Wat zijn leuke alternatieven voor gordijnen thuis?

Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van ons interieur. Het kan de sfeer en uitstraling van een ruimte maken of breken. Maar wat als je geen fan bent van gordijnen, zijn daar dan ook alternatieven voor? Jazeker!

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor gordijnen te bedenken. In deze blog ga ik je inspireren met leuke ideeën en tips die je kan toepassen in plaats van gewone gordijnen in huis.

alternatief voor gordijnen

Alternatieven voor gordijnen in huis

Een keuze maken voor gordijnen -of een variant daarop- doe je natuurlijk niet voor niets. Je wilt iets aan je ramen hangen zodat het gezelliger wordt in huis én je minder inkijk hebt van buitenaf.

Maar wat doe je als je niet houdt van stoffen gordijnen? Dan ga je op zoek naar vergelijkbare manieren om die inkijk te verminderen en je woonkamer toch verder aan te kleden. Hieronder hebben we wat mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Tip: als je niet kiest voor gordijnen hou er dan rekening mee dat je op andere manieren de akoestiek in huis verbetert, bijvoorbeeld met akoestische panelen. Op deze manier blijft het in je woonkamer toch gezellig en geluidstechnisch prettig vertoeven.

Rolgordijnen voor de ramen

Rolgordijnen zijn de perfecte oplossing voor mensen die houden van een minimalistisch en strak interieur. Ze nemen weinig ruimte in en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Zo kun je eenvoudig het perfecte rolgordijn vinden voor jouw raam.

En wist je dat je bij Topjaloezieën rolgordijnen op maat kunt bestellen? Zo ben je verzekerd van perfect passende raamdecoratie. Het is misschien zelfs een idee om te kijken naar elektrische gordijnrails met alle voordelen van dien.

Het grote voordeel van rolgordijnen als alternatief voor gewone gordijnen is dat ze nauwelijks stof vangen en je huis een cleane uitstraling geven. Voor mij persoonlijk wat te clean, maar hé ieder zijn keuze!

Houten jaloezieën als alternatief voor gordijnen

Een andere optie die steeds populairder wordt zijn houten jaloezieën op maat. Eigenlijk zijn deze al jaren in trek en de trend is dan ook nog niet ten einde. Ze passen heel goed in diverse interieur stijlen, waaronder een modern maar ook vintage interieur en een boho interieur bijvoorbeeld.

Houten jaloezieën geven een warme en natuurlijke uitstraling aan jouw interieur. Door de houten lamellen kun je eenvoudig de hoeveelheid licht en privacy regelen, overdag én s’nachts. Je kan ze eenvoudig op maat bestellen en bent zo verzekerd van perfect passende raamdecoratie die past bij jouw interieur.

Houten jaloezieën als alternatief voor gordijnen hebben wel een duidelijk nadeel ten opzichte van andere raamkleding. Ze vangen best wel stof en als je voor zwarte jaloezieën kiest (net al wij in huis hebben), dan dien je ze wel wekelijks schoon te maken. En dat is natuurlijk best een karweitje.

Plisségordijnen voor je ramen

Plisségordijnen zijn een goede keuze voor mensen die houden van een veelzijdig interieur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen en kunnen zowel voor rechte als schuine ramen worden gebruikt.

Door het unieke ontwerp van plisségordijnen kun je eenvoudig de hoeveelheid licht en privacy regelen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende stoffen, zoals verduisterend of lichtdoorlatend. Zo kun je het perfecte plisségordijn vinden dat past bij jouw behoeften als alternatief voor gordijnen.

Kiest je voor de variant top down bottom up, dan heb je bovendien het voordeel dat je veel privacy in je woonkamer kan realiseren en tóch voldoende licht binnenkrijgt. Je kan dan namelijk het bovenste deel van het raam ‘open’ laten en de plisségordijnen alleen onder in het kozijn gebruiken.

Zelf vind ik wel dat plisségordijnen ook een duidelijk nadeel hebben, zeker als je ze gebruikt in plaats van gordijnen als alternatief.

Als je ze veel ‘op en neer’ doet omdat je het s’avonds helemaal dicht wil hebben en overdag niet, dan heb je hier dagelijks werk aan én bestaat de kans dat je er vliegen tussen plet. Dat is wat minder fris. Heb je ze vaak in dezelfde stand staan, dan is dit risico niet zo groot.

Shutters als alternatief voor gorijnen

Shutters zijn houten jaloezieën die aan de binnenkant van het raamkozijn worden bevestigd. Ze geven een klassieke en tijdloze uitstraling aan jouw interieur en passen bijvoorbeeld heel goed in een klassiek interieur.

Doordat je de lamellen eenvoudig kunt verstellen, kun je de hoeveelheid licht en privacy eenvoudig regelen. Bovendien bieden shutters extra isolatie, waardoor je energie bespaart op jouw stookkosten.

Het nadeel van shutters als alternatief voor gordijnen is dat ook deze (net als houten jaloezieën) veel stof vangen. Ze zijn echter wel makkelijk schoon te maken omdat de shutters vast zitten en niet bewegen tijdens het schoonmaken. Door de omlijsting die de shutters nodig hebben in het kozijn halen ze wel weer meer licht weg uit huis.

Planten als raamdecoratie in plaats van gordijnen

Naast de traditionele raamdecoratie, kun je ook planten gebruiken als decoratie voor je raam. Ben jij een echte groenliefhebber dan kan dit zomaar jouw oplossing zijn als alternatief voor zware gordijnen.

Planten geven niet alleen een natuurlijke uitstraling aan je interieur, maar hebben ook een positief effect op je gezondheid. Zo zorgen planten voor een verbeterde luchtkwaliteit en verlagen ze stressniveaus.

Bovendien zijn er verschillende soorten planten die geschikt zijn voor het raam, zoals hangplanten, vetplanten en luchtzuiverende planten. Zet een paar planten voor het raam of hang ze op en geniet van een groene en gezonde uitstraling in je interieur.

Raamfolie op je ramen

Heb je financieel minder te besteden en ben je op zoek naar een alternatief voor gordijnen dat je tijdelijk kan inzetten om inkijk tegen te gaan? Dan kan raamfolie een prima oplossing zijn.

Raamfolie is het goedkoopste alternatief voor gordijnen. Wil je geen stoffen gordijnen of ben je er gewoon nog niet helemaal uit wat je wilt? Dan kleef je gewoon folie op je raam.

Raamfolie is hartstikke makkelijk in het gebruik, je plaatst het snel en hebt per direct minder inkijk. Je hebt raamfolie met motieven erin of gewoon een egale variant. Daarnaast zijn er ook nog verschillen in wel/geen inkijk en isolerende eigenschappen en dergelijke. Je hebt zelfs spiegelfolie.

Conclusie

Er zijn genoeg leuke alternatieven voor gordijnen thuis. Of je nu houdt van minimalistisch, natuurlijk of klassiek interieur, er is altijd een passende oplossing te vinden. En het fijne is dat je al deze verschillende soorten raamdecoratie op maat kunt bestellen.

Zo ben je verzekerd van perfect passende raamdecoratie die je interieur helemaal afmaakt. Voor welk alternatief ga jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven