Abonnementskosten verminderen: hoeveel geef je eigenlijk uit?

Je abonnementskosten verminderen; in deze maand ben je waarschijnlijk met heel andere dingen bezig.

Je bent immers druk geweest om een leuke sinterklaashappening voor het gezin te organiseren, en waarschijnlijk zijn je pijlers nu alweer gericht op een mooie invulling voor de kerstdagen, zodat iedereen blij en tevreden is.

Zeker aan het einde van het jaar hebben we eigenlijk al meer dan genoeg te doen. Ben je al aan het ‘shoppen’ geweest voor een nieuwe zorgverzekering? Dat is ook financieel verstandig. Net als het onder de loep nemen van al je abonnementskosten om ze te verminderen.

Doe jij dat wel eens?

abonnementskosten verminderen

Abonnementskosten verminderen: een oplopende kostenpost

Het einde van het jaar is een mooi moment om bepaalde zaken onder de loep te nemen, zoals de abonnementen die je hebt lopen, om die te verminderen.

Stiekem geven we er namelijk nog een hoop aan uit. En aangezien veel abonnementen via automatische incasso worden betaald, hebben we vaak niet door hoeveel we er eigenlijk aan uitgeven.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Abonnementen van dag- of weekbladen, de televisiegids of een blad voor de kinderen
  • Televisie abonnementen, telefoon en internet.
  • Abonnementen op sport en andere verenigingen
  • Maaltijdboxen of andere terugkerende producten

Hier gaan vaak grotere bedragen in om dan je in de gaten hebt. Geen punt als je het kan betalen en er veel gebruik van maakt, maar vaak zijn dit sluipposten die onbewust inbreuk maken op je budget. Wil je dus besparen en budgetteren dan is het verminderen van je abonnementskosten een goed plan.

Bovendien lopen er ook nog al eens abonnementen door waar je misschien niet zo’n behoefte aan hebt. Neem je abonnementskosten daarom eens kritisch onder de loep, en bekijk goed welke er kunnen worden opgezegd. Consuminderen was nog nooit zo makkelijk!

Abonnementskosten verminderen: zo doe je dat

1. Maak een lijstje van al je abonnementen

Maak eens een lijstje van alle abonnementen, de kosten en het daadwerkelijke gebruik hiervan. Is dit het waard of besteed je jouw energie en geld liever ergens anders aan?

Kom je tot het besluit dat je onder bepaalde abonnementen uit wilt, stuur dan gelijk een brief of mail zodat je zo snel mogelijk je abonnementskosten kan verminderen.

2. Abonnementen opzeggen

Check jaarlijks wat je nog aan abonnementen hebt lopen om te kijken of ze allemaal nog relevant zijn.

Hiervoor check je de abonnementen van offline magazines, maar ook bijvoorbeeld van online streamingsdiensten.

Wil je opzeggen dan stuur je dus onmiddelijk een brief of mail. Vermeld je klantnummer en vraag om een bevestiging. Ook al duurt het nog maanden voordat het abonnement stopgezet kan worden, jij bent er in ieder geval op tijd bij.

Tip: Vermeld het moment van opzeggen van een abonnement in je agenda (bijvoorbeeld een maand voordat je moet opzeggen). Mét een reminder. Je wordt er dan vanzelf aan herinnerd om dit abonnement te evalueren en eventueel de abonnementskosten te verminderen door het op te zeggen.

Vaak krijg je dan nog een korting aangeboden. Ben daar kritisch over; zijn lage abonnementskosten reden om het contract voort te zetten, of is het eigenlijk echt iets waar je niet meer op zit te wachten?

3. Abonnementskosten verminderen door abonnementen te delen

Zeker met offline media is dit prima te doen. Deel bijvoorbeeld de krant met je buren. Of kijk of je een lekker lees magazine kan delen met je vriendin of je zus. Dat scheelt weer de helft in de abonnementskosten en is een mooie manier om te besparen.

4. Makkelijk inzicht krijgen in je abonnementen

Vind jij het lastig om inzicht te krijgen in je abonnementskosten, maar wil je wel graag besparen die kosten verminderen? Gebruik dan eens een budget app.

De Dyme app helpt je bijvoorbeeld door al die vaste lasten op een rijtje te zetten. Te downloaden in de Playstore.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven