Actief luisteren naar kinderen: tips van de Opvoeddesk

Lezersvraag van (groot) ouders:

Ik reageer vaak op mijn 5-jarige terwijl ik in gedachten elders ben. Ik voel me er soms ongemakkelijk bij, als ik er mezelf op betrap. Maar hoe erg is dat eigenlijk?

Emmeliek van de Opvoeddesk:

Met kinderen onder de zes jaar worstel je toch nog regelmatig met gebroken nachten en wordt er overdag nogal wat van je energie gevraagd. Logisch dat je gedachten soms afdwalen en dat je op zulke momenten vaak op de automatische piloot reageert. Dat deden moeders vroeger ook, hoor!

Actief luisteren naar je kind: 5 tips

Luisteren, dat lijkt zo makkelijk. Hoewel… heeft jouw (klein)kind er niet ook af en toe moeite mee? 😉 . Van tijd tot tijd overschakelen op de ‘automatische piloot’ is menselijk. Dat is op je werk misschien erger dan thuis… maar je kan moeilijk van je kind verwachten dat het naar papa en mama luistert als dat andersom niet zo is. Met onderstaande tips word je je meer bewust van hoe je reageert op je kind. Actief luisteren wordt dan vanzelf ook automatisme 😉

  • Kinderen zijn niet gebaat bij het prins- en prinsessen gevoel. Je hoeft dus ook weer niet aan hun lippen te hangen. Laat ze in plaats daarvan gewoon meedraaien en betrek ze ook bij oplossingen voor een drukke week. Zo wordt er steeds meer besproken in het gezin.
  • Hang een weekoverzicht aan de muur! Laat je kind daarop zelf aangeven wat zij kan doen zodat de spitsuurtijden minder stressvol zijn. Als jullie minder stress hebben, blijft er ruimte over voor communicatie. Heb je ook op minder drukke momenten moeite met actief luisteren, herhaal dan wat je kind (of wie dan ook 😉 ) zegt. Je verwerkt de informatie die je te horen krijgt dan een stuk bewuster.
  • Vraag je kind een top 5 van leuke activiteiten te maken. Kijk of ze voor jou ook haalbaar zijn. Doe vooral dat, waar jij ook enthousiast van wordt. Kies er bewust voor om tijdens die leuke activiteiten ook echt met elkaar bezig te zijn. Maak gebruik van die zeldzame momentjes om te bespreken hoe het met je kind gaat. En denk erom: wel actief luisteren 😉
  • Maak aan je kind duidelijk dat er ook momenten zijn dat mama of papa even niet kunnen luisteren. Daar staat natuurlijk tegenover dat actief luisteren de rest van de tijd wél prioriteit heeft.
  • Merk je dat je moeite hebt om je aandacht ergens bij te houden, overweeg dan op bepaalde momenten om je helemaal op je kind te focussen. Actief luisteren wordt nu eenmaal lastig als je aandacht echt ergens anders ligt. Maar beperk dit wel; lees de eerste tip nog maar eens 😉

Meer lezen over actief luisteren naar je kind?

Kijk voor meer informatie en tips op www.opvoeddesk.nl. Meer lezen over luisteren naar je kind? Dan zijn onderstaande artikelen vast ook wat voor jou!

1 gedachte over “Actief luisteren naar kinderen: tips van de Opvoeddesk”

  1. Mijn (oudste) dochter van 4 speelt heel graag vadertje en moedertje en het brengen/halen naar de peuterspeelzaal thuis. Ik beleef hier zelf heel weinig plezier aan, maar voel me vaak verplicht om toch mee te spelen. Er zijn genoeg andere dingen die we samen wel gezellig spelen en lezen maar dit is een terugkerend iets wat zij heel leuk vindt. Hoe kan ik hier toch meer plezier aan beleven of hoe ga ik hier anders mee om? Dankjewel alvast voor je reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven