5 Tips voor werkende moeders

Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om alle ballen in de lucht te houden als werkende moeder. Je hebt je kinderen, werk, je partner en ook nog de dagelijkse gang van zaken zoals het huishouden. Dit is een behoorlijke uitdaging. Het verzorgen van de kinderen is eigenlijk alleen al een fulltime baan. Hoe zorg jij ervoor dat je het allemaal kan combineren en ook nog een bepaalde rust erbij ervaart. Hieronder hebben wij 5 tips opgesteld om je hierbij te helpen.

alle ballen in de lucht houden, tips

Alle ballen in de lucht houden? Met deze tips ben je een stuk relaxter!

Doe jij je uiterste best, maar wil het gewoon niet altijd lukken om alle ballen in de lucht te houden? Geen punt! Je zou namelijk bijna vergeten dat dit helemaal niet hoeft. Je hoeft niet perfect te zijn, je mag ook tijd pakken voor jezelf en je grenzen aangeven. Die ballen in de lucht houden is helemaal niet nodig. Laat er maar lekker zo nu en dan eentje vallen en kijk wat er gebeurt. Daar leer je het meeste van!

1. Perfect zijn bestaat niet

Begin met accepteren dat het niet allemaal perfect kan én hoeft te zijn. Als moeder ben je vaak geneigd om alles perfect op orde te willen hebben voor jezelf en je kinderen, maar dit creëert eigenlijk alleen maar extra druk. Ook al lijkt het soms dat het bij andere vrienden of familie van een leien dakje gaat. Vrijwel alle ouders lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. In vrijwel elk huishouden met kinderen zal het rond 6 uur hectisch en chaotisch zijn. Leg de lat voor jezelf en je partner dan ook niet te hoog, alle ballen in de lucht houden is helemaal niet reëel.

Het is niet erg als het aanrecht nog niet helemaal opgeruimd is of dat het eten iets later op tafel staat. Als dit zorgt dat de dag wat meer ontspannen verloopt, omarm dit dan ook. Het lijkt misschien lastig, maar vanaf het moment dat je accepteert dat soms kleine dingen uitlopen of anders lopen dan verwacht geeft dit al een stuk minder druk.

2. Neem de tijd voor jezelf en je partner

Jij bent samen met je partner de drijvende kracht achter het gezin. Jullie verzorgen de kinderen, werken en organiseren het huishouden. Wat er soms bij in kan schieten is het nemen van tijd voor elkaar én jezelf. Doordat het vaak druk is, is dat soms lastig in te plannen, maar geniet dus ook van de kleine rustmomenten die je hebt. Wanneer je boodschappen doet of het huis aan het opruimen bent, zet dan bijvoorbeeld je favoriete playlist aan, zodat je dat als een ontspan momentje voor jezelf kan zien. En probeer tijdens deze activiteiten te onthaasten. Iets vergeten in de supermarkt? Jammer dan, je hoeft echt niet terug!

Probeer bijvoorbeeld nadat de kinderen naar bed zijn een moment te pakken dat je samen met je partner de dag met elkaar kan bespreken. Plan maandelijks een avondje met z’n tweeën in en regel een oppas voor de kinderen, zodat jullie echt even de tijd voor elkaar hebben. Alle ballen in de lucht houden is écht niet belanrijker dan dat! Ga lekker uit eten of pak een terrasje, maak een lange wandeling of ga heerlijk picknicken. Geniet daarnaast extra van de bonus ontspan momenten zoals gezellige uitjes. Bijvoorbeeld teambuilding op je werk, maar ook een avondje eten met vrienden.

3. Plan vooruit om makkelijker alle ballen in de lucht te houden

In het ouderschap is plannen key. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jullie weekboodschappen doen. Zo is er altijd eten in huis en hoef je je daar niet meer last minute mee bezig te houden. Als het budget het toelaat kan je ook een box voor bijvoorbeeld een aantal dagen in de week bestellen. Hierdoor hoef je zelf niet meer over het eten na te denken en hoeft het alleen nog bereid te worden. Het kost wat, maar het creëert wel wat meer rust voor jou en je partner. Wij vinden het echt super fijn om iedere week met een maaltijdbox te koken. Op deze manier zijn we in ieder geval voorzien van een afwisselende gezonde maaltijd.

Je kunt er ook over na denken om je boodschappen te laten bezorgen, dat scheelt weer een bezoek aan de winkel.

4. Stel een (realistisch) to do lijstje op

Als het hectisch en druk is, kan het soms een uitkomst zijn om een to do lijstje op te stellen. Hierdoor hoeft het namelijk geen ruimte in je hoofd meer in te nemen, want je hebt het op je lijstje gezet. Daarnaast creëer je een overzicht voor jezelf en kan je makkelijker zaken prioriteren. Zo hoef je niet alle ballen in de lucht te houden, maar alleen de belangrijkste!

5. Stel grenzen voor jezelf

Ten slotte kan het enorm helpen om grenzen te stellen. Vrouwen kunnen soms geneigd zijn om overal ja op te zeggen. En dan heb je niet alleen alle ballen in de lucht, maar krijg je er nóg een paar bij! Terwijl er dan juist de kans bestaat dat je je eigen grens over gaat en dat dat dus uiteindelijk alleen jezelf en je omgeving schaadt. Een goede moeder, partner, vriendin en werkneemster is iemand die goed voor zichzelf zorgt en het aangeeft wat haar grenzen zijn. Wees dus niet bang om het aan te geven wanneer het iets te veel wordt en accepteer ook vooral hulp uit je omgeving. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Al met al probeer je rust te pakken, te genieten van de kleine momentjes en tijd te nemen voor elkaar. Wanneer je daar de juiste balans in hebt kunnen vinden, zal het een stuk rustiger voor jezelf worden. De hierboven opgestelde tips zijn slechts handvatten om je hierbij te helpen, maar voor ieder mens werken andere dingen. Probeer de tips uit en ga op zoek naar de manier die voor jou helpt. 

Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

1 gedachte over “5 Tips voor werkende moeders”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven