Alleenstaande mama zijn wordt steeds gewoner

Steeds meer vrouwen ‘worden’ alleenstaande mama. Dit heeft dan niets te maken met scheidingen of het verliezen van een partner, maar het is een bewuste keuze. Bijna bewust dan. Het is namelijk niet zo dat die betreffende vrouwen er bewust voor kiezen om alleenstaande mama te zijn. Ze komen alleen geen passende partner tegen.

alleenstaande_mama

 

Veel alleenstaande mama’s in Denemarken

Vooral in Denemarken neemt het aantal alleenstaande mama’s toe. Vrouwen kiezen ervoor om zonder partner een kind te krijgen, door gebruik te maken van een spermadonor. Zo heeft een op de tien baby’s daar tegenwoordig een alleenstaande moeder. Dat is aardig wat.

Er wordt in Denemarken dan ook gesproken van een trend. Het feit dat vrouwen daar bewust de keuze maken om alleenstaande mama te worden, lijkt te maken te hebben met de gratis vruchtbaarheidsbehandeling die ze in Denemarken kunnen krijgen. Sinds 2007 heeft iedere vrouw daar recht op en wordt daar dus ook gretig ‘aftrek’ van genomen 😉 .

De helft van de klanten van de spermabank daar is tegenwoordig single. Vooral het aantal oudere vrouwen lijkt toe te nemen. Ouder en afgestudeerd met een mastertitel of hoger in de pocket nemen zij alsnog de beslissing om mama te worden, ook al hebben ze de juiste partner nog niet gevonden. De gemiddelde leeftijd van die vrouwen is dan ook 36.

De conclusie die getrokken wordt is dat de mama’s to be eerst rondkijken en bij gebrek aan geschikte partner uiteindelijk het heft in eigen hand nemen. Stoer vind ik dat. Het lijkt me een enorm lastige beslissing om uiteindelijk bewust te kiezen voor het alleenstaande ouderschap en ik denk dan ook dat het stuk voor stuk hele sterke vrouwen zijn die de keuze maken om alleenstaande mama te worden.

Ken jij – of ben jij – een alleenstaande mama? Wij zijn benieuwd. Heb je er bewust voor gekozen en zo ja… valt het je zwaar, of valt het mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven