Zelf een adventskalender maken, waar moet je aan denken?

Adventskalenders zijn een geweldige manier om de feestdagen nog specialer te maken. In dit artikel laten we je zien hoe je je eigen adventskalender kunt maken. Ontdek hoe je deze traditionele kersttraditie een persoonlijke tintje geeft en iedereen verrast.

zelf adventkalenders maken met dit diy stappenplan

Wat is een adventskalender precies?

Een adventskalender is een speciale countdown naar Kerstmis die bestaat uit 24 vakjes of zakjes. Deze vakjes of zakjes zijn genummerd van 1 tot 24.

Elke dag, vanaf 1 december, mag je één vakje openen. Van snoep en kleine cadeautjes tot lieve notities of zelfs goede daden om uit te voeren, je kan ze in de adventskalender vinden.

Het idee achter de adventskalender is om de spanning en verwachting van de feestdagen te vergroten terwijl je geniet van kleine dagelijkse verrassingen.

Waarom zelf een adventskalender maken?

Het zelf maken van een adventskalender is een toffe manier manier om je creativiteit te uiten. Maar er zijn meer redenen eom zelf een adventskalender te maken.

Persoonlijke touch: Je kunt de adventskalender aanpassen aan de persoon voor wie je deze maakt. Je kan persoonlijke notities, favoriete traktaties en cadeautjes toe voegen om iemand te verrassen.

Kostenbesparend: Zelfgemaakte adventskalenders zijn vaak een stuk goedkoper dan kant-en-klare varianten, en je kunt gebruikmaken van materialen die je al hebt. Budgetvriendelijk dus!

Liefdevolle herinneringen: Door het maken van de kalender en het dagelijks openen van de vakjes creëer je mooie herinneringen die jarenlang meegaan.

Wat heb je nodig om zelf een adventskalender te maken?

Benodigdheden:

Om te beginnen, heb je enkele basismaterialen nodig, zoals:

 • Stevig karton of papier voor de basis van de kalender.
 • Schaar, lijm en plakband voor het bevestigen van materialen.
 • Potlood en liniaal om gelijkmatige vakjes te tekenen.
 • Decoratiematerialen zoals linten, stickers, stempels, en andere versieringen.
 • Nummers 1 tot 24 om de vakjes te nummeren.
Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Inspiratie op Pinterest

Pinterest is een bron van inspiratie als het gaat om het ontwerpen en het maken van een adventskalender. Met duizenden prachtige afbeeldingen en ideeën die door creatieve mensen van over de hele wereld worden gedeeld, biedt Pinterest waanzinnig veel mogelijkheden om je adventskalender uniek te maken.

Of je nu geïnspireerd wordt door rustieke, natuurlijke ontwerpen met takken en jute, of juist door strakke, minimalistische ontwerpen met eenvoudige lijnen en stijlvolle decoraties, op Pinterest kun je het allemaal vinden.

Je kunt zelfs unieke ontwerpen ontdekken, zoals adventskalenders in de vorm van houten kerstbomen of stoffen adventskalenders met schattige zakjes. Laat je creativiteit de vrije loop en doe in ieder geva inspiratie op hieronder.

Populaire ideeën om een adventskalender te maken

Houten adventkalender met mini-deurtjes

Je kunt een hele leuke adventskalender maken van hout. Het is als een soort minikast met kleine deurtjes of laatjes die je elke dag kunt openen om te zien wat erachter zit.

Achter die deurtjes verstop je de verrassingen, zoals snoepjes, cadeautjes, of lieve briefjes. Zo wordt het echt een spannend en leuk ritueel om elke dag een nieuw deurtje te openen en te ontdekken wat erin zit.

Het is ook fijn omdat je deze kalender elk jaar opnieuw kunt gebruiken en er telkens weer iets anders leuks achter de deurtjes kunt doen. Het maken van zo’n houten adventskalender kan een gezellig knutselproject voor volwassenen zijn voor de feestdagen.

Bovenstaande adventkalender is gemaakt door WMdesignhouse en op hun website vind je ook de exacte uitleg.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Stoffen adventskalender

Je kunt zelf een kalender maken van stof. Het is net als een grote lap stof met allemaal zakjes erop.

In die zakjes kun je elke dag iets leuks stoppen, zoals snoepjes of kleine cadeautjes. Het maken van deze stoffen kalender is een knutselproject waarbij je stof nodig hebt, naald en draad, en natuurlijk wat tijd.

Ook deze zelfgemaakt adventkalender kan je steeds weer kunt gebruiken, elk jaar weer, en steeds andere verrassingen kunt kiezen om erin te doen. Het is een leuke manier om af te tellen naar Kerstmis en elke dag een nieuw zakje te openen.

Tip: Kies voor gezelllige stoffen in kerstkleurtjes om deze adventkalender te pimpen met verschillende zakjes of gebruik bijvoorbeeld de cricut om allerlei mooie designs uit te printen die je op het stof van de adventskalender kan drukken/strijken.

Minimalistische adventkalender zelf maken

Je kunt een adventskalender maken die er heel eenvoudig en netjes uitziet. Dat noemen we een minimalistische adventkalender.

Bij zo’n kalender gebruik je simpele lijnen en mooie versieringen die niet te druk zijn. De nadruk ligt op eenvoud en stijl. Een idee is om de adventkalender gewoon met nummers te versieren en te kiezen voor rustige kleuren, zoals wit en zwart.

Zo’n minimalistische adventskalender kan je simpel zelf maken, ziet er strak en elegant uit en past goed in moderne huizen. Het kan een mooie toevoeging zijn aan je kerstdecoratie en is oogt rustgevend. Het maken van zo’n adventskalender is niet moeilijk, en je kunt je creativiteit gebruiken om een stijlvol ontwerp te bedenken.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Natuurlijke adventskalender

Voor een natuurlijke adventkalender gebruik je dingen uit de natuur, zoals takken en een stof die jute heet. Dit geeft de adventskalender een rustieke uitstraling, wat betekent dat het er een beetje oud en landelijk uitziet.

Je kunt takken gebruiken om de basis van de adventskalender te maken, en jute kun je gebruiken om zakjes te maken waar je traktaties in kunt stoppen.

Het leuke is dat je deze natuurlijke adventskalender  kunt versieren met dingen die je buiten vindt, zoals dennenappels of bladeren.

Het is een geweldige manier om de schoonheid van de natuur in je kerstversiering te brengen en een warme, landelijke sfeer te creëren in je huis voor de feestdagen.

Een stappenplan voor het maken van een adventskalender

 1. Bepaal het ontwerp: Bedenk hoe je adventskalender eruit moet zien. Kies kleuren, materialen en een thema.
 2. Maak de basis: Snijd het karton of papier in de gewenste vorm en grootte voor je kalender.
 3. Nummer de vakjes: Voeg de nummers 1 tot 24 toe aan de vakjes, of maak kleine labels die je kunt bevestigen.
 4. Versier de vakjes: Gebruik decoratiematerialen om elk vakje mooi voor het oog te maken.
 5. Vul de vakjes: Plaats traktaties, cadeautjes, of notities in elk vakje.
 6. Hang de kalender op: Zorg ervoor dat je adventskalender een goede plek krijgt waar iedereen ervan kan genieten.

Vullingen voor je adventskalender

Wat je in de vakjes stopt, hangt af van de smaak en interesses van de degene voor wie je de adventskalender maakt. Hier een aantal ideeën voor het vullen van een adventskalender:

 • Snoepjes en chocolade voor de zoetekauwen onder ons
 • Kleine geschenken zoals sieraden, sleutelhangers of kleine speelgoedjes.
 • Handgeschreven notities met lieve boodschappen of activiteiten om samen te doen.

Alles is dus qua vulling mogelijk, het is gewoon een kwestie van je fantasie en creativiteit voor kerst te gebruiken voor het maken van een adventskalender én het vullen ervan!

Nog meer inspiratie

Bron: Pinterest
Bon: Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven