Schermtijd kinderen: 5 tips

Kinderen zijn gek op schermen en het is vaak lastig voor ze om te stoppen met kijken. Hoe vaak laat je je kind naar programma’s van canalplus.nl kijken? En hoe maak je duidelijke afspraken over schermtijd die ze ook echt volgen? Hier zijn 5 tips!

afspraken maken over schermtijd

Ken de aanbevolen schermtijd per leeftijdsgroep

Als ouder moet je weten wat een gezonde hoeveelheid schermtijd is voor kinderen van verschillende leeftijden. Er zijn wel algemene adviezen van verschillende groepen en landen, maar het hangt ook af van hoe je kind in elkaar zit en in welke fase van ontwikkeling het is.

Hier zijn wat schermtijd adviezen:

  • Kinderen van 0 tot 2 jaar geen schermtijd;
  • van 2 tot 4 jaar maximaal 30 minuten per dag;
  • van 4 tot 6 jaar maximaal 1 uur per dag (liefst in stukjes van 15 minuten);
  • van 6 tot 8 jaar ook maximaal 1 uur per dag (maar dan in twee keer 30 minuten);
  • van 8 tot 10 jaar 1 tot 1,5 uur per dag;
  • van 10 tot 12 jaar maximaal 2 uur per dag;
  • en kinderen van 12 jaar en ouder maximaal 3 uur per dag.

Maak afspraken over schermtijd

Maak samen met je kinderen duidelijke afspraken over schermtijd. Waarom samen? Omdat je kind op die manier veel beter begrijpt waarom iets wel of niet mag en ook inspraak heeft. Je geeft zo een positief signaal aan je kind: alles is bespreekbaar.

Bespreek samen hoe lang ze elke dag achter een scherm mogen zitten en wat voor dingen ze mogen bekijken of doen. Als je die afspraken goed bijhoudt, leren je kinderen om zelf verstandig met schermen om te gaan.

Er is ook een groot verschil tussen samen een leerzaam filmpje kijken of urenlang zonder na te denken YouTube-filmpjes bekijken. En ook tussen samen met je broertje een online spelletje spelen of alleen maar lui Netflix kijken. Schermtijd hoeft dus niet altijd maar negatief te zijn, er zitten ook mooie en goede dingen aan.

Hoe je die afspraken over schermtijd maakt? Hieronder geven we een aantal tips.

Voor wie gelden de regels?

Bij het maken van afspraken over schermtijd is het goed om ook samen te bepalen voor wie de regels gelden. Gelden de regels voor zowel de kinderen als volwassenen? Of mag je als ouder meer en zo ja waarom?

Juist door hier open over te zijn zullen de kinderen het ook sneller accepteren wanneer jij bijvoorbeeld naar een schermpje kijkt op het moment dat je kind het niet mag.

Uitzonderingen op de schermtijd afspraken

Zijn er uitzonderingen op de regels? Denk bijvoorbeeld aan het maken van huiswerk op een laptop of computer, valt dat onder schermtijd of niet? En gelden de schermtijd afspraken ook voor de vakantie? Of heb je daar weer andere regels voor?

Bij het bespreken van de uitzonderingen kun je kijken hoe flexibel je wilt zijn als het gaat om schermtijd.

Wat, wanneer en hoelang?

Spreek samen af wanneer en hoelang jouw kind op een schermpje mag. Ook is het slim om af te spreken of dit geldt voor alle schermpjes of dat er andere schermtijd afspraken gelden voor bijvoorbeeld het gebruik van een laptop of spelcomputer.

Je kunt hele strikte afspraken maken, bijvoorbeeld ‘alleen na het avondeten en dan maximaal 30 minuten’, of het heel globaal houden ‘eerst je huiswerk, dan schermtijd’. Het is wel te adviseren om er een tijd aan te verbinden. Anders zitten ze zo een aantal uur op een schermpje. En teveel schermtijd kan schadelijk zijn voor de nachtrust en de ogen.

Maak ook afspraken wat ze wel en niet mogen als ze op een scherm zitten. Mogen ze op TikTok? En wat voor filmpjes mogen ze wel of niet bekijken op YouTube?

Parental control op het schermgebruik

Wanneer je afspraken maakt is het ook handig om te kunnen controleren of iedereen zich er wel aan houdt. Dit kan bijvoorbeeld door Family Link van Google te installeren. Daarbij kun je heel goed instellen hoe lang je kind op een scherm mag.

Ook kun je daarmee instellen welke apps wel en niet mogen worden gedownload. Op die manier kun je controle houden over wat jouw kind doet op het schermpje. Kijk ook zeker af en toe eens mee met je kind, vooral als je kind ook kan chatten in een bepaalde app.

Afspraken niet nakomen?

Als laatste is het belangrijk om ook samen te bespreken wat er gebeurd wanneer de afspraken over schermtijd niet nagekomen worden. Gaat de tablet of de spelcomputer dan tijdelijk in de kast? En zo ja hoe lang is je kind het schermpje dan kwijt? Of zijn er andere maatregelen die worden genomen bij het niet nakomen van de afspraken?

Zorg voor een goede balans

Kinderen moeten natuurlijk een gezonde levensstijl hebben. Naast tijd achter schermen is het goed als ze ook genoeg tijd besteden aan andere dingen, zoals buiten spelen, boeken lezen, met anderen omgaan en bewegen. Als je zorgt voor verschillende soorten activiteiten, zullen je kinderen op allerlei manieren kunnen groeien.

Monitor het schermgebruik

Het is goed als ouders in de gaten houden hoe hun kinderen schermen gebruiken. Dat betekent weten hoe lang ze kijken en wat ze precies doen of zien online. Als je open met je kinderen praat en echt interesse toont in wat ze online doen, snap je beter hoe ze zich gedragen op het internet en kun je sneller ingrijpen als dat nodig is.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen doen wat hun ouders doen, dus het is belangrijk dat ouders zelf ook niet te veel achter schermen zitten en leuke dingen doen zonder scherm.

Als je zelf het goede voorbeeld geeft en samen met je kinderen dingen doet zonder schermen, help je ze om ook die keuzes te maken. Een goed idee is bijvoorbeeld een telefoon vrije dag.

Hoe ga jij om met de schermtijd van je kinderen? En welke afspraken over schermtijd hebben jullie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven