Afval scheiden, een serieuze hobby

Sinds het begin van dit jaar hebben alle inwoners van onze gemeente een nieuwe hobby: afval scheiden. Nu doen we daar eigenlijk al jaren wel zo’n beetje aan natuurlijk, maar nu wordt het echt aangepakt. Want we gaan, buiten een algemene bijdrage, voor het restafval betalen per kilo. En per ledigingsbeurt. We worden zo gedwongen milieuvriendelijker te zijn, want we voelen het gelijk  in onze portemonnee.

Ik neem deze nieuwe hobby erg serieus. Altijd al wel, alleen gooide ik de etensresten nooit in de groenbak. Nu dus wel. Anders gaat het zo stinken in de keuken! Een zak restafval loopt nu namelijk veel langzamer vol doordat er geen plastic meer in komt en komt dus pas na 2 weken in de kliko terecht. Ook de kinderen hebben de nieuwe manier van weggooien snel door en als ze het niet weten dan wordt het netjes gevraagd voor ze het zomaar in de prullenbak gooien.

Ik heb een papierbak achter de prullenbak staan, een glasbak en grote zak voor het plastic in de garage, een kleine zak voor het plastic en een bakje voor mijn gft-afval op het aanrecht, en een plastic zak voor de luiers buiten. Op zich werkt het wel, al erger ik me dood aan die verzamelbakjes en zakjes binnen in huis. Mijn keuken is helaas niet echt voorbereid op het afval scheiden. En ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig zin heb om daar verandering in te brengen gezien onze verhuisplannen. In de plannen voor het nieuwe huis heb ik deze hobby wel geïntegreerd in de keuken. Een hele lade hebben we er zelfs voor uitgetrokken. Opgeruimd staat netjes!

De gemeente doet ook haar best. Om de week de groene of de grijze container, om de week papier- en glasbakken of de plastic zakken. De luiers moet ik zelf naar de milieustraat brengen, waar containers met het bordje ‘incontinentiemateriaal’ al klaar staan en vaak neem ik dan maar gelijk mee wat er al aan papier of plastic in mijn garage staat opgeslagen. Het loopt hard op.

Ik vraag me af of de gemeente bereikt wat ze wil bereiken. En voor ons inwoners ben ik zeer benieuwd hoeveel geld het ons uiteindelijk scheelt. Ik heb er bijna een sport van gemaakt. Zowel de grijze als de groene kliko zijn pas na 2 maanden aan straat gezet. Ik vond het een erg goed resultaat voor een gezin met 5 personen! Dat ga ik in de zomerperiode natuurlijk niet volhouden, zeker niet met de groenbak, maar ik ben niet ontevreden.

Een klein puntje van kritiek… In de krant werd al gesproken over ‘bakhangers’. Medewerkers van de ophaaldienst die aan je bak gaan hangen op het moment van wegen. Tsja, daar kun je dan met je goede gedrag weer niet tegenop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven