5 Tips voor werkende moeders

Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om alle ballen in de lucht te houden als werkende moeder. Je hebt je kinderen, werk, je partner en ook nog de dagelijkse gang van zaken zoals het huishouden. Dit is een behoorlijke uitdaging. Het verzorgen van de kinderen is eigenlijk alleen al een fulltime baan. Hoe zorg jij ervoor dat je het allemaal kan combineren en ook nog een bepaalde rust erbij ervaart. Hieronder hebben wij 5 tips opgesteld om je hierbij te helpen.

alle ballen in de lucht houden, tips

Alle ballen in de lucht houden? Met deze tips ben je een stuk relaxter!

Doe jij je uiterste best, maar wil het gewoon niet altijd lukken om alle ballen in de lucht te houden? Geen punt! Je zou namelijk bijna vergeten dat dit helemaal niet hoeft.

Je hoeft niet perfect te zijn, je mag ook tijd pakken voor jezelf en je grenzen aangeven. Die ballen in de lucht houden is helemaal niet altijd nodig. Laat er maar lekker zo nu en dan eentje vallen en kijk wat er gebeurt. Daar leer je het meeste van!

1. Perfect zijn bestaat niet

Begin met accepteren dat het niet allemaal perfect kan én hoeft te zijn. Als moeder ben je vaak geneigd om alles perfect op orde te willen hebben voor jezelf en je kinderen, maar dit creëert eigenlijk alleen maar extra druk.

Ook al lijkt het soms dat het bij andere vrienden of familie van een leien dakje gaat. Vrijwel alle ouders lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. In vrijwel elk huishouden met kinderen zal het rond 6 uur hectisch en chaotisch zijn.

Een handige methode om de stress bij het avondeten te vermijden is het koken met de slowcooker. Zodra je in de avond thuiskomt en je normaal gesproken direct moet gaan koken om al die hongerige monden te vullen staat je avondeten al klaar als je met de slowcooker kookt. Een ideaal apparaat, het koken ermee is een makkie én het apparaat is niet duur.

Leg in ieder geval de lat voor jezelf en je partnerniet te hoog, alle ballen in de lucht houden is helemaal niet reëel.

Het is niet erg als het aanrecht nog niet helemaal opgeruimd is of dat het eten iets later op tafel staat. Als dit zorgt dat de dag wat meer ontspannen verloopt, omarm dit dan ook. Het lijkt misschien lastig, maar vanaf het moment dat je accepteert dat soms kleine dingen uitlopen of anders lopen dan verwacht geeft dit al een stuk minder druk.

2. Neem de tijd voor jezelf en je partner

Jij bent samen met je partner de drijvende kracht achter het gezin. Jullie verzorgen de kinderen, werken en organiseren het huishouden. Wat er soms bij in kan schieten is het nemen van tijd voor elkaar én jezelf. Doordat het vaak druk is, is dat soms lastig in te plannen, maar geniet dus ook van de kleine rustmomenten die je hebt.

Wanneer je boodschappen doet of het huis aan het opruimen bent, zet dan bijvoorbeeld je favoriete playlist aan, zodat je dat als een ontspan momentje voor jezelf kan zien. En probeer tijdens deze activiteiten te onthaasten. Iets vergeten in de supermarkt? Jammer dan, je hoeft echt niet terug!

Probeer bijvoorbeeld nadat de kinderen naar bed zijn een moment te pakken dat je samen met je partner de dag met elkaar kan bespreken. Plan maandelijks een avondje met z’n tweeën in en regel een oppas voor de kinderen, zodat jullie echt even de tijd voor elkaar hebben.

Alle ballen in de lucht houden is écht niet belanrijker dan dat! Ga lekker uit eten of pak een terrasje, maak een lange wandeling of ga heerlijk picknicken. Geniet daarnaast extra van de bonus ontspan momenten zoals gezellige uitjes. Bijvoorbeeld teambuilding op je werk, maar ook een avondje eten met vrienden.

3. Plan vooruit om makkelijker alle ballen in de lucht te houden

In het ouderschap is plannen key. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jullie weekboodschappen doen. Zo is er altijd eten in huis en hoef je je daar niet meer last minute mee bezig te houden. Als het budget het toelaat kan je ook een box voor bijvoorbeeld een aantal dagen in de week bestellen.

Hierdoor hoef je zelf niet meer over het eten na te denken en hoeft het alleen nog bereid te worden. Het kost wat, maar het creëert wel wat meer rust voor jou en je partner. Wij vinden het echt super fijn om iedere week met een maaltijdbox te koken. Op deze manier zijn we in ieder geval voorzien van een afwisselende gezonde maaltijd.

Je kunt er ook over na denken om je boodschappen te laten bezorgen, dat scheelt weer een bezoek aan de winkel.

4. Stel een (realistisch) to do lijstje op

Als het hectisch en druk is, kan het soms een uitkomst zijn om een to do lijstje op te stellen. Hierdoor hoeft het namelijk geen ruimte in je hoofd meer in te nemen, want je hebt het op je lijstje gezet. Daarnaast creëer je een overzicht voor jezelf en kan je makkelijker zaken prioriteren. Zo hoef je niet alle ballen in de lucht te houden, maar alleen de belangrijkste!

Plannen en organiseren is namelijk een vak apart. Gebruik bijvoorbeeld een Daily Planner om je dag bij te houden en tegelijk te noteren wat je niet mag vergeten.

5. Stel grenzen voor jezelf

Ten slotte kan het enorm helpen om grenzen te stellen. Vrouwen kunnen soms geneigd zijn om overal ja op te zeggen. En dan heb je niet alleen alle ballen in de lucht, maar krijg je er nóg een paar bij! Terwijl er dan juist de kans bestaat dat je je eigen grens over gaat en dat dat dus uiteindelijk alleen jezelf en je omgeving schaadt.

Een goede moeder, partner, vriendin en werkneemster is iemand die goed voor zichzelf zorgt en het aangeeft wat haar grenzen zijn. Wees dus niet bang om het aan te geven wanneer het iets te veel wordt en accepteer ook vooral hulp uit je omgeving. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Al met al probeer je rust te pakken, te genieten van de kleine momentjes en tijd te nemen voor elkaar. Wanneer je daar de juiste balans in hebt kunnen vinden, zal het een stuk rustiger voor jezelf worden. De hierboven opgestelde tips zijn slechts handvatten om je hierbij te helpen, maar voor ieder mens werken andere dingen. Probeer de tips uit en ga op zoek naar de manier die voor jou helpt. 

6. Volg een schoonmaakschema om los te laten

Met een schoonmaakschema maak je het jezelf makkelijker om tussendoor wat klusjes op te pakken en niet alles in de zaterdag te proppen. Niets vervelender als de hele dag werken en dan ook nog eens in het weekend alleen maar aan het poetsen te zijn.

Onderstaande schoonmaakschema helpt je op weg om wat meer structuur in het schoonmaken te krijgen zodat je makkelijker alle ballen in de lucht houdt en een oké huis hebt. Helemaal piekfijn in orde hoeft ook écht niet!

Schoonmaakschema download
De voordelen van dit schoonmaakschema:
 
Een helder overzicht
Structuur in je huishoudelijke taken
Een schoon & opgeruimd huis
Klusjes gespreid
Een leeg hoofd en meer rust!

schoonmaakschema formulier voor huishoudelijke taken, leeg en ingevuld

We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Het belang van balans in het leven

Balans in het leven is essentieel voor ons welzijn en geluk. Het stelt ons in staat om tijd en aandacht te besteden aan alle belangrijke aspecten van ons leven, zoals werk, familie, gezondheid en persoonlijke interesses. Wanneer we in balans zijn, ervaren we minder stress en hebben we een hogere kwaliteit van leven.

Helaas is het in onze moderne maatschappij vaak moeilijk om balans te vinden. We worden constant blootgesteld aan prikkels en verplichtingen die onze aandacht en tijd opslokken. Dit kan leiden tot een gevoel van overweldiging en het gevoel dat we constant achter de feiten aanlopen.

Gelukkig zijn er strategieën die we kunnen toepassen om balans in ons leven te creëren en te behouden. Door bewust te zijn van onze verantwoordelijkheden, onze tijd effectief te beheren en grenzen te stellen, kunnen we alle ballen in de lucht houden en een gebalanceerd leven leiden.

De tekenen van onbalans herkennen

Voordat we kunnen werken aan het creëren van balans in ons leven, is het belangrijk om de tekenen van onbalans te herkennen. Dit kan variëren van constante stress en vermoeidheid tot gevoelens van ontevredenheid, een gebrek aan voldoening en een kort lontje. Het kan ook leiden tot problemen in onze relaties en een verminderde productiviteit op het werk.

Let op signalen zoals een constant gevoel van haast, het altijd druk hebben zonder echt iets te bereiken, en een gevoel van overweldiging door de vele verplichtingen in je leven. Als je deze tekenen herkent, is het tijd om actie te ondernemen en balans te herstellen.

Prioriteiten stellen aan je verantwoordelijkheden

Een van de belangrijkste strategieën om balans in het leven te creëren is het stellen van prioriteiten. Dit betekent dat je bewust kiest waar je je tijd en energie aan wilt besteden. Maak een lijst van je belangrijkste verantwoordelijkheden en doelen, zowel op het werk als in je persoonlijke leven.

Stel vervolgens realistische doelen en maak een planning om deze doelen te bereiken. Prioriteiten stellen betekent ook dat je leert om nee te zeggen tegen activiteiten die niet bijdragen aan je belangrijkste doelen. Dit kan moeilijk zijn, maar het is essentieel om je tijd en energie te besteden aan wat echt belangrijk is.

Vind je dit moeilijk? Check Struktuurjunkie eens, ik heb hier goede ervaringen mee.

Technieken voor tijdmanagement om alle ballen in de lucht te houden

Tijdmanagement is een essentieel onderdeel van het creëren van balans in het leven. Het gaat erom je tijd effectief te beheren en productief te zijn in de tijd die je hebt. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om je tijd beter te beheren en meer gedaan te krijgen.

Een populaire techniek is de Pomodoro-techniek, waarbij je werkt in blokken van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze. Deze techniek helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je te lang achter elkaar aan één taak werkt. Een andere techniek is het gebruik van een takenlijst, waarbij je je taken prioriteert en afvinkt naarmate je ze voltooit. Dit laatste geeft ook een gevoel van voldoening.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning in te plannen. Dit kan betekenen dat je regelmatig pauzes neemt tijdens het werken, tijd vrijmaakt voor jezelf en je hobby’s, en voldoende slaapt. Door je tijd effectief te beheren en voldoende rust te nemen, kun je meer balans in je leven creëren.

Conclusie

Door meer balans te vinden in je leven kan je misschien niet altijd alle ballen in de lucht houden, maar vermindert wel je hoeveelheid stress en leer je om te genieten van je leven zonder altijd te hoeven voldoen aan het perfecte plaatje.

1 gedachte over “5 Tips voor werkende moeders”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven