Waarmee kun je een adventskalender allemaal vullen?

Een adventskalender zelf vullen. Ik weet nog goed hoe dat vroeger ging: iedere dag vol spanning een vakje openpeuteren en hopen dat er weer iets lekkers tevoorschijn kwam. Op sommige dagen had je geluk, want dan mocht je zelfs twee vakjes openmaken!

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten adventskalenders, voor elk wat wils. Maar wat ook heel leuk is, is een adventskalender zelf vullen. Een adventskalender op maat!

adventskalender zelf vullen waarmee

Zelf een adventskalender maken

Als je zelf een adventskalender wilt gaan vullen, zijn er natuurlijk veel verschillende manieren om dat te doen. Je hebt kant en klare adventskalenders met vakjes die je kunt vullen. En je kunt natuurlijk ook zelf een adventskalender maken door simpelweg een doos met envelopjes te versieren of zakjes aan een slinger te hangen.

Met een klein beetje fantasie (en wat hulp van Pinterest) kun je zeker weten iets moois maken. Want laten we eerlijk zijn, het gaat natuurlijk voornamelijk om de spanning van het dagelijks iets open mogen maken en de glimlach die je daarmee op iemands gezicht kunt toveren!

Waar vul je de adventskalender mee?

Je kunt een adventskalender zelf vullen met allerlei leuke dingen. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het wel handig om even te bedenken voor wie je de kalender gaat vullen.

Wat zijn de interesses van deze persoon? Gaat het om cadeautjes of juist om de boodschap? Heb je budget om kleine cadeautjes te kopen of wil je het juist budgetvriendelijk houden?

Je kunt alle kanten op met de volgende ideeën.

Adventskalenders voor vrouwen

Ga jij je moeder, oma, vrouw of vriendin verrassen met een adventskalender? Denk dan eens aan de volgende suggesties:

 • Mini verzorgingsproducten: denk hierbij aan lipgloss, maskertjes, parfummonsters, handcrème en andere kleine verpakkingen die leuk en handig zijn.
 • Boeken: De trend om van boeken een adventskalender te maken zal zeker in de smaak vallen bij iemand die graag leest. Je kunt de boeken nieuw kopen maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar leuke boeken bij de kringloop of bij een mini-bieb bij jou in de buurt.
 • Thee of koffie: iedere dag een lekker kopje thee of koffie in verschillende smaken. Maak er echt een proeverijtje van!
 • Bonbons: moeten we dit uitleggen? Wit, melk, puur of praliné, met chocolade kun je bijna niet mis gaan!
 • Hobbyspullen: voor haaksters bolletjes wol of iedere dag een gedeelte van een leuk patroontje, voor kaartenmakers nieuwe stempels en washitape en voor tekenaars pennen, potloden of verf.
 • Een lieve boodschap: vul de vakjes van de adventskalender met een kaartje waarop je iets hebt geschreven. Waarom je deze persoon zo waardeert, een gedichtje, een liedtekst die jullie beiden iets zegt of gewoon: Ik hou van jou.

Adventskalenders voor mannen

Je hebt ook hele leuke adventskalenders voor mannen. Wil jij zelf een adventskalender vullen voor je man, vriend, broer of vader? Dan kun je vast iets met deze ideeën die heel makkelijk te realiseren zijn:

 • Kleine flesjes drank: voor de fijnproevers kun je diverse dranken in kleine flesjes kopen bij de slijterij. Denk bijvoorbeeld aan likeuren, whiskey of bijzondere flesjes gin.
 • Flesjes speciaal bier: Aftellen tot de kerst en iedere avond een lekker biertje drinken klinkt voor veel mannen als een prima plan. Zorg voor een variatie van verschillende biersoorten en vergeet natuurlijk niet om een lokaal biertje erbij te doen!
 • Mini-gadgets: voor de techneut is het leuk om iedere dag een nieuwe gadget te vinden. Denk aan oordopjes, kabelbindertjes, een usbstick, een zaklampje of andere handige dingen.
 • Snacks: De liefde van de man gaat door de maag, toch? Maak een assortiment van zijn favoriete snacks!
 • Media: Maak jij deze man blij met een nieuwe game, gamecredits, een film of bioscoopkaartjes?

Adventskalenders voor kinderen

Niets is leuker dan je kinderen met spanning te zien afwachten wat er uit het volgende vakje of cadeautje van een aftelkalender komt. Voor kinderen kun je vakjes vullen met:

 • Iets lekkers: Van oudsher zijn adventskalenders voor kinderen gevuld met chocolade maar je kunt ‘m natuurlijk ook zelf vullen met ander snoepgoed.
 • Knutselspullen: Houdt jouw kind van knutselen? Papier, lijm, pennen en washitape zijn dingen waar ze zeker mee aan de slag kunnen. En vul ook eens een vakje met een knutselidee waarmee ze aan de slag kunnen.
 • Lego: Koop een paar kleine doosjes Lego (of check de kringloop) en stop in ieder vakje een paar onderdelen waarmee dagelijks weer iets nieuws gebouwd kan worden.
 • Kinderboeken: ook hier geldt weer, kijk eens rond bij de kringloop of een mini-bieb bij jou in de buurt. Hoe leuk is het om samen iedere dag een nieuw (prenten)boek te kunnen lezen?
 • Een combinatie van cadeautjes, lekkers, activiteiten en een liefdevolle boodschap

Een adventskalender zelf vullen

Het dagelijks openen van een adventskalender is natuurlijk een feestje maar de voorpret die iemand heeft om het te maken mag je zeker ook niet vergeten. Hoe verrast zullen je kinderen zijn als ze het vakje van zaterdag openmaken en ze vinden een kaartje voor een museum, pretpark of bioscoopfilm?

Hoe denk jij dat je vrouw zal reageren als zij ’s ochtends het vakje openmaakt en een briefje aantreft waarop staat: ‘Ik waardeer alles wat je doet en daarom zorg ik vanavond voor het avondeten’. En hoe blij maak jij je partner als je hem een excuus geeft om eens een avondje lekker te gamen met een nieuw spel?

Aandacht voor elkaar

Hoewel het superleuk is om cadeaus te geven is vooral de gedachte en het gevoel van opbouwende spanning belangrijk. De adventsperiode, de vier zondagen voor Kerstmis, is een periode die draait om hoop en verlangen naar een belangrijke gebeurtenis. Daarvoor hoef je niet gelovig te zijn.

Die belangrijke gebeurtenis kan namelijk ook die quality time met je familie en vrienden zijn. Aandacht voor elkaar hebben en samenzijn is het grootste cadeau. Het gaat, ook bij het zelf vullen van een persoonlijke adventskalender, niet altijd maar om groot-groter-grootst en meer-meer-meer.

Wat mij betreft gaat het vooral om het waarderen van elkaar en tijd en aandacht besteden aan iets uitdenken en maken voor een ander. Iemand het gevoel geven dat hij of zij belangrijk voor je is. Want dat beetje extra liefde, dat is toch waar Kerstmis juist om draait?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven