Een groepsreis maken of alleen reizen? Alleen op reis gaan heeft zeker zijn voordelen.

Wat dapper van je! Krijg je vaak te horen als je alleen een verre reis gaat maken, zeker als vrouw. “Dapper? Hoezo dapper?” denk ik dan. Ik had alleen maar het idee dat ik iets ontzettend gaafs ging doen toen ik alleen reizen op mijn to do list zette.

Ik was niet van plan op leeuwen te gaan jagen of te paragliden van de Mount  Everest. Nee, gewoon voor mij onbekend land mogen gaan zien. Dat heb ik dus vaak, en met veel plezier gedaan. En ik zou het iedereen aanraden die ook maar geprikt is door een piepklein reismugje.

alleen reizen

Alleen reizen, de voordelen

Als reiziger alleen bepaal je helemaal zelf waar je heen wilt, je hoeft met niemand te overleggen. Ook al ben je er eerder geweest of regent het dagelijks pijpenstelen. Als jij wilt gaan, dan ga je! Ook als je er bent heb je alle vrijheid van de wereld. Je doet alle suffe of minder suffe dingen waar je hoofd naar staat, gewoon, omdat alles mag. Je bent een soort van elke dag jarig.

Low budget reizen

Geen verplicht sociaal gedrag

Ontheven ben je, van de plicht om sociaal te zijn tijdens alleen reizen. Ik heb soms dagen met niemand gesproken, behalve om te zeggen welke smaak mijn ijsje moest zijn. Dat was werkelijk heerlijk. Dat ijsje ook ja.

En mocht je wel contact willen, dan is dat als alleenstaande reiziger sneller gemaakt. Je bent makkelijk toegankelijk voor mensen. Reis je als stel of in een groep dan gaat men er terecht van uit dat de aandacht naar de medereizigers gaat. Ik heb erg leuke gesprekken gehad met Boeddhistische monniken en Italiaanse daklozen, gewoon, omdat het kan en omdat het leuk is.

Zelfconfrontatie

Je wordt op een prettige manier met jezelf geconfronteerd. Je bent helemaal uit je dagelijks leven. Sleur bestaat niet. Je zoekt naar creatieve oplossingen voor taalproblemen, regelt vervoer, zorgt dat je goed eet. Elke overwonnen uitdaging is winst voor jezelf. Dat is zo mindfull als wat, je leeft optimaal in het hier en nu. Daar groei je geestelijk enorm van. Heb je eat pray love al gelezen? Misschien gaat dat erg ver, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Je komt rijker thuis dan dat je vertrok als je alleen gaat reizen.

Is alleen reizen eng?

Eng is het eigenlijk nooit echt geweest. Ik heb wel nare dingen meegemaakt, in India ben ik bijvoorbeeld gewoon op straat bij mijn borsten gepakt. Maar toen reisde ik niet eens alleen. Dus tja…daar zit de meerwaarde van gezelschap ook niet. Gebruik uiteraard wel je verstand en laat je inlichten over lokale gebruiken en houd je daaraan. Kleed je zoals gepast in die omgeving. Provoceer niet. In India draag ik trouwens altijd een namaak trouwring.

Anders dan anders reizen doe je zo

Een groepsreis in plaats van alleen op reis gaan

Fijn kan het ook zijn om een groepsreis te boeken. Niet om hele dagen achter een man met een vlaggetje aan te lopen met een kudde afritsbroeken. Nee, om het feit dat je probleemloos van stad tot stad gebracht wordt en er mooie hotelkamers voor je geregeld zijn. Als er wat gebeurt heb je dus veel om op terug te vallen. En verder ga je gewoon je eigen gang.

Er bestaan ook reizen speciaal voor alleenstaanden, nee dat zijn geen verkapte huwelijksbureaus. De mensen reizen alleen, maar hebben soms wel zin om samen iets leuks te doen.

Nadeel is wel soms dat je aanzienlijk  meer betaalt dan als je samen reist. En heel soms is je kamer vrij lullig. Maar meestal heb je een twee persoonskamer helemaal voor jezelf. Kun je kiezen in welk bed je slaapt.

Weet je wat ik alleen oprecht stom vind? Alleen eten, dat is zo saai! Meestal combineer ik lunch en diner om er maar mee klaar te zijn. Maar goed, als dat nou het ergste is? O, ja.. en de kakkerlakken vang je ook zelf.. hmm.. of je belt roomservice.

Nou, trek ik je de drempel over of wat? Gewoon een keer proberen.

Shutterstock foto over alleen reizen door Patiwat Sariya

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven