Het achterwaarts vervoeren van je baby kennen we allemaal wel. Natuurlijk begin ook jij op die manier, toch? Je volgt netjes de regels (en de uitgebreide plaatsjes) op die op het autostoeltje staan, hoe ongezellig ook. Maar wist je dat je dat echt wat langer vol moet houden dan je nu denkt? Ook een dreumes moet namelijk achterwaarts vervoerd worden in de auto, aldus EU-standaard i-Size.
Zorgeloos onderweg (met achterwaarts vervoeren) met i-Size
Ouders die het achterwaarts gerichte autostoeltje van hun baby door een voorwaarts gericht autostoeltje vervangen, doen dit vaak te vroeg. En ja, ik zal het maar eerlijk toegeven… wij deden dat volgens mij ook al te vroeg. Niet dat dat destijds een bewuste keuze was hoor, welnee, het was gewoon een simpele overweging aangezien de kleine voor ons gevoel niet meer zo klein was en eigenlijk al uit dat mini autostoeltje gegroeid was. Daar komt nog bij dat onze dreumesen destijds ook al snel genoeg lieten merken dat ze er niets aan vonden om achterwaarts vervoerd te worden. Maar dat boeit in principe niet!
Uit de EU-veiligheidsstandaard “i-Size” blijkt dat ‘we’ te vroeg beginnen met het omdraaien van onze kids in de auto. i-Size richt zich op het veilig vervoer van kinderen in de auto. Onderzoek naar verkeersveiligheid door Taskforce Kinderveiligheid, in samenwerking met VeiligheidNL, laat zien dat niet alleen baby’s veiliger achterwaarts vervoerd worden, ook de nek en het hoofd van dreumesen is nog niet voldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Dus ook voor hen blijkt achterwaarts vervoeren nog heel belangrijk! Door langer achterwaarts vervoer tot minimaal 15 maanden, zal het aantal gevallen van nek- en hoofdletsel aanzienlijk dalen.
Maxi-Cosi (merknaam, géén synoniem voor autostoeltjes) geeft dan ook aan dat ze begrijpen dat ouders hun kinderen liever in een voorwaarts gericht autostoeltje hebben, maar toch stelt Judith van Sambeek, Marketing Manager, dat zij als fabrikant streven naar maximale veiligheid en dat zij zich verantwoordelijk voelen. Zij richten zich dan ook op het achterwaarts vervoeren van de dreumes. Jammer dat het oogcontact hierbij verloren gaat, maar dat is niet anders.
i-Size
i-Size is de nieuwe Europese regelgeving en veiligheidsstandaard om het vervoer van kinderen in de auto nog veiliger te maken. Het is de meest recente regelgeving van een reeks door de fabrikanten gesteunde richtlijnen rondom de productie en het gebruik van autostoeltjes. i-Size zorgt hiermee voor betere bescherming van hoofd en nek en meer veiligheid voor kinderen tot minimaal 15 maanden oud.
Wat doe jij met het achterwaarts vervoeren?
Ik ben zelf nog van de tijd dat je gewoon zonder gordel achterin ging, en ik denk dat ik in mijn eigen babytijd geen hedentendaags autostoeltje gezien heb, maar dat ik gewoon lekker languit lag in de bak van de kinderwagen ofzo. Ik heb eerlijk gezegd geen idee meer. Toen ik iets ouder was kon ik in ieder geval wel héérlijk languit op de achterbank liggen… dat is tegenwoordig wel anders.
Vertel eens eerlijk. Hoe serieus ben jij in het vervoeren van je kindje? Gaat jouw moppie ook tot 15 maanden achterwaarts vervoert worden? Of vind je het allemaal een beetje to much, al die regelgeving?
Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.
Eerlijk gezegd wist ik dit niet dat het verplicht was, sinds wanneer is die regel er? Onze oudste paste bij 13 maanden ECHT niet meer in de maxi cosi en is toen noodgedwongen over gegaan op het volgende kinderstoeltje. De jongste heb ik wek tot ongeveer die tijd achterstevoren vervoerd. Ik weet dat het in Scandinavië zelfs tot een jaar of 3/4 gebeurt en dat daar meer keus is aan de volgende categorie stoeltjes die ook achterstevoren geplaatst kunnen worden.
Mijn dochter wordt volgende maand 4 en ze zit nog steeds in een achterwaartse vervolgstoel (groep 1). De 15 maanden achterwaarts is in mijn ogen het absolute minimum, liever nog veel langer. Oogcontact hebben we via de binnenspiegel en 2e spiegel die aan de achterbank hangt.
Ik heb ze altijd wel netjes achterwaarts vervoerd.
mijn mannetje is al wat groter dan gemiddeld. ik vraag mij af of hij er met 15 maanden nog in past 😉