Akoestische panelen; alle informatie op een rij!

Wie kent ze inmiddels niet, de akoestische panelen die je tegenwoordig overal ziet met houten latjes? Heel erg mooi (ik heb ze zelf ook), maar dit keer ga ik jullie meer vertellen over akoestische panelen die helemaal van vilt gemaakt zijn. Oók heel mooi én in sommige gevallen nog praktischer.

Wanneer is het slim om voor deze panelen te kiezen? Hoe zien ze eruit? En hoe kan je ermee werken?

Akoestische panelen die zacht zijn en galm tegengaan; de ideale combi

Ik hou van materialen in huis die tegelijk praktisch zijn én er mooi uitzien. Nou, dan zit je met de akoestische panelen van Easewall wel goed. Ze zien er eigenlijk hetzelfde uit als de -je misschien meer bekende- houten wandpanelen. Ze werken alleen een stuk beter als het gaat om het verbeteren van de akoestiek in huis.

akoestische panelen in de slaapkamer volledig van vilt, dus fijn om te gebruiken als hoofdbord
De slaapkamer van Luc is nog niet helemaal klaar maar met deze akoestische panelen heb je binnen no-time meer sfeer.

Ze zijn namelijk niet alleen erg mooi, maar ook nog eens 4x meer dempend dan de akoestische panelen waar met hout gewerkt wordt.

Niet zo vreemd ook, want de Easewall panelen zijn helemaal van vilt, ook de delen waar normaal gesproken het hout zit. En dat betekent dan ook logischerwijs dat hun werking een stuk effectiever is.

Meer informatie vind je ook op de website van Easewall.

Akoestiek verbeteren in huis

Met het gebruik van harde materialen in de moderne inrichting is het tegenwoordig steeds belangrijker om ook materialen toe te voegen in je interieur die goed werken voor de akoestiek. Dat kan op verschillende manieren.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • vloerkleden
  • wandkleden
  • wandpanelen
  • kunst op doek
  • gordijnen
  • stoffen meubels en accessoires zoals kussens

Alles van zachte materialen werkt nu eenmaal beter om de galm in je huis te verminderen.

Maar je hele vloer vol leggen met vloerkleden is natuurlijk ook niet wat je wilt. Het beste is dan ook om te kiezen voor een combinatie van bovenstaande ideeën zodat je je toffe interieur creëert welke ook nog eens cosy aanvoelt én werkt aan de verbetering van je akoestiek.

Wat doe je in de slaapkamer als je de galm wilt verminderen?

We zijn voor Luc bezig met een nieuwe slaapkamer. Op de zolder van ons bijhuis hebben we 2 kleine slaapkamers gesloopt, een dakkapel geplaatst en hebben we er één grote leef- slaapkamer van gemaakt.

Het is een super mooie ruimte, maar met de laminaatvloer erin, het vele glas en de kale muren is het nu toch een ruimte waar het geluid alle kanten op kaatst. En dan heeft hij daar ook nog zijn drumstel staan 😉 .

Ik ben dan ook blij met de panelen van Easewall waar ik nu een leuke touch mee bedacht heb die goed is voor de akoestiek, er leuk uitziet én nog praktisch is ook.

akoestische wandpanelen van vilt, gebruikt als hoofdbord bij het bed

Akoestische panelen van vilt

Zoals ik hierboven al aangaf zijn de wandpanelen van Easewall helemaal van vilt. En dat maakt ze heel geschikt om als hoofdbord te gebruiken voor Luc zijn bed. Hij heeft namelijk een redelijk saai bed dat we op deze manier in een handomdraai opknappen tot een design bed.

Zo heb je een bijzondere toepassing (die heel eenvoudig te maken is) én een functionele door het gebruik van deze akoestische wandpanelen.

Het grote voordeel van deze wilten akoestische panelen ten opzichte van de variant met houten latjes is dat deze zacht is. Deze panelen zijn dan ook veel geschikter om achter je bed te plaatsen als hoofdbord.

Droom je een keer wild of rek je jezelf uit in bed? Dan weet je zeker dat je jezelf geen pijn doet. Nu hoeft alleen zijn fijne matras nog op het bed en kan hij er gaan slapen!

vilten akoestische panelen om de akoestiek in huis te verbeteren

Het aanbrengen van vilten akoestische panelen

Dit is een makkie en duidelijk eenvoudiger dan de houten wandpanelen, alhoewel die ook prima te verwerken zijn.

De vilten variant is echter nog makkelijker op maat te maken. Met een stanleymes of een zaag heb je ze zo ingekort als je wilt. Wij vinden zelf het gebruik van een zaag het fijnste werken.

Daarna schroef je ze zo in de wand, of je gebruikt een lijmkit om de panelen vast te maken aan de muur.

Tip: Gebruik zwarte schroeven als je de panelen vastschroeft. Die vallen totaal niet op in het zwarte vilt.

Voor de toepassing waar ik ze voor bedacht heb, hebben we 2 panelen nodig. Die halveren we met een zaag en ze zijn klaar voor gebruik. Zo simpel kan het zijn om de akoestiek in huis te verbeteren!

Nu hoeven er bij ons geen stopcontacten in gemaakt te worden, maar ook dat werkt heel eenvoudig met deze akoestische panelen. Teken op de achterzijde af waar het stopcontact moet komen en haal hier het stuk gewoon met een stanleymes uit het paneel.

Wel even goed meten voor het beste resultaat natuurlijk. Je plaatst daarna het paneel gewoon over het stopcontact heen.

Met de houten latjeswand hebben wij er ook stopcontacten in gemaakt, maar dat is wel duidelijk een stuk lastiger.

Akoestisch behang, in banen óf naadloos aangebracht

Naast de akoestische wandpanelen die ik zelf heel erg mooi vind en die ook fantastisch staan achter Luc zijn bed is er ook akoestisch behang verkrijgbaar.

Wil je de galm in jouw huis verminderen maar heb je geen behoefte aan grote panelen aan de muur, of een bankstel van stof dat je maar lastig vindt met kleine kinderen? Dan zijn er nog steeds oplossingen die de akoestiek in jouw huis verbeteren.

Een van de meest bijzondere oplossingen vind ik wel het akoestisch behang.

Akoestisch behang in banen

Bij Easewall hebben ze twee verschillende soorten behang. De eerste is het akoestische behang dat ze al langer in de collectie hebben en dat in banen van 75 cm breed aangebracht wordt. Dit behang is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en tinten.

Het installeert heel eenvoudig door de zelfklevende achterkant van het behang.

Naadloos akoestisch behang

Binnenkort hebben ze ook naadloos akoestisch behang verkrijgbaar, met name voor het behang met print is dit een uitkomst omdat de prints nu mooi doorlopen.

Ook dit behang is eenvoudig aan te brengen waardoor je in no-time een nieuwe wand hebt die ook nog eens zorgt voor verbetering van de akoestiek.

Meer informatie over dit akoestisch behang vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven