Waarom je je administratie als zzp’er zelf moet doen

Zzp’ers hebben vaak moeite met hun administratie en het is zelfs vaak zo dat de zzp’er er met de pet naar gooit. Overigens niet zo vreemd, want je bent geen zzp’er geworden om je met de administratie bezig te houden, toch? Je bent zzp’er geworden omdat je graag ondernemer wilt zijn en omdat je goed bent in wat je doet. Daar wil jij graag -als eigen baas- je broek mee ophouden. Toch is het belangrijk om zelf je zzp administratie te doen. Wel of geen personeel aannemen is altijd een afweging. Maar de administratie kan je echt het beste zelf in de hand houden!

administratie zzp
Stockfoto vrouw achter laptop door GaudiLab

Administratie zzp, een bak met werk

Vaak ziet de zzp’er zijn administratie alleen maar als een last, een noodzakelijk kwaad. En ergens snap ik dat wel. Al die facturen die verstuurd moeten worden, die bonnetjes die je moet bewaren en op moet geven, je belastingaangifte… daar wil jij je helemaal niet mee bezig houden. Het kost teveel tijd, tijd die je waarschijnlijk toch al niet hebt. Die zzp administratie laat je liever door een ander doen. Veel zzp’ers doen dat dan ook, ze besteden hun administratie uit. Op zich is daar wat voor te zeggen, zeker als je het zo druk hebt dat je daar eigenlijk zelf geen tijd meer voor hebt. Maar er zitten twee grote nadelen aan, je verliest overzicht en het kost een hoop geld.

Daar komt nog bij dat ik bij ZZP Nederland las dat heel veel kleine boekhoudkantoren vaak niet eens op de hoogte zijn van de fiscale voordelen die je als zzp’er of startende ondernemer hebt. Dan betaal je een hoop geld voor je administratie en je profiteert er niet eens van. Hun suggestie is dan ook om de zzp administratie zelf te doen door middel van een goed boekhoudprogramma. Met het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl krijg je bijvoorbeeld de eerste 15 maanden als startende ondernemer gratis. Niet zelf klooien met excel, maar gebruik maken van de voordelen van een programma waar je de administratie als zzp’er goed in kwijt kan.

Geld besparen door zelf als zpp’er je administratie te doen

Het enige waar je goed naar moet kijken is dat je het juiste boekhoudprogramma kiest om je administratie in bij te houden. Waar heb jij als zzp’er behoefte aan? Daar moet je naar op zoek. Denk er bijvoorbeeld aan dat het heel prettig is om overal even je zzp administratie te kunnen checken, in plaats van dat je dat thuis alleen op je laptop kan. Een online programma kan dan heel handig zijn.

Verder is het bijvoorbeeld goed om af te wegen welke functies je in zo’n pakket nodig hebt. Toen ik het in het verleden een webshop had was het heel fijn om een aansluiting met de bank te hebben zodat alle boekingen automatisch ingelezen werden. Nu -als blogger- werk ik met veel minder klanten en heb ik dat eigenlijk niet meer nodig. Zo maakt iedereen zijn eigen afweging.

Afijn, het zelf doen van je administratie scheelt in die zin dus geld. Maar nu hebben we het nog niet over het overzicht gehad.

Verlies het overzicht niet

Wil je winst maken als zzp’er, vergeet dan niet dat een overzicht van al je inkomsten en uitgaven heel belangrijk is. Als je niet zelf met je neus in de administratie zit dan komt er van het hele zzp gebeuren niets terecht. Je weet namelijk niet precies wat eruit gaat en niet wat erin komt. Dat betekent dat je veel te laat bij kan sturen.

Nu heb ik makkelijk praten, want mijn partner doet de administratie voor mijn zzp bestaan. In dit geval zit ik er dus nog steeds met mijn neus bovenop maar kost het me geen tijd. De ideale situatie! Hoe heb jij het geregeld? Wil je meer weten over boekhouden, lees dan ook dit blog van collegablogger Emma over een voordelige boekhouding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven