Abbey van Betten, working mam van week 28

Wie ben ik?

Mijn naam is Abbey van Betten en ik ben eigenaar van een coachingsbureau.         Mijn bureau specialiseert zich in de personal – en performance coaching van professionals die in de spotlight staan. Om nu zelf eens in de spotlight te staan, vind ik hartstikke leuk.

Ik ben getrouwd en de trotse moeder van 2 jongens!  Voor mijn familie en vrienden, wil ik graag een gezellige, warme, enthousiaste, gastvrije, soms krititische en inspirerende vrouw zijn. ( en zoals het leven is, gaat dat de ene keer beter dan de andere).

Een duwtje in je rug

Soms heb je een duwtje in de rug nodig om tot de verandering te komen waarvan je droomde. In mijn geval was het geen duwtje maar een ongelukkige val die mijn leven totaal op zijn kop zette. Met een complexe enkelbreuk bracht ik 5 maanden op de bank door.  Mijn hectische leven stond plotseling stil en ik kon alleen nog maar als toeschouwer kijken naar wat eens mijn bestaan was. Ik kon niet meer werken, niet meer voor mijn kinderen zorgen, niet meer naar de opleiding gaan waar ik net gestart was, niet meer koken, niet meer uit eten gaan.  De zo geliefde controle moest ik volledig uit handen geven.

Rust, fysiotherapie en  eindeloze oefeningen zorgden voor een langzaam maar goed herstel van mijn enkel.  En niet alleen in mijn enkel herstelde zich.

Rust en verbinding

Het contact met mijn eigen kinderen werd intenser. Ze gingen niet meer 3 dagen naar de BSO maar kwamen na school naar huis. Ze vonden het heerlijk om gewoon thuis te zijn, de rust te ervaren en te kunnen spelen met vriendjes als zij er zin in hadden.  Door de tijd die we hadden voor elkaar ontstond er een diepere verbinding. “Quality time” werd “Quantity time”en dat deed de “Quality time” meer dan goed!

Afstand

De letterlijk afstand die ik van mijn werk kreeg, stelde me in staat om ’ de zaak ‘ in het juiste perspectief te plaatsen. Waarom werkte ik er eigenlijk nog? Wat maakte het  nou zo moeilijk om definitief afscheid te nemen? Wat betekent weggaan bij een werkgever waar je al jaren werkt? Het antwoord op deze en nog vele andere vragen kwamen langzamerhand aan de oppervlakte. Ik kon er niet meer om heen, ik moest weg!

Verlangen

Ik kwam erachter dat ik een aantal belangrijke elementen miste in mijn werk. Elementen die ik wel nodig heb om me goed te voelen in wat ik doe;

  • Zo wil ik graag de dingen op mijn eigen manier doen.
  • Zo houd ik ervan om te pionieren.
  • Zo doe ik graag de dingen anders dan anderen.
  • En zo wil ik gebruik maken van mijn eigen creativiteit.

Durf te kiezen en doe het op jouw manier

Van oorsprong ben ik opgeleid als HR-adviseur. Ik heb me vervolgens laten bijscholen als loopbaanadviseur en coach.  Een prachtig vak, ik geniet van de uiteenlopende contacten die ik heb. Niets maakt me blijer dan een goed gesprek waar ik professionals, op weg naar zelfsturing, een spiegel voor kan houden. Als coach ben ik mijn eigen instrument. Ik doe mijn werk niet alleen met mijn opgedane kennis maar met mijn hele ziel en zaligheid. En wat ik doe, doe ik graag goed. Daarom kies ik heel bewust voor mijn cliënten. Mijn visie hierop is dat ik vanuit mijn eigen eigenheid alleen coachingstrajecten kan doen als ik zelf ook gevoed wordt.  In de afgelopen jaren ontdekte ik dat ik op mijn best ben in de coaching van gedreven en  creatieve mensen. Mensen die zich realiseren dat een medaille ook een andere kant heeft en dit aanpakken om te groeien in hun vakgebied. Zo ontdekte ik dus dat ik me in de creatieve tak wilde specialiseren. Maar hoe geef je dat dan vorm?

De inspiratie was er en de eerste  ideeën kwamen tot stand. Stap voor stap bepaalde ik mijn doelgroep, mijn coaching richt zich op professionals die in de spotlight staan.  Zangers, muzikanten, acteurs, journalisten, programmamakers, politici etc.  Het gaat om kunnen zijn wie je bent ,zelfs als de ogen van een ander continue op je gericht zijn. Ik werk met twee pijlers. Personal coaching omdat persoonlijke ontwikkeling en groeien in je vakgebied aan elkaar gekoppeld zijn. Performance coaching om te leren pieken op het juiste moment.  Waar ik voor sta is de mens achter de professional.  Ik merk vaak dat mensen verleerd zijn om vanuit hun eigen kracht te werken, dat is zo zonde! Er blijft dan zoveel potentieel onbenut. Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is om te durven kiezen voor je eigen weg, de kracht die dan vrij komt laat je over water lopen.

Durf te springen en geloof in jezelf

En toen kwam het moment dat ik er niet meer omheen kon, ik moest het gewoon gaan doen. Ik begon aan mensen te vertellen dat ik een coachingsbureau aan het starten was. In het begin vond ik dat heel spannend. Om alleen de naam hardop tegen anderen uit te spreken, bezorgde me rode vlekken in mijn nek. Maar alles went en dat dus ook. Je groeit mee met de fase waarin het bedrijf zich verkeert. Wat me het meeste is opgevallen, is dat veel mensen de neiging hebben om je te vertellen wat je wel en niet moet doen. En ook dat ze direct vraagtekens hebben bij de kans van slagen van je onderneming. Ik heb in het begin zo vaak te horen gekregen: “zou je dat wel doen; er zijn al zoveel coaches!” (alsof ik dat zelf ook niet weet)! Dat brengt me bij geloof in jezelf. Ik geloof in wat ik doe omdat ik ervoor kies om het op mijn eigen manier te doen. Ik geloof erin dat de wereld zit te wachten op een coach zoals ik en op een coachingsconcept zoals de mijne.  Dit geloof zit in mijn diepste kern en zorgt ervoor dat als ik aan het wankelen word gebracht, ik altijd weer terug kom bij mezelf.

Creëer en ben creatief

Angst voor het onbekende, faalangst, onzekerheid over eigen kunnen, in meer of mindere mate hebben we er allemaal mee te maken. Velen van ons zijn opgegroeid met “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Maar wat is gek genoeg? Wie bepaalt de norm hierin? Naast mijn coachingsbureau ben ik gestart met de site van koningkwiebus.nl. Ik schrijf vanuit mijn coachingsachtergrond verhalen over koning Kwiebus en Jan Beschuit. Koning Kwiebus laat ons zien dat gevoelens, angsten en verlangens universeel zijn en plaatst de wereld om ons heen in perspectief. Hij slaat een brug tussen aangeleerd en authentiek gedrag. Hij brengt als geen ander voor het voetlicht dat wat je doet, denkt, voelt, veracht en verlangt goed is. Zolang het maar van jou is!

Ik schrijf deze verhalen omdat ik het leuk vind en omdat ik geloof in de kracht van verbeelding. Zoals Albert Einstein eens zei:

“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal”

Ondernemen

Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Ik heb jaren in loondienst gewerkt en dat  ging de ene keer beter dan de andere. Daar waar ik uitgedaagd werd en de vrijheid kreeg, functioneerde ik op mijn best. Maar de ene manager is natuurlijk de andere niet. Daarom vind ik het nu zo heerlijk om alles op mijn eigen manier te doen. Ik heb een aantal goede mensen om me heen verzameld die me gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. Daar haal ik uit waarvan ik denk dat ik het kan gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om een goed klankbord te hebben. Als coach weet ik immers hoe waardevol het is om een spiegel voorgehouden te krijgen en dat kan ik natuurlijk niet bij mezelf doen.

Wat ik verder heel prettig vind, is de flexibiliteit. Omdat ik de opgebouwde verbinding met mijn kinderen voor niets ter wereld meer wil inleveren, is werken op zelf gekozen tijden een ideale uitkomst.

Wat brengt het me nog meer?

Qua inkomen ben ik er niet op voorruit gegaan maar als ik rijk had willen worden, had ik wel voor een ander vak gekozen.  Ik wil graag lekker werken en op die fronten voelt het als een warme jas. Ik ben als mens meer in balans.  Ik kan mijn energie kwijt, ik ben veel creatiever geworden, ik doe waar ik goed in ben, ik doe de dingen op mijn eigen manier, ik leer weer iedere dag, ik ontmoet mensen van verschillende pluimages en ik creëer. Wat wil een mens nog meer?

Hoe ziet mijn toekomst eruit?

Voorlopig ben ik actief in het verder uitbreiden van mijn netwerk. Ik ga altijd voor de langere termijn aanpak en dat kost tijd. Bestaande relaties bouw ik verder uit en nieuwe relaties worden via via aangegaan. Personal coaching draait om vertrouwen en clienten komen bijna altijd via een bestaande relatie naar me toe. Mijn droom is dat personal coaching voor veel mensen toegankelijk is en iets  vanzelfsprekends wordt. Dat goed voor jezelf zorgen niet alleen over de buitenkant gaat, maar zich ook richt op je binnenste!

Hier zet ik me voor de volle 100% voor in!

Wil je ook een week lang in de spotlights? Geef je dan hier op!

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top