Nix onder 18? Je bent een knappe ouder als je dat voor elkaar krijgt

Mijn zoon drinkt alcohol. Hij is zestien jaar. Volgens de wet mag het niet alcohol onder 18, jongeren mogen pas drinken vanaf achttien jaar. Maar daar heeft zoonlief geen boodschap aan. Hersenen schijnen zich afwijkend te ontwikkelen bij jongeren die drinken. En daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat jongeren die drinken een groter risico lopen op alcoholproblemen op latere leeftijd.

alcohol onder 18

Alcohol onder 18; hoe ga je daar als ouder mee om?

Dat alcohol schadelijk is weten we denk ik allemaal wel. Ik ook. Maar voor jongeren geldt dat dus nog meer. En toch verbied ik het alcoholdrinken niet aan mijn zestienjarige zoon. Waarom dan niet? Omdat het niet werkt! Ik verbied het hem en als hij de deur uit loopt doet hij het toch. Liever weet ik wat hij drinkt, waar en met wie en blijf ik in gesprek over de gevaren. Terwijl ik dit schrijf voel ik me een slechte ouder. Het is bewezen dat onder de 18 alcohol slecht is. Onder andere voor het brein van mijn puber, het mag volgens de wet niet, en toch laat ik het gebeuren. Maar ik denk dat dit de enige keuze is die ik heb, het oogluikend toe te staan.

Op vakantie naar een jongerencamping

Vorig jaar vroeg dezelfde zoon tussen neus en lippen door of hij met zijn maten naar Appelhof mocht. Mijn hart sloeg vijf keer over. Hij wilde naar een jongerencamping op één van de Nederlandse eilanden. Ik zag in een flits zuipende, ongezond etende jeugd met een bierkrattenmuur rondom hun tent. Jongeren die alcoholspelletjes doen midden in de nacht. Als het licht wordt gaan slapen en zich douchen in een zwembad. Dat is nog eens wat anders dan alleen alcohol onder de 18.

Nadat ik weer herrezen was van de schrik en een spontane algehele malaise, heb ik toegezegd. Hij mocht gaan met de boodschap dat hij geen sterke drank mocht drinken, altijd samen met zijn vrienden naar huis moest gaan en elk kwartier een selfie moest sturen. Dat laatste was uiteraard een grapje. Ik was er niet bij maar ik weet dat de afspraak van de selfie niet de enige was die niet is nagekomen.

Nee, ik ben niet gelukkig met het feit dat mijn zestienjarige elk weekend alcohol drinkt. Maar het enige wat ik daar aan doe is hem wijzen op de gevaren van alcohol onder de 18. En dat heeft enorm veel succes….. Niet. Dat was cynisch.

Conversatie tussen moeder en puber

Ik: “Alcohol is slecht voor je hersenen, wist je dat?” Puber: “Ja.”

Ik: “Wat gebeurd er dan met je hersenen?” Puber: “Hersencellen gaan dood.” Ik: Vind je dat niet erg dan?” Puber: “Nee!”

Ik: “Weet je dat je van alcohol agressief kunt worden?” Puber: “Ik niet.”

Ik: “Weet je dat je alcoholvergiftiging kunt krijgen?” Puber: “Ja hoor!”

Ik: “Maar?” Puber: “Maar?”

Ik: “Waarom drink je dan toch, als je het allemaal al weet?” Puber: “Gewoon.” Ik: “Wat gewoon?” Puber: “Gewoon.”

Alcohol onder 18; de tips!

Als ik op internet op zoek ga naar informatie voor ouders kom ik verschillende tips tegen. Eentje daarvan is; let op je eigen gebruik. Het idee is dat je het goede voorbeeld moet geven en met mate moet drinken. Je moet protesterende kinderen vertellen dat er een verschil is tussen volwassenen die drinken en jongeren in de groei. Check. Ik drink zelf bij hoge uitzondering een keer alcohol. En mijn man drinkt wel eens een biertje, maar thuis alleen bij gelegenheid. Dus… dubbel check!

Ook staat er een regel dat ouders betrokken moeten blijven. Ik citeer: Houd zicht op wat je kind doet. Niet door hem voortdurend te controleren maar door interesse te tonen. …. Check……!

Ode aan alle ouders bij wie het wel lukt. Staande ovatie aan alle ouders bij wie hun zoon of dochter pas na hun achttiende een glas, of twee, alcohol drinkt. Mij lukt het niet. Ik hoop dat hij zo eerlijk blijft als hij nu is, zodat ik weet waar hij mee bezig is. Alcohol onder 18….. Nog twee lange jaren.

2 gedachten over “Nix onder 18? Je bent een knappe ouder als je dat voor elkaar krijgt”

  1. Leuk Wanda, ga er mee door! Ik herken, geniet van je manier van schrijven en het sterkt me in mijn eigen manier van ‘omgaan met’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven