Aardbeienvlek of hemangioom; onwetendheid en stupide opmerkingen

Een aardbeienvlek in je gezicht, of in het gezicht van je kindje. Natuurlijk vind je dat als ouder niet écht fijn. Maar de opmerkingen van anderen, die doen veel meer pijn dan dat deze hemangioom ooit zal kunnen doen!

Aardbeienvlek in gezicht kind

Onlangs kwam moeder en blogster Katie Crenshaw in het nieuws omdat ze klaar was met de opmerkingen die ze kreeg over haar dochtertje Charlie. Charlie heeft een hemangioom (ook wel aardbeienvlek genoemd) in haar gezicht. En ook niet bepaald een kleine. De rechterhelft van haar gezicht is voor een groot deel bedekt onder het goedaardige bloedgezwel.

Opmerkingen van mensen over dat ze zullen bidden dat de vlek weggaat en opmerkingen waarin haar gevraagd wordt Charlie ‘naar haar goede kant te draaien’ schieten inmiddels bij Katie in het verkeerde keelgat. ‘Dan heb ik liever dat je bidt dat ze opgroeit als een zelfverzekerde meid die van zichzelf houdt, ongeacht hoe ze eruit ziet’, schrijft Katie op haar blog.

Opmerkingen die je van anderen kan verwachten met een hemangioom

‘Gelukkig maar dat het weggaat’.

Mijn dochtertje van zeven maanden oud heeft ook een aardbeienvlek op haar hoofd, precies in de haargrens. Ik herken veel van wat Katie schrijft op haar blog, al is het hemangioom van mijn dochtertje gelukkig een stuk kleiner en is haar gezichtje bespaard gebleven.

Desondanks kunnen veel mensen het niet laten om er opmerkingen over te maken. ‘Gelukkig groeit haar haar straks over de aardbeienvlek heen’, ‘het had veel erger gekund, in haar gezicht bijvoorbeeld’ of ‘gelukkig maar dat het weggaat met de tijd’ zijn opmerkingen die ik de afgelopen maanden veel te horen heb gekregen.

aardbeienvlek of hemangioom

Wat is een aardbeienvlek eigenlijk?

Wat een aardbeienvlek precies is? Het is een goedaardige uitstulping van een teveel aan bloedvaatjes. Woorden als gezwel en tumor worden ook wel eens gebruikt, maar vind ik zelf verwarrend en te choquerend. Een aardbeienvlek is soms meteen na de geboorte al zichtbaar, in andere gevallen komt de vlek pas na enkele dagen tevoorschijn. De vlek kan gedurende ongeveer een jaar groeien en kan behoorlijke proporties aannemen. Zo’n 95% van alle hemangiomen verdwijnen voordat een kind tien jaar oud is.

Ongeveer 10% van de kinderen krijgt een aardbeienvlek, waarbij de grootte varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. De hemangioom is niet erfelijk, dus mocht je een kindje hebben wat er een heeft, dan wil dat niet zeggen dat een eventueel volgend kindje méér kans heeft op dit goedaardige gezwel.

Behandeling aardbeienvlek

Over het algemeen wordt er niet medisch ingegrepen bij deze hemangiomen, behalve als deze het zicht of de ademhaling in de weg zitten. Of als de aardbeienvlek op het lichaam zit in een plooi, zoals bijvoorbeeld de oksel of nek.

Mocht een hemangioom erg snel groeien (sneller dan bekend) of gaan zweren dan kan er wel ingegrepen worden. Ook bij kinderen ouder dan 4 jaar, waarbij de vlek nog niet verdwenen is kan een ingreep overwogen worden.

Tegenwoordig is er een medicijn wat gebruikt kan worden, namelijk de bètablokker Propranolol.

Soorten hemangiomen

Oppervlakkige hemangiomen; de aardbeienvlekken zoals hierboven beschreven. Deze komen het meeste voor (in 50-60% van de gevallen) en liggen echt aan de oppervlakte. Ze zijn onder andere herkenbare door de dieprode kleur.

Diepe hemangiomen; zoals je al uit de naam kan halen liggen deze hemangiomen dieper dan de oppervlakkige variant. Deze soort komt in 15% van de gevallen voor en geeft een blauwig doorschemerend effect.

Wil je meer informatie over de aardbeienvlek of hemangioom? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse ouder- en patiëntenvereniging voor hemangiomen, Hevas.eu. Verwar een aardbeienvlek overigens niet met een mongolenvlek, dat is toch echt wat anders.

Ik vind haar prachtig

Toegegeven: natuurlijk ben ik blij dat mijn dochters aardbeienvlek niet groter is. Uiteraard ben ik blij dat de vlek op deze plek zit, en niet op haar neus of ergens anders in haar gezicht. En dat de kans heel groot is dat je er later niets meer van zult zien, daar ben ik ook blij om. Maar deze gevoelens heb ik puur voor haar, omdat niet ik degene ben die er mee moet leven, maar zij. Niet omdat ik mijn dochter niet mooi vind. Ik vind haar namelijk prachtig, met of zonder aardbeienvlek. Eerlijk gezegd zou ik me haar niet eens meer voor kunnen stellen zonder!

Joyce schreef al eens eerder een blog over het litteken bij haar dochter, wat door de schoolfotograaf ongevraagd weggeshopt was… ook zo’n voorbeeld van een uiterlijke beoordeling, net zoals bij het dochtertje van Katie gebeurt.

Wanneer stoppen we nu eens met het beoordelen van het uiterlijk?

9 gedachten over “Aardbeienvlek of hemangioom; onwetendheid en stupide opmerkingen”

 1. Hoeveel keer ik er een opmerking over gekregen heb. Ofdat ik toch eens moest laten nakijken door kinderarts. En vooral zo rond één jaar, want hééé dat ging toch meestal weg als ze één jaar was. Ze heeft ze nog steeds is wel verkleind en binnenkant is huidskleur. Maar wij noemen we het haar cutiemark (van my little pony 🙂 )

 2. Mensen kunnen daar niet mee stoppen… onze dochters hebben niet dergelijke dingen, maar onze dochter is (veel te) klein en daar kunnen ze ook niet over ophouden, altijd wel iets erover.

  1. Dat is ook zoiets inderdaad, dan krijg je van die grappen als ‘geven jullie haar wel genoeg te eten?’ Heel vervelend! Niets van aantrekken is wat dat betreft het beste advies, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan!

 3. Mooi verhaal- zag je artikel voorbij komen op Facebook.
  Ik ben zelf ook geboren met 3 ‘aardbeienvlekken’ in mijn hals- met de tijd is de kleinste volledig weggetrokken met heb nog steeds een grote net onder mijn hals en daaronder een kleinere- het is met de tijd een beetje gaan lijken op een boompje.. mensen vroegen ook altijd aan mij- ‘wil je het niet ‘coveren’- en tuurlijk in mijn pubertijd heb ik erover nagedacht maar het is iets wat van mij is en het maakt mij ‘mij’.

  Ben heel benieuwd hoe de aardbeienvlek bij jou dochter zich in de loop van de jaren gaat ‘vermommen’.. uiteindelijk word die minder dik en gaat die platter op haar hoofdje liggen denk ik- maar ze is prachtig!

  1. Bedankt voor je reactie Bernadet! Mooi dat je zegt ‘Het maakt mij ‘mij’, al zijn er natuurlijk veel meer dingen die jou ‘jou’ maakt! Ik zie mijn dochters aardbeienvlek als een onderdeel van haar. Niets meer, niets minder.

   Ben ook heel benieuwd hoe het er over een tijdje uit gaat zien. Voor haar hoop ik dat het wegtrekt, maar voor mezelf en voor mijn man maakt het niets uit.

 4. Mijn dochter had er meerdere. 1 grote op haar achterhoofd en 2 kleintjes onder haar oog war uiteindelijk in 1 grotere groeide. Mensen dachten altijd dat ze was gevallen of dat ze gekrast had/was. Inmiddels is ze 5 en die onder haar oog is zo goed als weg ( je ziet nog wel een soort van litteken) en op haar hoofd is ook een stuk minder. Vooral de rode kleur is weg maar je ziet het het nog steeds. Het blijft, bij onze dochter, toch een kaal plekje. Gelukkig heeft ze een volle bos lang haar dus ik kan het altijd wel een beetje wegwerken. Ze heeft er zelf geen last of weet van. Ik had haar laatst een foto laten zien van toen ze klein was, ze keek er een beetje vies bij ?… Op een gegeven moment zie je het zelf als ouders ook niet meer. Het hoort er gewoon bij eigenlijk… Mooi zijn ze toch wel!!!

 5. Mijn dochtertje had er een onder haar voetje, ik schrok er wel van toen die groeide. Maar inderdaad, trok vanzelf weg en nu zie je er weinig meer van. Wel hwftig als het zo zichtbaar is

  1. Daar kan ik me iets bij voorstellen, dat je daarvan schrikt! Ook omdat het op die plek nog wel eens behoorlijk in de weg kan gaan zitten zodra ze begint te lopen. Fijn dat ze er uiteindelijk geen last meer van heeft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven