Alle kleuren van de regenboog

Van de week gingen we naar de speelgoedwinkel om weer eens een cadeautje voor een jarig klasgenootje te kopen. Ik liep richting de verjaardagsboxen in het achterste gedeelte van de zaak toen ik ergens voorin ijselijke kreten hoorde. ‘Mamaaa, kom vlug!’

Ik liep snel terug richting het lawaai. ‘Mam, ze hebben hier kauwgomautomaten!’ Ze stonden aan een hele korf vol met gele, blauwe en roze automaten gevuld met bolletjes in alle kleuren van de regenboog.

‘Mogen wij er één, mama?’ vroegen mijn dochters met hun allerliefste glimlach. ‘Plies?’ ‘Nou, vooruit dan maar,’ zei ik na een diepe zucht. ‘Maar niet de hele dag kauwgom gaan lopen kauwen, hoor!’

Thuis werd het knalroze apparaat meteen uit het plastic gehaald en mijn oudste draaide aan de knop. Een groen bolletje viel naar beneden en haar gezicht betrok. ‘Hier, deze mag jij hebben,’ zei ze tegen haar driejarige broertje.

‘Nee!’ riep ik nog, maar het was te laat. Ik hield mijn hand in een kommetje tegen zijn kinnetje en spoorde hem aan het bolletje uit te spugen. Hij slikte en opende zijn mondje.

‘Nou ja, het komt er vanzelf wel weer uit,’ zei ik. ‘Maar geef hem maar liever geen kauwgom meer.’ ‘Oké,’ zei mijn dochter schouderophalend. Ze draaide nog een keer en ditmaal viel er een geel bolletje naar beneden. Tevreden stopte ze het in haar mond en begon te kauwen. Haar zusje draaide een roze kauwgombal en herhaalde de handelingen van haar zus. ‘Bah,’ zei ze een paar seconden later en ze liep naar de vuilnisbak om het rubberachtige materiaal uit te spugen.

‘Zie je nou wel dat kauwgom helemaal niet lekker is?’ zei ik. Oudste greep haar kans: ‘Mag ik ‘m op mijn kamer zetten?’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven