Een allergie tijdens de zwangerschap oplopen die ook na de zwangerschap blijft hangen

allergie tijdens zwangerschap

Internet staat vol met vragen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap en na de bevalling ineens allergisch zijn voor iets waar ze voorheen nooit allergisch voor zijn geweest. En de grote pechvogels hebben een reeks van allergieën gekregen. Als je geluk hebt verdwijnen ze langzaam, als je pech hebt veranderd je allergie tijdens zwangerschap in een blijvende allergie.

Allergie tijdens zwangerschap, hoe komt dat nou?

Het schijnt te maken te hebben met dat je lichaam je afweersysteem wat verzwakt tijdens de zwangerschap. Niet omdat je veel energie gebruikt en te weinig vitaminen krijgt, maar omdat anders je lichaam je eigen kind zou afstoten. Het is dus eigenlijk een goed iets, dat je afweersysteem wat afzwakt. Helaas kun je daardoor naast allerlei andere zwangerschapskwalen– dus ook allergisch worden voor bijvoorbeeld niet-edelmetalen (denk aan ringen), gluten, stofmijt, pollen, huisdieren en ga zo maar door. Het kan allemaal, je kan één allergie tijdens zwangerschap opbouwen, maar het kan zomaar ook een combinatie zijn van meerdere allergieën.

Hormoonhuishouding verandert

Doordat je hormoonhuishouding wat anders is, reageer je ook nog eens anders op bepaalde stofjes. Hierdoor kan het dus best zo zijn dat je na de bevalling ineens weer minder allergisch wordt en dat de allergie tijdens zwangerschap na de geboorte zelfs weer helemaal verdwijnt. Maar andersom kan het dus ook. Je kunt ook steeds ergere allergische reacties krijgen, doordat je hormoonhuishouding weer ‘normaal’ wordt.

Lees ook: 9 maanden zwangerschapsmisselijkheid, hoe overleef je dat?

Allergieën en borstvoeding

Omgaan met een allergie is vooral lastig als je borstvoeding geeft. Zonder het geven van borstvoeding is het natuurlijk al vervelend, maar met het juiste dieet of de juiste medicatie wordt het al snel een stuk beter prettiger. Dan is de allergie beter te handelen. Als borstvoedende mama ligt het iets ingewikkelder. Je kunt namelijk niet alles zomaar innemen. Sommige medicatie hebben wel degelijk effect op je kleintje, en dan bedoelen we daarmee geen positief effect.

Lees ook: haaruitval na zwangerschap, wat kan je eraan doen?

Een waslijst van allergieën tijdens de zwangerschap

Ook ik ben allergisch geworden. Ik had altijd al hooikoorts en was altijd al allergisch voor varkensvlees en gist…en kiwi…en insectenbeten. Een behoorlijke waslijst dus. Maar ergens aan het einde van de zwangerschap werd ik ineens allergisch voor huisdieren.

In het begin had ik het nog niet door, omdat ik dacht dat ik last van de hooikoorts had. Maar nu mijn allergie tijdens zwangerschap steeds heftiger wordt, worden de symptomen duidelijker en kan ik die terughalen naar mijn zwangerschap. Leuk is anders, want wij hebben elk (lang) weekend twee honden. Zij gaan met de oudste mee; wanneer zij bij haar moeder is zijn de honden ook daar, wanneer zij bij ons is, zijn de honden hier. Het lastige is dat ik dus in golven last heb van allergie.

Wanneer de honden weg zijn, trekken de symptomen langzaam weg, maar nog voor het helemaal weg is zijn de honden er weer en worden de symptomen weer erger… de piek wordt dus steeds groter. Medicatie kan helaas niet, omdat ik borstvoeding geef en onze jongste niet uit de fles kan drinken. Ik kan dus niet stoppen met borstvoeding. Ik probeer maar zo min mogelijk contact met ze te hebben om zo min mogelijk last ervan te hebben. Want jeuk tijdens de zwangerschap is echt ellendig. Vooral omdat de honden het niet begrijpen en me daardoor juist extra opzoeken. Zo zit zo’n opgebouwde allergie tijdens zwangerschap ook naderhand nog goed in de weg! Gelukkig kan de Rowenta Luchtreiniger hier nog wat in betekenen.

Ergens hoop ik dat de allergie nog weg zal trekken wanneer ik eenmaal kan stoppen met de borstvoeding. Maar ik vrees dat dat niet zo zal zijn. Dus nu maar vingers gekruist dat ik binnenkort de borstvoeding kan afbouwen, zodat ik medicijnen kan slikken zonder dat het gevolgen heeft voor ons dochtertje. Zo niet…. ik wil er niet eens aan denken…

Herken jij het hebben van een allergie tijdens je zwangerschap? En wat voor allergie was dat dan en heb je er nu na de zwangerschap nog steeds last van?

4 gedachten over “Een allergie tijdens de zwangerschap oplopen die ook na de zwangerschap blijft hangen”

 1. In 2003 kwam ik erachter dat ik hooikoorts heb. Ene jaar ondervind ik meer last dan het andere jaar.
  In 2014 ben ik bij een allergoloog geweest om te testen waar ik nu precies allergisch voor ben. Los van de hooikoorts bleek ik ook een lichte allergie te hebben voor honden en katten. Nu heb ik al mijn hele leven katten gehad en hier nooit last van gehad.
  Nu ben ik 15 juni 2017 moeder geworden van een prachtig mannetje en ik merk nu dat ik steeds heftiger reageer op mijn kat. 100 keer achter elkaar niezen, loopneus, kriebel in de neus en kriebelend gezicht. En door al het niezen en al het snot ook last van hoofdpijn en de (bij)holtes. GE-WEL-DIG.. niet dus.
  Ik geef helaas geen borstvoeding meer (bedankt minipil!) Dus medicatie zou evt kunnen. Maar omdat ik ook al een migraine patient ben slik ik al meer dan genoeg medicijnen. Weet niet of ik nog een soort aan mn collectie wil toevoegen.
  Ben er dus nog niet uit. Kat weg of medicatie..

  1. O dat is balen Esma, die allergie is bij mij ook na de zwangerschap heviger geworden. Bijzonder genoeg is het het afgelopen jaar juist minder geworden. Of dat de vervroegde overgang er wat mee te maken heeft… geen idee, maar ik ben er wel blij mee. Succes met je keuze, lijkt me niet makkelijk 🙁

 2. Ik had het juist andersom. Mijn allergieën (contacteczeem en honden) verdwenen als sneeuw voor de zon. Toen ik er net achter kwam dat ik zwanger was zat ik direct bij de huisarts om te kijken welke medicijnen wel en niet mocht voor de allergieën. Het was alleen niet meer nodig, want al snel had ik nergens last meer van. Achteraf bleek ik deze allergieën te hebben ontwikkeld onder invloed van de hormonen uit de pil.

  1. Dat is geluk hebben zeg! Wij vrouwen hebben maar flink te verduren met die hormonen. 😉 Hier zijn de honden ondertussen definitief aan de andere kant gaan wonen…het werd voor mij te zwaar en de oudste hond werd ook te zwak voor het heen en weer gereis. Wel ontzettend jammer, want ik mis te heel erg. Maar het is beter zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven