mijn opa. Alhoewel ik me verder niet heel veel meer kan herinneren van mijn opa. Maar het beeld dat hij kruimige aardappelen prakt met een flinke dot jus… dat beeld staat in mijn geheugen gegrift. Ook hij ging daarvoor de boer op. Hij kon echt genieten van een goede aardappel. Mijn lieve papa heeft dat van hem overgenomen. En grappig genoeg… ik ook.
Je hebt aardappelen en aardappelen natuurlijk. Dat genieten komt tegenwoordig niet vaak meer voor en dat heeft verschillende redenen. Die heerlijke kruimige aardappel is wat mij betreft een goede eigenheimer. Maar die kan ik lang niet altijd in de winkel vinden. Daarnaast ben ik van nature meer een pasta en rijstliefhebber dan een aardappelen-groente-vlees type. Buiten deze overheerlijke aardappelgratin uit de airfryer eet ik ze dan ook niet vaak.
En dan is er nog reden twee. Aardappels maken dik. Tenminste… dat is wat ik altijd begrepen heb. Is de aardappel gezond in dat opzicht, of niet? In aardappelen zit zetmeel en dat wordt omgezet in koolhydraten. En in de meeste gevallen probeer ik overmatige koolhydraatconsumptie te vermijden. Het past ook goed in mijn NewFysic plannen. Totdat ik dus op het event van CêlaVíta mee de boer op mag. Want wat ik daar leer… dat zet mij weer aan het denken.
Interessante weetjes over de aardappel
Nog voordat we de boer op gaan krijgen we een lesje over aardappels van een diëtiste. Marieke van de Pavert komt met -voor mij- bijzonder nieuws. Een portie aardappelen bevat veel minder calorieën dan een portie rijst of pasta. Al die tijd dat ik ‘angstvallig’ een lekkere aardappel laat staan doe ik dat dus op basis van de verkeerde informatie.
Zijn aardappelen gezond of zijn aardappelen ongezond?
Ja natuurlijk zitten er koolhydraten in, maar ook ik weet dat koolhydraten gezonde energieleveranciers kunnen zijn. Je moet er gewoon niet mee overdrijven. Maar de motor moet blijven draaien en ons lichaam en onze hersenen kunnen niet zonder. In dat opzicht is de aardappel dus gezond. Een of twee aardappels bij het eten zou het probleem niet mogen zijn. Andere weetjes:
- Aardappelen zijn een bron van voedingsstoffen. Een aardappel bevat Kalium en vitamine B6 en C; in dat opzicht is de aardappel gezond.
- Aardappelen zijn glutenvrij en passen dus uitstekend in een glutenvrij dieet
- We eten per persoon ongeveer 80 kilo aardappelen per jaar!
- De aardappel is mega culinair, je kan ze koken, bakken, pureren, grillen, stoven, poffen of gratineren. Lekker afwisselend en gezond dus.
- Wij denken dat aardappelen echt oer Hollands zijn, maar eigenlijk komt de aardappel uit Spanje.
- De herstvakantie was vroeger bedacht om de kinderen mee de boer op te laten gaan. In de herfstvakantie is het normaal gesproken namelijk ongeveer de tijd om aardappelen te rooien, en de boer liet zijn kinderen vroeger helpen.
Zoals je hierboven ziet is 200 gram aardappel op een dag maar een klein deel van de koolhydraten die je zo op een dag zou mogen hebben.
Aardappel familie van de nachtschade
Aardappelen zijn familie van de nachtschade. Het groen van de aardappel wat je hierboven ziet is dan ook giftig. Hierin is de aardappel niet gezond. De rest van de aardappel is overigens gewoon te eten, dus als je dit groen eraf snijdt is er niets aan de hand. Als je het soms opeet ook niet trouwens hoor, het is een te kleine hoeveelheid om last van te hebben.
Zo groeien aardappelen
Hoe aardappelen groeien? Daar kan ik je inmiddels alles over vertellen. Een aardappelplant groeit uit de eerst gepootte aardappel. Die aardappel eindigt als soort van ‘leeggezogen’ zak zoals je hierboven op de foto kan zien. Als de aardappelplant helemaal verdord op het land ligt, dan is het normaal gesproken de tijd dat de aardappels gerooid worden. Ik zeg normaal gesproken omdat deze zomer niet echt een goed voorbeeld is geweest van een fijne zomer voor de aardappeltelers.
Als de zomer te droog is, dan raakt de aardappelplant namelijk in de war. Niet alleen het stuk dat boven de grond zichtbaar is, maar vooral ook het deel dat onder de grond zit. De aardappels schieten uit vanwege het warme weer en er ontstaan kleine aardappeltjes aan de grote aardappel. Als dit te laat ontdekt wordt, dan wordt de oorspronkelijk groeiende aardappel aangetast. Het nieuwe aardappeltje groeit doordat het voedingsstoffen van de eerste aardappel afneemt. Maar het kleine nieuwe aardappeltje heeft niet voldoende tijd meer om uit te groeien tot een volwaardige aardappel. En daar gaat het dan dus mis.
Het veld van CêlaVíta
Het leuke van zo’n uitgebreide sessie op de akkers is dat je niet alleen heel veel bijzondere aardappelen op het veld ziet. Zoals bijvoorbeeld deze roze aardappeltjes, hoe vind je die? Die behoren voor mijn gevoel in een sterrenrestaurant thuis, niet? Maar ook dat je dus leert dat de aardappel gezond is en je er al die tijd naast zat. Het proeven zelf was trouwens ook een feestje! Aardappelgerechtjes proeven op een aardappelveld, gemaakt door een heuse chefkok op een Green Egg. Life ’s a bitch 😉 .
Potatoday
Om de aardappel meer in zijn recht te zetten organiseert CêlaVíta voortaan de Potatoday. En ergens vind ik dat wel terecht. Ook al gaf ik hierboven in het artikel aan dat ik niet veel aardappelen eet… het feit dat deze lekkernij tegenwoordig het onderspit dreigt te delven ten opzichte van de rijst en pasta’s die je overal in de schappen ziet is ook niet eerlijk, wel? Zeker niet gezien het feit dat de aardappel gezond is. Mits je niet overdrijft.