De Adventuremine in Tuna Hästberg (Borlänge) Zweden; beste activiteit ever

Als je het aan de kinderen vraagt dan is de Adventuremine in ieder geval de beste activiteit ever. En ik moet ook diep nadenken om iets beters te kunnen verzinnen dan de Adventuremine in Tuna Hästberg. Echt een top activiteit tijdens je vakantie in Zweden.

Dus ben je in de buurt van Borlänge tijdens je vakantie trip in Dalarna Zweden? Bekijk dan zeker even de website van deze club, én lees in ieder geval mijn blog hieronder om alvast kennis te maken met wat ervaringen.

We houden van actieve vakanties en hebben daar al best wel wat van gehad, zoals bijvoorbeeld onze vakantie naar Oostenrijk met de kinderen. Maar nog niet zo’n ervaring opgedaan als in deze mijn.

Adventuremine Zweden

De adventurmine Tuna Hästberg gemeente Borlänge; ultiem indrukwekkend

Nou, ik heb de superlatieven wel voor jullie uit de kast getrokken. Beste activiteit ever en ultiem indrukwekkend … maar ik kan er zo nog wel wat verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan super thrilling of excitement ten top.

Wij hebben echt met zijn viertjes enorm genoten van deze sportieve activiteit in Borlänge. Ik neem jullie graag even mee in onze tour door deze oude mijn.

In de Adventuremine kan je diverse touren boeken. De meest gangbare tour is de Adventure Tour. Daarnaast heb je ook een Miner’s Wife’s sauna ritual en een Deluxe Adventure Tour.

Die laatste is een op maat gemaakte tour voor bijvoorbeeld bedrijven of grote groepen. En het sauna ritueel is ook een verhaal apart. Verder kan je ook nog duiken in het ondergrondse meer in de mijn. Uiteraard alleen als je een brevet hebt, en onder begeleiding van professionals.

Normaal gesproken zal je dus -net als ons- de Adventure Tour boeken als je de Adventuremine in Tuna Hästberg wilt bezoeken.

afdalen in de Adventuremine

Adventure Tour in Adventuremine in Zweden

De Adventure Tour duurt 4 uur. Dat lijkt extreem lang en dat is natuurlijk ook zo maar de tijd vliegt daar beneden voorbij.

Niet alleen omdat het klimmen en klauteren zo gaaf (en een beetje spannend) is. Maar ook omdat het verhaal van de mijn gewoon super interessant is.

Wij zijn met een groepje van 8 personen, waarvan wij 4-en (gezin met twee pubers) en nog twee Zweedse stelletjes erbij. Een jonger stel van een jaar of 30 jaar en een stel van ongeveer 50 jaar oud. Normaal gesproken is de groep groter, rond de 16 man, maar dit keer is het rustig.

Bij aanvang van de tour in de Adventuremine krijg je een compleet klimtuig (harnas) aan. Je stapt met twee benen in het tuig en gespt het tuig verder strak om je middel. Daarnaast krijg je een helm op met lamp én handschoenen aan. Die handschoenen zitten overigens niet bij de prijs inbegrepen, maar kan je bijboeken.

En écht… denk niet ik doe het wel zonder… je MOET echt handschoenen aan. De handschoenen die ze daar leveren zijn overigens erg prettig om gedurende de tour aan te hebben.

Ze zijn geschikt voor het klimmen en afdalen, houden je vingers voor het grootste deel warm én zitten soepel. Op 80 meter diep is het namelijk maar 4 graden.

Mijn tip: bezuinig daar niet op.

Als we allemaal in ons harnas gehesen zijn dan wordt dat nog een keer gecheckt door de begeleiders. Tijdens onze tour gaan er twee gidsen mee. En off we go!

Adventuremine Tuna Hästberg

Afdalen en klimmen door deze oude ijzermijn

We beginnen gelijk met een behoorlijke afdaling de Adventuremine in. Er zijn ijzeren trappen in de rotsen geslagen en overal langs de kant van de muur zitten staalkabels. Hier moet je je karbijnhaken voor de veiligheid aan vastmaken. En dat is ook wel nodig, want het begin van de route is best nat en glibberig.

De kabels geven niet alleen een veilig gevoel, maar zijn zo nu en dan ook hard nodig om aan te hangen bij een afdaling van deze Adventuremine in Tuna Hästberg.

Je moet minimaal 1.40 meter groot zijn en 36 kilo wegen. Maar dan nog zijn er genoeg stukken waarbij het vrij lastig is om met je voet de ondergrond te bereiken. Zo nu en dan is het dus echt zoeken naar de plekken waar je je voeten neer kan zetten.

Ondergrondse mijn om in af te dalen in Tuna Hästberg

Zelfs daar waar de traptreden zitten moet je soms om een rots reiken om de volgende trede te bereiken. Hierbij heb je de kabel echt nodig om je balans te bewaren. De ene uitdagende afdaling volgt de andere op. Soms met grond onder je, soms kijk je de diepte in, en soms hang je vlak boven het water.

Trappen Tuna Hastberg

Verder zijn er naast deze spannende afdalingen ook stukken waar je door de gangen van de mijn loopt, die 2 kilometer lang zijn. De enthousiaste gids vertelt terwijl over de historie van de Adventuremine.

Via bovenstaande trappen kan je ook nu nog naar boven. Maar deze trappen zijn wel nét wat praktischer dan de trappen die ze destijds hadden. Wij hebben de trappen niet gebruikt, maar alles geklauterd over de rotsen.

gangen mijn tuna Hästberg in Zweden, de Adventuremine

De mijn heeft 350 jaar dienst gedaan voor het delven van ijzer en je ziet er nog veel details uit de tijd dat de mijn nog echt gebruikt werd.

dynamiet staven en boren in de Adventuremine, de gids legt de werking uit

Je krijgt uitleg over de equipment die ze destijds gebruikten, er staan nog oude ijzeren staven die ze gebruikten om dynamiet in de rotsen te plaatsen, en ziet ook het verloop in evolutie van de techniek in die jaren richting de boren.

Ergens in de jaren 60 is de mijn buiten werking gesteld geloof ik.

ondergronds meer in de Adventuremine in Tuna hästberg

Prachtige ‘kamers’ in de Adventurmine in Tuna Hästberg

Het meest verbazingwekkend zijn de prachtige ruime kamers in de mijn, bijvoorbeeld ter plaatse van het ondergrondse meer.

Het water is super helder waardoor het kijken in het meer een regelrechte mindfuck is. Je ziet rotsen onder water, maar die zijn er helemaal niet, want dat is gewoon de weerspiegeling.

Het is één groot meer waar je -als duiker- zeker tot 180 meter diepte alles kan verkennen.

Bizar mooi.

afdalen naar concertruimte in Adventuremine Tuna Hastberg

Onderdeel van de tour is een korte uitvoering bij het podium. Er is een enorme ‘kamer’ waar optredens gegeven worden. Deze kamer is door het team van Adventuremine in Tuna Hästburg in een aantal jaren verder uitgebouwd tot een prachtige ruimte waar concerten plaatsvinden voor maximaal 250 man.

In de korte uitvoering die wij te zien krijgen wordt direct duidelijk hoe indrukwekkend dit is. Licht en geluid werken hier magisch en iedereen houdt zijn adem in. Ik heb er een filmopname van gemaakt die ik zal verwerken inhet filmpje over onze vakantie.

Ter afsluiting van deze prachtige uitvoering mag je ook nog eens met de zipline over het meer heen voordat je aan de klim naar boven begint.

omhoog klimmen aan het einde van de tour

Geintje van de gids, of toch niet?

Op de terugweg van de tour -als we richting de uitgang van de mijn gaan- blijkt dat de exit die ze willen gebruiken misschien niet beschikbaar is. Het licht wat daar normaal gesproken door de gang naar binnen schijnt ontbreekt en een van de gidsen gaat kijken of we er wel of niet doorkunnen.

ijs in de Adventuremine in Tuna Hästberg

Uiteindelijk blijkt dat we toch naar boven kunnen op die plek, door een flinke klimpartij te ondernemen als we langs deze ijspartij zijn gegaan. We weten nu nog steeds niet of dat dit nu een act van de gidsen was om het allemaal wat spannender te maken of niet, haha.

Afdaling in Adventuremine

Kort samengevat, de Adventure Tour in de Adventuremine in Zweden

Als je de mogelijkheid hebt, dan zou ik deze tour zeker boeken. Een ticket kost ongeveer € 85,00 voor een volwassene. Dat is niet goedkoop, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is. Dus ben je in de buurt van Borlänge (wij reden een uur vanuit het Säfsen Resort) sla dit dan niet over.

Je hoeft niet bijzonder sportief te zijn, maar je moet ook niet bang aangelegd zijn. Heb je ernstig last van hoogtevrees? Dan is deze tour wellicht niets voor jou. Maar in alle andere gevallen zou ik het zeker doen.

Ook voor wat oudere kinderen is het een fantastische belevenis en ik weet zeker dat onze kinderen het hier nog lang over zullen hebben.

Eén ding… je moet niet bang zijn voor een beetje modder aan je broek. Kleed je goed warm aan, zorg voor goede wandelschoenen (geen sneakers, dat is te glad) en een goed humeur. En dan heb jij de meest fantastische mijnafdaling die je maar kan bedenken.

Het adres van de Adventuremine: Adventuremine Äventyrsgruvan, Krongruvvägen 50, Tuna Hästberg, Borlänge, Dalarna Zweden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven