Ik heb me er in het verleden nooit echt in verdiept, in het verbeteren van de akoestiek in huis. Maar sinds dat we in ons vorige huis een gietvloer hebben gelegd en nu ook weer een flink aantal verbouwingen achter de rug hebben juist wel. We houden er met onze verbouwingen tegenwoordig echt rekening mee dat we de galm proberen te verminderen met de inrichting van ons interieur bijvoorbeeld.
Door het maken van onderstaande keuzes kan je de akoestiek in huis verbeteren.
De akoestiek in je huis verbeteren is helemaal niet zo moeilijk, check deze tips
Met het moderner maken van onze huizen, het gebruik maken van strakkere vormgeving en materialen en het verwijderen van muren om meer open ruimte’s te creëren spelen we ‘de galm’ juist in de kaart.
Toch zijn er oplossingen voor om -ondanks een modern en strak interieur- te zorgen voor een betere akoestiek in huis.
Geen goede akoestiek in je woning kan geen kwaad, maar het kan wel heel vervelend zijn. Heb je bijvoorbeeld een feestje in huis, of geef je een diner voor wat meer personen?
Als de akoestiek slecht is kan je elkaar bijna niet meer verstaan. Ook spelende en luidruchtige kinderen kunnen in een huis met slechte akoestiek heel hinderlijk zijn. Een goede akoestiek in huis betekent meer rust. Is de akoestiek nog niet helemaal top in huis, dan kan je hem met onderstaande tips verbeteren.
1. Let op bij de keuze van je vloer in huis; zachte materialen zijn beter
Het begint uiteraard bij de basis. Dus ga je een nieuwe vloer leggen dan kan je bij de basis al de juiste keuze maken voor een goede akoestiek.
Zo zorgt een gietvloer (die we in ons vorige huis hadden) niet echt voor de juiste basis. Alhoewel deze wél beter is dan bijvoorbeeld woonbeton als je kijkt naar de akoestiek.
Toch hebben we nu bewust gekozen voor een pvc vloer in huis. Deze vloer is nog ‘zachter’ dan een gietvloer en draagt daarom al bij aan een betere akoestiek. Uiteraard zou vloerbedekking nog beter zijn, maar hé… een vloer in woonkamer en keuken die fijn schoonmaakt is ook wat waard.
2. Meer materialen van stof in huis om geluid te absorberen
Waarschijnlijk weet je al wel dat het hangen van stoffen gordijnen heel goed is om de akoestiek in huis te verbeteren. Hou je niet van gewone gordijnen, kijk dan eens naar de mogelijkheden van rolgordijnen of vouwgordijnen van stof.
Bij Onlinerolgordijnen.nl vind je al aardig wat mogelijkheden op het gebied van raambekleding die de galm in huis verminderen en het geluid absorberen. De zwarte houten jaloezieën die wij nu hebben hangen zijn voor mij een estetische keuze geweest, niet zozeer een akoestische keuze.
Wil je ook persé jaloezieën hangen, dan kan je altijd nog voor inbetweens kiezen om wat extra’s aan de akoestiek te doen.
Ook stoffen meubels kunnen een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een stoffen bank in plaats van een leren bank, ook deze neemt meer geluid op waardoor je een vermindering van galm in huis hebt.
De absorbering van het geluid is afhankelijk van het type stof dat er gebruikt wordt. Je kan je ongetwijfeld voorstellen dat velours beter werkt voor de akoestiek dan bijvoorbeeld een polyester inbetween.
3. Een vloerkleed op je vloer om de akoestiek in huis te verbeteren
Een inkoppertje natuurlijk, maar hij mag niet ontbreken in de lijst met tips om in huis de akoestiek te verbeteren. Een vloerkleed. Is de akoestiek in huis heel slecht? Kies dan voor een hoogpolig vloerkleed. Dat zal altijd meer geluid absorberen dan bijvoorbeeld een jute vloerkleed.
Ook is het zo dat materialen als wol en dergelijke ook bijdragen aan een betere akoestiek. Daarnaast is het ook lekker voor de voetjes en geeft het gelijk een hele knusse uitstraling.
4. Hoe opener de ruimte is, hoe minder goed de akoestiek
Een van mijn behoeftes –meer daglicht in huis– is tegelijkertijd een valkuil voor de akoestiek. Om meer licht in huis te creëren hebben wij nogal wat muren uitgebroken. Hierdoor ontstaan er grotere ruimtes met langere muren die niet onderbroken worden.
Geluid kan zich hierdoor beter door de ruimte verplaatsen waardoor sneller een galm ontstaat. Met bijvoorbeeld een roomdivider kan je de akoestiek alweer een stukje verbeteren.
Kies hierbij dan ook weer het liefst niet voor een divider van glas en metaal, maar bijvoorbeeld voor een bamboe divider die meer geluid absorbeert.
5. Lekker veel groen in huis is beter voor de akoestiek
Wat je ook kan doen is bijvoorbeeld kiezen voor een roomdivider in de vorm van een open boekenkast waar je lekker veel planten in zet. Planten in huis zijn sowieso goed voor je gezondheid. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en zorgen voor een verlichting van stress.
Maar wist je ook dat planten in huis zorgen voor een betere akoestiek?
6. Werk met houten wandpanelen, latjes ter decoratie of bijvoorbeeld vilten wanddecoratie
Tegenwoordig bestaan er speciale wandpanelen om de akoestiek in huis te verbeteren. Deze wandpanelen kan je misschien niet altijd even makkelijk kwijt, maar er zijn ook andere toepassingen die je zelf kan doorvoeren.
Zo hebben wij bijvoorbeeld zelf de zijkant en de bovenkant van de keukenkast bekleed met latjes. Een super leuk diy project! Deze houten latjes wand is niet alleen een prachtige eyecatcher in onze keuken geworden, maar ook nog eens goed voor het geluid in huis.
Naast dat je met hout kan werken is ook vilten wanddecoratie een hele slimme optie. Zo heb ik super leuke patronen van Wallfelt liggen om op de muur te bevestigen. Meer hierover volgt binnenkort in een blog. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook uitermate geschikt om de akoestiek in huis te verbeteren.
7. Boeken in je woonkamer om geluid te absorberen
Ben jij een boekenwurm? Dan is deze oplossing voor jou zeker geschikt! Hoe meer boeken je in de woonkamer plaatst, hoe meer je de akoestiek verbetert in huis. Boeken hebben namelijk een geluidsabsorberende functie.
8. Maak gebruik van behang in plaats van schilderen van je muren
Behang zal je ook helpen om de galm te verminderen in huis. Strakke geschilderde muren zullen de akoestiek namelijk minder verbeteren dan muren die behangen zijn. Kies je daarbij dan ook nog voor luxe behangsoorten zoals bijvoorbeeld leer dan zal je zien dat dit nog meer doet voor de akoestiek in huis.
9. Maak gebruik van de juiste wanddecoratie
Ook de juiste wanddecoratie kan je helpen de akoestiek in huis te verbeteren. Zo zal bijvoorbeeld een wandkleed van stof in huis of een macramé wandkleed goed zijn voor het verbeteren van de akoestiek. Zeker als je dat dan vergelijkt met niets aan je muur hangen, of een foto op metaal of iets dergelijks.
Wist je trouwens dat de akoestiek verbeteren ook kan met je eigen foto’s? Zo kan je bijvoorbeeld reproducties van oude meesters geplaatst in een aluminium lijst laten plaatsen met daarachter zichtloos de akoestische materialen, maar ook een een eigen foto!