Activiteiten met kinderen op vakantie, een lijstje met onze favorieten!

Ik heb nog niet de kans gehad om jullie over onze vakantie bij te praten, dus dat ga ik nu ‘even’ doen! Binnen in mijn hoofd is het inmiddels al weer druk-druk-druk. Je zou denken dat we in onze vakantie lekker tot rust zijn gekomen en dat ik nu helemaal zen zou zijn. Dat is helaas maar deels waar. We zitten nu in de wen-aan-nieuwe-school modus waardoor mijn stresslevel alweer op niveau is, maar daarover in een later blog meer 😉 . We hebben in de vakantie een heerlijke mix gehad tussen relaxen en activiteiten met kinderen ondernemen. Een goede methode om vooral onze hoofden leeg te maken en daar waren wij enorm aan toe.

In het zuiden startte de vakantie pas heel laat. Het was daardoor een heel lang jaar voor ons. De kids waren oververmoeid van school en de laatste kampweek van onze oudste deed nog een extra duit in het zakje. De druk in ons gezin liep op en aangezien wij zelf ook altijd genoeg op onze to-do list hebben staan leek de spanning haast teveel te worden. Zelfs zo erg dat het chagrijn met regelmaat van onze gezichten af te lezen was. Onze vakantie voelde dan ook als een soort van redding 😉 .

Eindelijk was het zover…

Op naar Frankrijk, het plaatsje Portiragnes-Plage en daarna een weekje Spanje, in Miami Platja. Ontspannen en inspannen, want daar houden wij van. En dat is niet voor niets 😉 . Als wij namelijk niets ondernemen met de kinderen (wat uiteraard ook wel zo nu en dan gebeurt), dan ‘zakken’ de kinderen in een soort van vacuüm die levenloze-monsters-achter-de-techniek heet. Herken je dat?

Levenloze monsters op techniek

Vakantie betekent even uit je strakke ritme. Voor mijn schatjes betekent dat dan ook dat ze de ochtend doorbrengen in pyjama. En dat ze in pyjama achter de techniek kruipen. En dat ze, als ze eenmaal achter de techniek zitten, eigenlijk de hele dag niet meer zichtbaar zijn voor me. Misschien herken je dat ook wel! Dat ze zich opzettelijk muisstil houden om er zo voor te zorgen dat ze niet gezien worden en ze gewoon de hele dag kunnen bankhangen om vierkante ogen te creëren?

Als ze de ochtend beginnen met iets actiefs, dan is het de rest van de dag veel minder erg gesteld met mijn levenloze monsters. Maar als ze de dag wel op de techniek beginnen, dan heb ik een uitdaging. Dat is thuis zo, maar ook als we op vakantie zijn. Als we niet ingrijpen tenminste.

Activiteiten met kinderen ondernemen in plaats van techniek op vakantie

Vandaar ook dat we ons voor de afgelopen vakantie in Frankrijk en Spanje hebben voorgenomen om geen techniek mee te nemen. Hebben we niets bij ons? Dan kan er ook geen monsterachtige fase aanbreken. Het kan hooguit zo zijn dat er een ik-verveel-me-gezicht opgezet wordt, maar dat trekt vanzelf weer bij heb ik gemerkt 😉 .

Het kost wel wat kruim hebben we ondervonden, dat wel. Wij zijn dan ook voor de vakantie aanbrak al begonnen met ‘zinloze voorlichting’ zoals we dat hier in huis noemen. Een zinnig gesprek aangaan over dit onderwerp is namelijk bij ons niet mogelijk. Vandaar ook dat we geen discussie aangaan, maar gewoon ‘meedelen’ dat de techniek thuisblijft op vakantie. Behalve de laptop van mama 😛 . Het grappige is dat dit -zolang we het gewoon simpel meedelen- ook geaccepteerd wordt. Als het maar vakantie wordt. En dat deed het 😉 .

Eindelijk Family Time

Ik las het blog van Henrike, waarin zij zich afvroeg of dat we wel genoeg genieten van onze kinderen; moeder zijn en het nog leuk vinden ook. En ik betrap mezelf erop dat wij dat misschien niet altijd genoeg doen. Normaal gesproken dan. Op vakantie proberen we die tijd in ieder geval dubbel en dwars in te halen.

Een mix aan activiteiten met kinderen op vakantie

Wij zijn dus van een stukje ontspanning en daarnaast inspanning. We proberen een mix aan activiteiten te vinden die we allemaal leuk vinden. Soms is de een enthousiaster dan de ander over een activiteit, maar dan zorgen we ervoor dat de volgende activiteit weer meer in lijn ligt met de wensen van de ander. Herken je dat? Plannen jullie zo ook de activiteiten samen met de kinderen? Of bedenkt één persoon het en gaat de rest gewoon mee? Hier is het echt een groepsding. Doen we vandaag dit, dan doen we morgen dat. Dat werkt goed, zeker omdat de kids zo ook nog eens wat activiteiten doen waar ze anders zelf misschien niet voor zouden kiezen.

Activiteiten met kinderen op vakantie, wat doen we dan ?

Vooropgesteld dat we zeker op een aantal dagen een dagdeel vrijhouden voor strand, zwembad of iets dergelijks, proberen we de rest van de tijd een beetje actief in te vullen. Dat verdelen we over:

  • georganiseerde activiteiten op of nabij de camping
  • zelfverzonnen spelletjes op de camping
  • stedentrips / havenbezoekjes / natuur

Wat we deze vakantie op uitnodiging gedaan hebben, daar laat ik je hieronder wat van zien.

Georganiseerde activiteiten op de camping

Klimbos

Een klimbos is voor ons haast een must. Wij zoeken we dan ook vaak een camping uit waar we dit op de camping zelf hebben, of op zijn minst in de buurt kunnen vinden 😉 . Niet voor ons specifiek, maar wel voor de kinderen. Vroeger gingen we zelf mee de lucht in, maar tegenwoordig kunnen ze al aardig wat zelfstandig en moedigen wij vanaf de grond aan. Zo ook dit jaar weer. Een vakantie niet geklommen is een vakantie niet geleefd! Check de foto’s maar.

activiteiten met kinderen

activiteiten met kinderen klimbos

activiteiten met kinderen klimmen

activiteiten met kinderen klimnet

activiteiten met kinderen tokkelen

Boogschieten

Op camping Les Sablons in Frankrijk kan je boogschieten. Leuk om te doen als je het al kan, maar zeker ook leuk voor Lotte om eens te proberen wat dat is. Ik ging voor spek en bonen mee omdat Lotte alleen onder begeleiding mocht. Frank en Luc deden ondertussen wedstrijdje 😉 . Wat me blij verraste is dat dit boogschieten op de camping dus gewoon gratis is! Je schrijft je een dag van te voren in voor een bepaalde tijd, je komt opdagen en hoppa, je kan aan de slag. Superleuk!

activiteiten met kinderen boogschieten

activiteit boogschieten met kinderen

Midgetgolf

Midgetgolf hebben ze op aardig wat campings natuurlijk. Zo ook in Spanje bij Playa Montroig. Met het midgetgolfen zelf moeten wij een beetje uitkijken. Is Luc eenmaal geweest, dan wil hij namelijk iedere dag 😉 . Dus we proberen dit altijd naar wat later in de week te verschuiven zodat we niet dagelijks op deze -overigens prachtig aangelegde- golfbaan hoeven te vertoeven. Want tja… midgetgolfen doe je niet alleen maar minstens met zijn 2-en. En liever nog… met papa en mama 😉 .

midgetgolf activiteiten met kinderen

Schuimparty

Op beide campings van Eurocamp werd eenmaal per week een schuimparty georganiseerd. Wij hebben het getroffen, bij beide campings waren we op het juiste moment aanwezig voor de schuimparty. Eén groot feest kan ik wel zeggen, en niet alleen voor de kinderen. Ik denk er sterk over zoiets voor een kinderverjaardag op te zetten 😉 . Lol voor groot en klein verzekerd. Even wennen in het begin.

activiteiten met kinderen schuimparty

En dan los….

activiteiten met kinderen op vakantie

Beide campings zaten bij ons ook aan het strand. En dat geeft watersport mogelijkheden, joepie!

activiteiten met kinderen, watersport

activiteiten met kinderen in zee

Zelf ‘verzonnen’ spelletjes op de camping

Uiteraard kan je zelf ook wel wat activiteiten met kinderen ondernemen, dat hoeft niet altijd georganiseerd te worden door een miniclub!

Keezen

Wij zijn zelf verzot op het spel Keezen, ken je dat? En dan niet het Keezen tussen ouders onderling, maar een gezelschapsspel 😉 . Het is een mix tussen Pesten en een soort Mens-erger-je-niet. Je speelt het in teams van 2 en met ons gezinnetje kan dat dus prima! Ook Lotte is al verrekt handig met dit spel, dus ook al doen we soms ‘de ouders tegen de kinderen’, dat is geen garantie voor winst voor ons. Hieronder speel ik samen met Lotte, de teams zitten altijd schuin tegenover elkaar.
spelletje doen met kinderen

En tja, als je dat ook ’s avonds doet, en je laat een pionnetje vallen, dan krijg je dit!

spelletje doen met kinderen

tip: Zijn jullie binnen het gezin ook fan van spelletjes? Dan is Keezen écht de moeite waard. Wij hebben het houten Keezbord, prachtig gemaakt en lekker stevig. Je kan het zo online bestellen.

Voetbal met flesjes water

Ik was hier vroeger zelf al helemaal weg van, dus vond ik dit ook een superleuk idee om door te geven aan mijn kinderen. Zeker als het 30° plus is! Volgende keer alleen grote flessen meenemen, dat is een stuk leuker.

spelletje waterflesjes omschoppen

Zwemmen

Ja duhuh, dit is (uiteraard) een van de meest voor de hand liggende activiteiten met kinderen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat wij een vakantie zouden boeken waar geen zwembad bij zit. Onmisbaar, zeker met het zonnige weer wat we dit jaar hebben gehad in Frankrijk en Spanje. Jammer is het wel dat je bijna in geen enkel zwembad bijvoorbeeld een band of een bal mee mag nemen in het zwembad. Ik snap het wel hoor, maar toch een tikkie balen. Dus wat doe je dan? Een toren bouwen bijvoorbeeld 😛 , om er uiteindelijk achter te komen dat ook dat niet mag. Voor de niet-koud-water liefhebbers… camping Playa Montroig heeft trouwens een verwarmd buitenzwembad!activiteiten met kinderen in het zwembad

 

Avond beach volleybal

Niks leuker dan als het al donker is nog wakker zijn. En in de vakantie moet dat kunnen, niet? Dus doen we mee aan een leuke avond activiteit met kinderen; beach volleybal.

activiteiten met kinderen avond volleybal

Tafeltennis

Tafeltennis en gewoon tennis, beiden over het algemeen beschikbaar op de campings die wij bezoeken, en in ieder geval op de campings waar we deze vakantie zaten. Nu ben ik in het snikhete weer geen voorstander van een potje tennis, dus we hebben wat kleine partijtjes tafeltennis gedaan.

activiteiten met kinderen tafeltennis

Stedentripjes, havenbezoekjes, natuur en meer

En dan, dan komen we bij het deel dat papa en mama het leukste vinden 😉 . Lekker stadjes bezoeken, een beetje rondslenteren over marktjes, over de boulevard langs de haven ‘flaneren’, een terrasje pikken en een hapje en een drankje op zijn tijd.

Eendags stedentrip Barcelona

Vanaf camping Playa Montroig was het ongeveer 1,5 uur rijden naar Barcelona, uiteraard hebben we die rit gemaakt! Struinen over de Ramblas, zoekend naar een Starbucks is een gezamenlijke activiteit tegenwoordig. Ook voor kinderen een leuke activiteit om te doen, want er valt genoeg te doen! Niet alleen wij vinden de cappuccino erg lekker, ook Luc is er tegenwoordig fan van. En Lotte drinkt dan graag de ijskoffie Raspberry, zonder koffie 😉 .

Barcelona stedentrip starbucks

Natuurlijk stap je in Barcelona in een open tourbus voor een rondrit. Dan check je op zijn minst uit bij de Sagra Familia, al is het maar om een selfie te maken. Nee hoor, geintje, het is een prachtige Basiliek, ook al heb ik -en velen met mij- hem nog nooit uit de steigers gezien.

barcelona sagrada familia

En natuurlijk wilden we ook een kijkje nemen in Park Güell. Je ziet al zoveel prachtige invloeden van Gaudi door de stad dat je dat park eigenlijk niet wilt missen. Wij vonden persoonlijk ook dat het een must-see was voor de kinderen. Jammer, maar helaas… het park was volgeboekt tot sluitingstijd. Dus wij moesten na onze lange wandeling toch zonder een kijkje te kunnen nemen weer weg 🙁 .

barcelona stedentrip gaudi

De dag afsluiten in een Hard Rock Café met een heerlijke hap is altijd een goed idee. Op deze manier hebben we ook Salou en Cambrils nog bezocht en nog wat kleinere havenstadjes. Iets minder bezienswaardigheden dan Barcelona uiteraard en daar gingen wij dan ook het bootjes kijken en het terras. De kinderen voor Pokémon!

Voor al dat Pokémon spelen -en mijn eigen social media verslaving- heb ik ondervonden hoe ontzettend fijn je tegenwoordig kan regelen dat je in het buitenland wat extra MB’s kan verbruiken. Ook al vind ik het persoonlijk hoog tijd worden dat die beste telefoonmeneren nu eens met een standaard tarief binnen Europa gaan werken… ik vond het toch prettig dat ik een aantal keren met 2 simpele sms’jes op de voordelige iPhone SE een klein extra abonnementje kon afsluiten.

Bootje op, bootje af

Daarnaast heeft Frank niet voor niets een boot op zijn wishlist staan. Dus doet er zich een mogelijkheid voor, dan wordt er ook gevaren. Dit keer op het Canal du Midi, met een elektrisch bootje, niet helemaal à la onze wishlist, maar tóch leuk!

activiteiten met kinderen, varen

activiteiten met kinderen, varen

En verder?

Ik kan wel door blijven praten en nog veel meer foto’s laten zien, maar ik vind het welletjes. Het is überhaupt al knap als je dit nog steeds leest 😉 . Eigenlijk vind ik dat we heel veel gedaan hebben in deze vakantie. Genoeg activiteiten met kinderen, genoeg leuke steden en haventjes bezocht en ook nog een beetje gerelaxed, wat wil een mens nog meer?

Daarna zijn we trouwens ook nog een paar dagen naar Hannover geweest daar heb ik ook een uitgebreid verslag over geschreven. Ook al zo fantastisch en ook weer genoeg activiteiten met de kinderen gedaan. Eén van die activiteiten: een Starbucks zoeken in de stad, haha.

En nu?

Inmiddels is de school al weer twee weken bezig hier in het Zuiden en ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik alweer in het ritme zat, maar niets is minder waar. De schema’s van de kinderen -school en sporten- zijn een uitdaging voor me. En om dan daarnaast nog voldoende tijd te vinden om te werken is al helemaal een klus. Ik snak inmiddels dan ook wel naar een momentje voor mezelf 😉 . Of misschien voor mijzelf en Frank, dat mag ook. Samen een sauna’tje pakken bijvoorbeeld, dat zie ik wel zitten.

En dan ga ik terwijl mijn hoofd alvast weer breken over iets leuks voor de herfstvakantie. Want voor mij staat als een paal boven water dat dit ondernemen van leuke activiteiten met kinderen ervoor gezorgd heeft dat de afgelopen vakanties voor hen écht de moeite waard waren.

En jij?

Wat doen jullie het liefste op de vakantie? Ook activiteiten met kinderen, of juist liever niet? Ik ben benieuwd wat voor vakantie jullie gehad hebben afgelopen jaar, dus als je zin hebt… laat lekker een reactie achter!

 

Andere uitgebreide reisverslagen (vol activiteiten met kinderen) vind je hier:

 

activiteiten met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven