De TU Eindhoven wil het komende half jaar alleen vrouwelijke hoogleraren aanstellen. Daar heb je vast al wat over gehoord, want zowel heel mannelijk als heel vrouwelijk Nederland vindt hier wel wat van. Of je nu wel of nooit van je leven hoogleraar zou kunnen worden. Al die meningen laat ik voor nu nog even achterwege. Mijn vraag is meer: alleen vrouwen aannemen zodat er ook écht meer vrouwen in dat vakgebied komen, helpt dat eigenlijk wel?
Alleen vrouwen aannemen: waarom doet TU/E dat?
Het antwoord op bovenstaande vraag is simpel: er zijn te weinig vrouwelijke hoogleraren. Niet alleen op deze universiteit, op eigenlijk alle Nederlandse universiteiten werken veel minder vrouwelijke dan mannelijke hoogleraren. Maar de TU in Eindhoven scoort wel echt laag in het lijstje. Hier is maar 12,6% vrouw. Jammer, want wij weten natuurlijk al lang dat wat vrouwelijke inbreng menig bedrijf en organisatie positief kan veranderen! Maar dit alles brengt wel een volgende vraag met zich mee: waarom zijn er eigenlijk zo weinig vrouwen te vinden als we naar het onderwijzend personeel van de TU/E kijken?
Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke hoogleraren?
Ongeveer 1 op de 5 hoogleraren is vrouw, als je kijkt naar alle Nederlandse universiteiten. Alleen bij technische opleidingen ligt dit percentage veel lager. Logische conclusie: meiden kiezen nog steeds veel minder vaak een technische studie dan jongens. Slechts een kwart van de promovendi in de techniek is vrouw. En reken maar dat die echt niet allemaal hoogleraar willen worden.
Alleen vrouwen aannemen: is dat de oplossing?
Natuurlijk is het slim om bij je beroepskeuze te kijken naar loopbaanperspectief. Als de kans op een baan groter is, zullen jongeren eerder deze opleiding kiezen. Maar of dit nu gaat helpen om meer meiden richting een technische studie te sturen?
Zou het niet veel beter zijn om jonge meiden al actief te stimuleren om met techniek bezig te zijn? Zodat ze bij het maken van hun beroepskeuze het hart volgen, en niet alleen het hoofd? En zodat ze, bij het krijgen van hun eerste baan, weten dat ze die gekregen hebben vanwege hun prestaties en talent, en niet vanwege het feit dat ze géén man zijn?
Meiden en techniek
Er zijn steeds meer initiatieven om meisjes geïnteresseerd te krijgen voor techniek. Girlsday bijvoorbeeld, dat wordt georganiseerd door Microsoft. Of wat dacht je van technisch speelgoed voor je mini-me? Zoals Project Prep, een tof doe-boek, of de Mind Designer Robot.
Wat vind jij?
“Wat je vindt moet je naar de politie brengen”. Maar nu even niet! Wat vind jij van alleen vrouwen aannemen bij de TU in Eindhoven? Denk je dat het gaat leiden tot meer vrouwelijke hoogleraren? En vind je dat belangrijk? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog!