ADHD medicatie voor kinderen; de voordelen, nadelen en mogelijkheden

Persoonlijk hou ik niet zo van de labeltjes, maar soms kom je er niet onderuit. Heeft je kind wel of geen ADHD is zo’n label bijvoorbeeld. Soms is het prima om dit niet exact te hoeven benoemen. Maar als de ADHD kenmerken overduidelijk aanwezig zijn en het kind zelf er echt onder te lijden heeft, dan is het wellicht fijn als ‘het label’ erop geplakt kan worden. In dat geval kan er namelijk ook ADHD medicatie voorgeschreven worden als dat gewenst is. Medicatie die ervoor zorgt dat sommige kenmerken van ADHD behandeld kunnen worden.

Al eerder schreven we een blog over ADHD kenmerken bij kinderen. Herken jij daar je kind in, en blijkt het echt een probleem te worden, dan is het in ieder geval goed om eens bij de huisarts langs te gaan. Maar dan nog, ADHD medicatie bij kinderen wordt natuurlijk niet zomaar voorgeschreven.

adhd medicatie en adhd kenmerken

Wanneer kan mijn kind ADHD medicatie voorgeschreven krijgen?

Om te beginnen moet je kind 6 jaar of ouder zijn en wordt de medicatie voor ADHD nooit zomaar voorgeschreven, zonder voorgaande behandelingen. De medicatie kan dus een volgende stap zijn in de behandeling, náást de al lopende behandeling. De opvoedingsadviezen (ook deels omschreven in bovenstaande artikel) blijven altijd van kracht.

Werken de opvoedingsadviezen niet voldoende dan kan er gekeken worden naar een aanvulling door middel van ADHD medicatie. Deze medicijnen kunnen de kenmerken tijdelijk verminderen en de scherpe kantjes eraf halen.

Verder valt de medicatie voor ADHD niet te combineren met bepaalde ziektes, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een hartziekte.

Welke ADHD medicijnen zijn er te gebruiken?

Heeft jouw kind een lichte vorm van ADHD? Dan is zoals hierboven aangegeven gedragstherapie vaak al genoeg. Zijn er zwaardere kenmerken en meer problemen dan kan hij of zij medicijnen voorgeschreven krijgen door de huisarts. Met de medicijnen krijgt je kind onder andere meer rust in het hoofd en kan het zich beter concentreren. Gedurende de tijd dat de werkzame stof nog in het lichaam zit. Als het medicijn is uitgewerkt worden de ADHD kenmerken namelijk weer zichtbaar. Totdat er wellicht een moment komt waarop de ADHD kenmerken zich verminderen door bijvoorbeeld nieuwe aangeleerde gewoontes.

Er bestaan meerdere soorten ADHD medicatie. Als het goed is kan jullie huisarts het beste bepalen welk medicijn het beste bij jouw kind past. De meest voorkomende medicijnen zijn:

 • Ritalin
 • Concerta
 • Medikinet
 • Equasym
 • Kinecteen

Deze medicijnen bevatten de werkzame stof methylfenidaat die -naast de positieve invloeden- ook de nodige bijwerkingen kent.

Weetje: Veel mensen denken dat ADHD medicatie verslavend werkt, maar dat is niet zo. Zolang het volgens voorschrift gebruikt wordt is er geen kans op verslaving. Je kan er -zelfs na tijden van gebruik- zomaar in één keer mee stoppen. Wel worden dan de ADHD kenmerken weer zichtbaar.

De kosten van ADHD medicatie

Je hoort steeds vaker dat kinderen de diagnose ADHD krijgen. Dit kan voor kinderen uiteraard heel lastig zijn. Maar niet alleen voor de kinderen. Ook de rest van het gezin kan eronder lijden als bij een van de kinderen de diagnose ADHD gesteld wordt. Emotioneel, maar ook financieel. Gelukkig is daar je zorgverzekering die de meeste kosten vergoedt, maar niet altijd! Niet al deze bovenstaande medicijnen worden namelijk vanuit de basisverzekering vergoed. Alleen als je kind het goedkoopste medicijn gebruikt, betaalt de basisverzekering de rekening. Maar wat als er een duurder medicijn wordt voorgeschreven?

Schrijft de huisarts je kind een duurder medicijn voor?

In dat geval vergoedt de basisverzekering alleen tot het bedrag wat het goedkoopste medicijn kost. Uiteraard wordt er dan wel rekening gehouden met de hoeveelheid ADHD medicatie die bij jouw kind wordt voorschreven. De rest betaal je zelf, dit noemen ze je eigen bijdrage. Wil je je eigen bijdrage zoveel mogelijk beperken dan kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Net zoals je bijvoorbeeld doet als je kind aan een beugel moet, want ook de kosten van een beugel kunnen aardig oplopen. Deze verzekeringen zijn niet goedkoop, maar de medicatie is vaak nog duurder.

Tip: In dit vergoedingenoverzicht kun je zien welke verzekeraar de kosten voor ADHD-medicijnen vergoedt.

Niet alleen de vergoeding van de verzekeraar is belangrijk bij het vergelijken van zorgverzekeringen.  Je moet ook goed kijken naar de aanvullende voorwaarden die een verzekeraar stelt. Zo is het handig om te weten of er een medische selectie geldt bijvoorbeeld. In dat geval moet je namelijk eerst een vragenlijst invullen en kun je geweigerd worden door de verzekeraar. Gelukkig geldt er voor ADHD medicatie in de meeste gevallen een directe acceptatie, maar dus niet in alle gevallen.

Bijwerkingen van ADHD medicijnen

Buiten het feit dat de ADHD medicijnen heel goed kunnen werken (geen garantie, er zijn ook kinderen waar het niet bij helpt), is het ook goed mogelijk dat je kind bijwerkingen ervaart door het gebruik van deze medicatie. En de lijst met mogelijke bijwerkingen is niet gering. Voorbeelden hiervan:

 • Hoofdpijn
 • buikpijn
 • Wijzigingen in bloeddruk
 • Somer zijn
 • Veranderingen in hartslag
 • Slechter slapen
 • Minder eetlust
 • Prikkelbaarder
 • Slechter reactievermogen

Het is dus altijd zaak om -naast het advies van de huisarts- een goede afweging te maken. Gaat jouw kind geholpen worden met ADHD medicatie of wegen de bijwerkingen die hij of zij ervaart niet op tegen de voordelen ervan?

ps… hou in de gaten dat de werkzame stof van bovengenoemde medicijnen alléén goedgekeurd is bij gebruik voor kinderen. Niet voor volwassenen.

Daarnaast een laatste tip, mocht je overgaan op medicatie bij je kind. Veel verzekeraars hebben contracten met apotheken. Check ook of dat ‘jouw’ apotheek is gecontracteerd bij je verzekeraar. Dit kan namelijk zomaar van jaar tot jaar veranderen.

Heb jij ervaringen met ADHD medicatie bij je kind? Wij zouden het heel fijn vinden om jullie ervaringen te lezen, om zo ook weer andere ouders op weg te helpen in hun keuze.

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#liveandletlive[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven