AH Moestuintje: helaas kunnen er nog maar 5 soorten gespaard worden

AH Moestuintje, wat ons betreft een van de weinige spaaracties van supermarkten die je wel geslaagd kan noemen! Helaas krimpen ze in 2018 ins met de te sparen moestuintjes…

Neem jij je kinderen nog mee naar de supermarkt? Alsof er in de schappen nog niet genoeg verleiding ligt, begint het échte gezeur tegenwoordig pas als we de kassa naderen. Want wat krijgen onze kinderen nu weer bij het afrekenen? Vroeger bleef dat bij een droog biscuitje. Of een plakje worst bij de slager. Maar je kan tegenwoordig geen supermarkt meer in lopen of de spaaracties worden je om de oren gegooid. Meestal gericht op kinderen. Want wie kan papa en mama beter ‘motiveren’ tot het doen van extra aankopen dan zij? En hoe meer je koopt, hoe meer prullaria je mee krijgt. Fijn, dat sparen. Dus zitten we weer opgescheept met plastic rommel, waar de kinderen na een dagje ook wel weer op uitgekeken zijn. Er is eigenlijk maar één spaaractie waar ze niet binnen een dag mee klaar zijn, en ik ook niet. En dat is het AH Moestuintje.

moestuin aanleggen - ah moestuintje
Ook vorig jaar waren we al actief !

 

Hoe groot is het contrast van alle andere acties en het AH moestuintje? In plaats van plastic prullaria krijgen de kinderen iets leerzaams mee. Iets dat niet na een paar uur in een kliko verdwijnt. En als ze het goed aanpakken kan je er nog van eten ook! Hoewel we onze buik helemaal vol hebben van spaaracties, zijn we wel fan van het AH moestuintje. Bruikbaar, leerzaam en ‘eerlijk’ materiaal, YEAH!

AH moestuintje al jaren op een rij

Misschien herinner je je deze actie nog wel van vorig jaar. Wij zijn in ieder geval erg blij dat het AH moestuintje terug is! Bij iedere besteding van €15 krijg je een tuintje. Er zijn 20 verschillende moestuintjes. Maar in tegenstelling tot andere spaaracties geldt hier: dubbelen zijn geen probleem. Eet je toch gewoon 2 keer rode bieten?

Naast groenten zitten er dit jaar ook bloemen in het AH moestuintje. Verder zijn er nieuwe groenten en kruiden toegevoegd. Van peultjes tot paksoi en van dille tot zonnebloem: het grote oogstfeest kan beginnen! Tenminste, als het zaaien en verzorgen van je plantjes goed gaat. Gelukkig hebben ze daar bij AH ook vast op ingespeeld…

Lees ook: Een moestuin maken met je kids, gewoon doen!

Wat zat er jaren in het AH moestuintje?

Er zaten 20 vakjes in de plastic kweekbak voor groenten, kruiden en bloemen.

ah moestuintje
Zo ziet ons ah moestuintje er vooralsnog uit, geduld is een schone zaak!

Groenten in AH moestuintje

 • Radijs
 • Wortel
 • Spinazie
 • Rode Biet
 • Komkommer
 • Cherry tomaat
 • Paksoi
 • Cavolo Nero (palmkool, broertje van boerenkool)
 • Peultje
 • Rucola

Kruiden in AH moestuintje

 • Kaneelbasilicum
 • Tuinkers
 • Dille
 • Peterselie
 • Tijm

Bloemen in AH moestuintje

 • Zonnebloem
 • Goudsbloem
 • Groot kaasjeskruid
 • Phacelia
 • Juffertje in het groen

Wat zit er in het AH moestuintje 2018 ?

Dat is helaas een stuk minder zeg. Van het AH moestuintje wat altijd zo mooi uitgebreid was zijn nog maar 5 exemplaren blijven hangen:

 • Radijs
 • Wortel
 • Cherry tomaatjes
 • Komkommer
 • Zonnebloem

De actie van het AH moestuintje loopt ook maar twee weken, van maandag 26 februari (week 9) tot en met zondag 11 maart.

Tuinhackjes en de hulp-app

Voor mensen die nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken als het op moestuinieren aan komt heeft AH wat extra hulplijnen gemaakt die je kan inschakelen. In tegenstelling tot vorige keer is er nu wel heel veel digitale hulp voor handen. Op de website van Albert Heijn kan je terecht met al je vragen.

Ook vind je er tuinhackjes: korte video’s met handige tips waarmee zelfs jij groene(re) vingers krijgt. Nog steeds problemen met je peterselie? Dan kan je altijd nog bij de experts aankloppen. De IVN natuurredactie, die alles weten over de natuur, staat klaar om al je groene vragen te beantwoorden.

Tip: Ik geef je vast één goeie tip: zorg dat je moestuin stabiel staat opgesteld. Vorig jaar heb ik het hele geval van de vensterbank op de vloer laten ketsen. Niet bevorderlijk voor je kiemplantjes – of je vloerbedekking.

Meer tuinier-hulp vind je in de AH moestuintje app. Daar geef je aan welke plantjes je al hebt verzameld, en op basis daarvan krijg je tips en tricks. De app is verkrijgbaar via de appstore en beschikbaar voor iOs en Android. En hoewel mijn opa die in zijn moestuin niet nodig had, kan ik zelf best nog wat digitale hulp gebruiken. En jij misschien ook wel!

Tips & Tricks: laat de vitamientjes maar komen

Hoewel de moestuintjes het ook goed doen bij ‘grote mensen’, waren ze geloof ik eigenlijk bedoeld voor kinderen. Dat maakt de hele spaaractie om het AH moestuintje zo mooi. Hoewel deze gericht is op kinderen, steken ze hier in ieder geval een hoop van op. En papa en mama misschien ook wel! Je krijgt namelijk uitgebreide uitleg over alle groenten, kruiden en bloemen die je kweekt. Ook leer je hoe je een moestuinplan opstelt. En welke planten slim zijn om bij elkaar te zetten, omdat ze elkaar juist een steuntje in de rug geven. Wist je dat de combinatie goudsbloem en komkommer bladluizen weert? Toch handig om te weten! Ook wordt er per gewas verteld wanneer je moet gaan zaaien, hoe je het het beste kan verzorgen en of verpotten nodig is.

Ook verschilt natuurlijk per plant waar ze het beste staan. Heeft tuinkers veel, of weinig licht nodig? En moeten bieten in de volle grond of kan je ze ook in een pot opkweken? Er zijn nog genoeg groen-grijze gebieden dus. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn als je je huiswerk doet…

Lees ook: Minder vlees eten: hou ook eens een groene maandag

Natuurlijk leren: kweek het zelf

Geloven jouw kinderen dat aardappels in de supermarkt groeien? Of denken ze dat vitaminen tussen je tenen groeien? Dan is het AH moestuintje een échte opsteker. Dat kunnen we niet zeggen van de plastic prullaria die de meeste supermarkt spaaracties opleveren…brrrr.

Bovendien leren de kinderen niet alleen over groenten kweken. Ook de rol van bijen komt bijvoorbeeld aan bod. Het AH moestuintje is dan ook een prachtige manier om je kids wat over bloemetjes en bijtjes te leren. Maar ook jij kan er ongetwijfeld nog wel wat van opsteken. En zo niet, dan levert het je in ieder geval verse groenten en een bos bloemen uit eigen tuin op. Ook niet verkeerd toch?

Lees ook: leuke ideeën voor spelletjes voor buiten!

Wat vind jij van al die spaaracties bij de supermarkten? Is voor jou het AH moestuintje ook de Koning van de spaaracties?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven