Achterbankkind? Doe niks voor je kind wat ze zelf niet zouden kunnen.

We verwennen onze kinderen teveel. Tenminste, dat vindt Prof. Jan Derksen. Volgens hem zijn de kosten van de geestelijke gezondheidszorg de afgelopen tien jaar tijd verdubbeld van drie naar zes miljard euro. Vooral door klachten die we in verband moeten brengen met de opvoeding waarin jongeren te weinig hebben geleerd met frustraties om te gaan. Zembla besteed aandacht aan het fenomeen ‘achterbankkind’.

https://www.youtube.com/watch?v=kv7ml3coc6E

Heb ik een achterbankkind?

Ik lees op de site van Zembla dat de ouders van tegenwoordig met de handen in het haar zitten omdat ze niet meer weten hoe ze moeten opvoeden. Volgens Zembla prijzen ouders hun kinderen de hemel in, ook tegen beter weten in. Alles is prachtig, alles is mooi. In het programma noemt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie deze super-kids ‘achterbank-kinderen’. Hij bedoelt daarmee de kinderen die altijd met de auto naar school gebracht en van school gehaald worden. Die kinderen die op de achterbank door moeder naar de hockeyvereniging of het voetbalveld worden gereden. Kinderen die nooit op de fiets tegen de wind in, nat van de regen thuis komen.

Er zijn deskundigen die ervoor waarschuwen dat deze prinsjes en prinsessen te verwend zijn. Ze kennen zo weinig frustratie en teleurstelling, dat zij straks na de basisschoolleeftijd en de tijd op het voortgezet onderwijs in een zwart gat vallen. Ik kijk eens naar mezelf. Heb ik achterbankkinderen? Soms wel. Dan is het veel makkelijker om ze overal naar toe te rijden dan doodsangsten uit te staan samen op de fiets. Maar sinds kort laat ik mijn oudste dochter alleen naar school fietsen.

Een Australische psycholoog Dr Carr-Gregg heeft als tip ‘doe niks voor je kinderen wat ze niet zelf zouden kunnen.’ Tja. Hoe pak je dat aan. Van het ene op het andere moment aankondigen dat ze zelf hun lunchpakketjes mogen maken (ik voorzie trommeltjes met ongezonde snacks)? Aan oudste dochter uitleggen hoe de wasmachine werkt? Zoonlief zelf op de klok laten kijken om bij te houden hoe lang hij op zijn tablet mag? En jongste dochter haar jas niet meer dichtdoen?

Heb jij achterbankkinderen? Verwennen wij onze kinderen teveel?

1 gedachte over “Achterbankkind? Doe niks voor je kind wat ze zelf niet zouden kunnen.”

  1. Ik snapte de term niet maar nu eindelijk wel. Dat je de kinderen altijd met de auto naar school brengt ipv ze te laten fietsen/lopen/whatever?

    Ik, met mijn 6 maanden oude zoontje, weet nog niet hoe dat voor ons gaat zijn in de toekomst. Maar ik zie mezelf niet tot in den treure broodtrommels klaar maken. Of heen en weer rijden. En ik ben zeer tegen computers en televisies op de slaapkamer. Wie weet wordt ik wel de verschrikkelijk strenge moeder onder de vriendjes van mijn zoon. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven