Een alternatieve kerstboom in huis; 15 toffe ideeën

Vind jij het tijd voor wat anders dan altijd maar diezelfde kerstboom in huis? Dan moet je zeker even dit blog lezen met de leukste ideeën voor een alternatieve kerstboom in huis.

Ik heb er de afgelopen jaren al vaker over nagedacht om eens wat ‘anders dan anders’ te doen met de kerstboom in huis. Nu we in ons nieuwe huis zo ontzettend veel plek hebben vind ik het leuk om naast onze gewone kerstboom ook een kerstboom neer te zetten die anders is.

Een alternatief dus. Ik heb hierbij zelf gekozen voor een houten kerstboom, maar heb nog meer tips voor je.

alternatieve kerstboom

Alternatieve kerstboom: van hout tot….

Ik snap dat je bij een kerstboom in eerste instantie denkt aan de gewone kerstboom zoals je die al kent. In dat geval kan je kiezen voor de traditionele echte kerstboom, maar je kan ook een nepper plaatsen natuurlijk.

Zo hebben wij jaren een Nordman in huis gehad, maar de laatste jaren hebben we een kunstboom staan. Met het oog op duurzaamheid en milieu hebben we die beslissing gemaakt.

Ook al vind ik een echte boom net wat meer bijzonder, een kunstboom gaat zo lang mee dat we daar heel veel echte bomen mee uitsparen.

Naarmate we in ons huis verder komen met de verbouwingen en ons interieur, begin ik ook steeds meer interesse te krijgen voor een alternatieve kerstboom.

In ons kantoor en de chillruimte zou ik het ook leuk vinden om een kerstsfeer te creëren, maar dan op een andere manier. Ik heb dan ook mijn eerste houten kerstboom besteld en opgezet.

Houten kerstboom die jaren meegaat

Een van de prachtigste kerstbomen als je het mij vraagt is deze houten kerstboom die ik op Houtenkerstboom.com (hoe kan het ook anders) vond.

Je kan de Yelka variant die ik zelf nu in huis heb staan in diverse houtsoorten krijgen en in verschillende hoogtes. Een goed idee natuurlijk, want niet iedere houtsoort past in ieder interieur.

Zo heb ik gekozen voor een kerstboom van esdoornhout omdat ik graag een hele lichte kleur wil. Maar ze hebben hem ook in een eikenhout variant of in walnoot passend bij een wat klassieker interieur.

alternatieve kerstboom opzetten

Het grappige van deze houten kerstboom is dat je alternatieve manieren hebt op hem op te zetten. Kijk maar hierboven. Grappig toch hoe je hiermee kan wisselen?

Ik heb dan ook bedacht om onze gewone kerstboom gewoon vol te hangen met ballen en dergelijke, zoals we altijd doen. En deze houten kerstboom alleen te voorzien van een mooi lichtsnoer.

Op die manier blijft deze alternatieve kerstboom heel rustig van sfeer en dat lijkt me uitstekend passen op mijn hectische kantoor.

Deze houten kerstboom is overigens niet alleen heel makkelijk op te zetten, je kan hem na de kerst ook weer heel eenvoudig opbergen. En hij neemt niet veel ruimte in beslag, want de doos is zo plat als een pizzadoos. Alleen ietsje langer.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest Littlevintagecottage

Alternatieve kerstboom voor aan de muur

Heb je niet veel ruimte in je huis, dan zijn bovenstaande kerstbomen een uitstekend alternatief als je nog wel een muur ergens vrij hebt. Ze nemen maar weinig plek in beslag en geven toch een kerstsfeer in je huis. Met wat simpele takjes en ballen heb je deze alternatieve kerstbomen zo zelf gemaakt, denk je niet?

Bron: Pinterest reciclaredecorar
Bron: Pinterest Midbec

Kerstbomen van papier als alternatief voor de naaldboom uit het bos

Heb je al heel veel lichtjes in en om huis, zoals wij met onze kerstverlichting buiten? Dan vind je het misschien wel lekker om juist voor een kerstboom te kiezen met een eenvoudige ‘naturel’ uitstraling.

Ik durf je niet te zeggen of deze papieren kerstbomen nu ook duurzamer zijn dan je kerstboom uit het bos, maar een alternatief voor de gewone kerstboom is het zeker. En persoonlijk vind ik deze papieren kerstboom ook heel stijlvol, vind je niet?

Het lijkt me alleen een hele klus om de eerste die hierboven staat zelf te maken. Stiekem ben ik dan ook wel blij met mijn eigen houten kerstboom. Die is zo klaar 😉 . Nummer twee is wellicht wat eenvoudiger, mits je zo’n groot stuk stevig papier hebt liggen.

Een hangende kerstboom om ruimte op de grond te besparen

Ik liet je hierboven al wat kerstboom inspiratie zien voor kerstbomen die je tegen de muur kan plaatsen.

Maar wil je juist wel graag een 3D kerstboom, alleen heb je niet heel veel plek meer op de grond? Waarom dan geen hangende kerstboom als alternatief? De Spira houten kerstboom is er eentje die je neer kan zetten als je dat wilt, maar je kan hem ook aan een speciale hanger ophangen.

Hierboven zie je hoe eenvoudig je de Spira ophangt en hoe ruimtebesparend dat dan kan werken. Op deze manier kan je ook in een tiny house nog met gemak je kerstboom kwijt.

Bron: Pinterest designmag
Bron: Pinterest shelterness

De alternatieve ‘over the top’ kerstboom

Kan het voor jou allemaal niet gek genoeg met de kerst? En heb je naast de kerstverlichting aan je dakrand ook nog een verlichte slee met hert op je dak staan?

Dan zijn bovenstaande kerstbomen ook een fantastische toevoeging in jouw huis. Ook als je een grote woonkamer of hal hebt en je wilt een echte blikvanger plaatsen zijn deze alternatieve kerstbomen gemaakt van voile of van veren een regelrechte hit.

kerstboom dorp

Een kerstboom met kerstdorp ineen

Twee jaar geleden schreef ik al over de de hype van een kerstboom met kerstdorp ineen als alternatief voor een losse kerstboom en een los kerstdorp. Uiteraard mag die variant in dit blog niet ontbreken, dus vandaar even een korte vermelding. Meer lezen? Check dan mijn blog over kerstboom en kerstdorp ineen.

Bron: Pinterest canvasscherm
Bron: Pinterest kerstboomopdoek

ps… wil je een gratis kerstboom? Check dan de alternatieven van Linda!

Kerstboom op canvas

Voor diegene die helemaal geen kerstboom in huis wil hebben, in wat voor variant dan ook is de kerstboom op canvas wellicht nog een alternatief qua oplossing en zeker een duurzame kerstboom te noemen.

Eén spijkertje in de muur en deze kerstboom die hangt al. Helemaal leuk als je dan ook een wandkleed uitkiest waar nog wat led lampjes in verwerkt zitten. Heb je toch – zonder moeite- die kerstsfeer in huis. Kan jij je tijd mooi spenderen aan iets leuks knutselen voor kerst.

Bron: Pinterest Reddit

De hoek om

Nog zo’n gaaf en stoer exemplaar voor als je weinig ruimte in huis hebt. Maak van (bijvoorbeeld) steigerhouten planken een kerstboom ‘om de hoek’ van je muur.

Door er gaatjes in te boren én led verlichting achter te hangen heb je hetzelfde effect als een kerstboom met verlichting in huis. Op de groene takken na dan.

Bron: Kerstverlichtingbuiten

Wel sfeer, maar geen ‘rommel’ in huis

Wil je wel graag in de kerststemming komen met een kerstboom maar wil je die niet in huis, dan kan je als alternatief uiteraard ook kiezen voor een toffe kerstboom in de tuin. Met lichtjes en al zorg jij dan niet alleen voor kerstsfeer in je huis, maar voor kerstsfeer in de hele straat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven