Op vakantie in een Agriturismo in Toscane, Italië

Als de lente komt, dan stuur ik jou… nee, die tulpen uit Amsterdam heb je wel een keer gezien. De tekst kunnen we beter veranderen in: als de lente komt, dan stuur ik jou… naar een Agriturismo in Italië Toscane, om daar lekker met een lokaal kaasje en wijntje aan het zwembad te zitten met uitzicht op de knalgroene glooiende heuvels en de goudgele graanvelden. Ritmisch past die zin niet in het bekende liedje van Herman Emmink. Maar het is wel een goed idee.

Toscane: toeristisch, maar lang niet overal en altijd

Nu is Italië al één van de populairste vakantielanden en Toscane vooral heel druk, zou je denken. Maar dat is dus niet waar. Er zijn inderdaad toeristentrekpleisters: Florence, San Gimignano en Volterra. Maar het is in die steden niet zo dat je je een weg moet banen tussen de toeristen zoals in Venetië. Zeker niet als je er in voor- of najaar naartoe reist en niet alle geijkte plekken opzoekt. En doe je dat toch, rij dan ’s avonds naar één van die stadjes, als de toeristen weer in hun huisjes zitten.

Zon, strand, groen, genieten!

Toscane is even groot als Nederland en kent een lange kustlijn met een schitterend binnenland. Het strand wordt geflankeerd door donkergroene bossen, daarachter liggen de heuvels. Het is daar heerlijk ontspannen in Italië. De kleuren licht- en donkergroen en goudgeel wisselen zich op een prachtige manier af, alsof iemand op smaakvolle wijze een lappendeken heeft samengesteld. Overal zie je de statige cipressen opduiken. Je vergeet bijna dat die lappendeken een functie heeft: die van de agricultuur.

agriturismo italië
Stockfoto van vrouw in Toscane door Elena Rudakova

Verblijven in een agriturismo in Italië

Laat die agricultuur in Italië nu nét een belangrijk onderdeel van je vakantie zijn. Want er zijn duizenden schitterende boerderijen waar jij je vakantie kunt vieren. Meestal hebben ze een zwembad, airco en een mooie tuin met uitzicht op de toch al idyllische omgeving. Het woord agriturismo is een combinatie van toerisme en agricultuur. Ze zijn er in alle prijsklassen, en vaak zorgen ze er nog voor een heerlijke maaltijd en drankjes ook!

Tips in Toscane

Je bent geneigd om direct de bekende plaatsen te bezoeken, en dat is begrijpelijk. Die toren van Pisa moet op de foto, de Ponte Vecchio in Florence wil je een keer gezien hebben en het majestueuze Piazza del Campo in Siena mag ook niet overgeslagen worden. De kleine Etruskische stadjes zoals Volterra, Montepulciano of Cortona zijn eveneens een lust voor het oog. Maar als je bedenkt dat ze in vrijwel elk stadje in Toscane er alles aan doen om de boel mooi te presenteren (fare bella figura!), weet je dat zelfs het kleinste stipje op de kaart zoals Sansepolcro, Castiglion Fiorentino of Grosseto net zo mooi is! Het is genieten op vakantie in Toscane.

Gezellige winkelsteden

Steden als Arezzo en Livorno worden zelden genoemd, maar dat maakt ze niet minder interessant. Ze  doen van buitenaf wat industrieel aan, maar in het centrum is het heerlijk rondslenteren, winkelen, bezichtigen, proeven, kortom genieten! Livorno is een kuststad waar de vis altijd dagvers is en je overweldigd wordt in de grote markthal. In het deels op een heuvel gebouwde Arezzo is de toegang via een roltrap al een aparte beleving, waarna je in het oude Etruskische centrum op het Piazza Grande je ogen uitkijkt. Daarna daal je de Corso Italia af, een lange en gezellige winkelstraat met opvallend weinig toeristen.

Leestip: lees hier meer over het onondekte Europa

De natuur rondom je agriturismo

Al die steden zijn gemoedelijk, maar de warmte van het volk voel je ook op het platteland. Bij je agriturismo in Italië komen de groenten op je bruschetta zó uit de moestuin en de wijnen bijkans rechtstreeks uit het vat. Elke dorpsbewoner kent wel een cantina waar je voor weinig een drieliterkruik lokale wijn vol tapt. Dus een dagje in de agriturismo blijven is allerminst een straf. Zoals gezegd is er een zwembad. En wandel eens een stukje, naar het dichtstbijzijnde dorp bijvoorbeeld.           

In het dorp

In elk dorp vind je één of meerdere barretjes, Italianen drinken nog geen vingerhoedje espresso thuis. Daarvoor gaan ze altijd de deur uit. Een espresso kost zelden meer dan een euro en let op: na 11 uur ’s morgens is het drinken van cappuccino uit den boze! Nou ja, ze serveren hem wel, maar staren je wel even vragend aan. Aan de andere kant kijkt niemand er raar van op als je om half twaalf à la Martien Meiland trek krijgt in een wijntje of biertje. Zelf nemen ze rond het middaguur graag een Aperol Spritz.

Tradities en gewoontes

Italië is een land van tradities en gewoontes, die veelal uit een sterke binding met de natuur stammen. Vandaar dat je voor een agriturismo ook zo goed in Italië terecht kan. De digitale ontwikkelingen zijn nog niet echt doorgevoerd in Italië. Ben je je telefoon of fototoestel kwijt en wil je aangifte doen bij de politie, bereid je dan maar voor op een enorme papierwinkel: formulieren, stempels, etiketjes, paperclips, nietjes, de nog altijd papieren bureaucratie is even beroemd als berucht. Maar wel grappig om te zien!

Stockfoto van Val d’Orcia door FranciscoMarques

Even apart noemen: de adembenemende Val d’Orcia

Toscane kent louter mooie plekken, maar de Val d’Orcia, even ten zuiden van Siena, is een adembenemende plek. Hier wil je eigenlijk niet meer weg. Dat vond ook de regisseur van de film Gladiator, die een dromerige, sprookjesachtige locatie zocht waar hoofdrolspeler Russell Crowe door het wuivende graan kon lopen. Als je Toscane intikt op Google, krijg je bovenaan altijd foto’s van dit dal te zien. Of het wereldberoemde slingerweggetje bij La Foce en Radicofani. Op deze plekken is het gek genoeg zelden druk! Dus ga je op vakantie naar Italië en settle je in een agriturismo in Toscane? Bezoek dan zeker deze plekken!

Geluidsdragers: cassette en cd

We kunnen nog wel pagina’s lang doorgaan over deze mooie streek. Maar zoals we in het intro al aankondigden: we sturen je gewoon die kant op om het zelf allemaal te ervaren, te proeven en voelen. De zuurpruim die Toscane ‘niks aan’ vindt, moet nog geboren worden. Nee, deze regio heeft alles: natuur, vermaak, kunst, cultuur, mooi weer, een heerlijke keuken en lieve, ontspannen mensen. Boek (zodra het weer mag) meteen een vlucht naar Italië, een huurauto en een agriturismo en hou in je achterhoofd: Chi si accontenta gode – wie tevreden is, geniet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven