Alles over de ‘Kinderbuik’

kinderbuik4

Met drie jonge kinderen hoor ik elke dag wel een keer ‘mam ik heb buikpijn!’ Soms moet ik eerder stoppen met werken omdat er weer een buikpijnklantje van school gehaald moet worden. Mijn interesse in een net verschenen boek met de veelzeggende titel ‘Kinderbuik’ is dan ook snel gewekt. De zin ‘Dit is niet het zoveelste boek over gezond eten voor kinderen!’ springt van het boek ‘Kinderbuik’ af. Wat het dan wel is ontdek ik al bladerend door het prachtig vormgegeven boek.

Vanuit haar jarenlange ervaring als kinderarts schreef Judith Deckers-Kocken een prachtig boek over hoe kinderen in hun kracht komen en simpelweg gelukkig zijn met voldoende aandacht, gezond eten, de juiste manier van ademen en de juiste manier van bewegen. Zoek je een snelle oplossing voor de buikpijnklachten van je kind, dan is dit boek misschien niet zo geschikt. Maar wil je je eens echt goed verdiepen in hoe je kind nou beter in zijn vel kan komen te zitten, en daardoor ook van zijn buikpijn- en eventuele andere klachten af zou kunnen komen, trek er dan maar eens een paar avonden voor uit. 

kinderbuik1 kinderbuik3kinderbuik 5

Mijn oudste dochter wil het boek graag bekijken. Ze is duidelijk onder de indruk van de mooie vormgeving. Maar zinnen als ‘geluk is je oorsprong’ en ‘vrijheid is jezelf zijn, met alles wat goed is en minder goed’, gaan een 8-jarige nog boven de pet. Ze haakt af. Voor de oudere kinderen vanaf 9 jaar is het een geweldig mooi boek, waarin ze uitgedaagd worden om eens goed naar zichzelf te kijken en aan zichzelf te werken. De recepten achterin het boek spreken mijn dochter wel aan en ik beloof dat we daar zeker mee aan de slag gaan. Ikzelf ben gegrepen door het boek, de vlotte pen en grappige illustraties, dus lees nog even verder.

Ik wil wel weten hoe ik ervoor zorg dat mijn kinderen lekker in hun vel zitten en gelukkig zijn. Dokter Judith schrijft het in Kinderbuik uitgebreid en duidelijk op. In de afgelopen 20 jaar zag ze in haar spreekkamer al heel wat kinderen met een (chronische) aandoening voor bijkomen. Al die ervaring komt samen in dit boek: het is voor alle kinderen (én volwassenen), gezond en niet gezond, mogelijk goed in hun vel te zitten, gezond te zijn en zich gelukkig te voelen door middel van gezonde voeding, werkelijke aandacht en liefde, beweging, bewust ademen en yoga.

Het is echt een boek dat je telkens weer wilt oppakken, je leest eens een stukje, maakt een recept, deelt iets met je kind. Het is geen pageturner die je in een ruk uitleest, maar dat is ook niet de opzet van het boek. Doordat het boek volgens mij in de eerste plaats bedoelt is voor kinderen, in hoofdstuk 1 lees je bijvoorbeeld ‘Dit boek is voor jou. Omdat jij de toekomst bent’, leest het makkelijk weg. Geen moeilijke termen, duidelijke taal. Kinderen worden direct aangesproken en zo het boek ingetrokken. Toch is het ook interessant voor ouders om te lezen, al dan niet samen met hun kinderen. Eigenlijk is het een ook een aanrader voor  iedereen die beroepsmatig met kinderen te maken heeft.

Kinderbuik; een heel bijzonder boek!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven