Ambitieuze vrouw nog steeds niet altijd begrepen; ambitie versus emancipatie

Tegenwoordig durven steeds meer vrouwen hun ambitie te laten zien. Maar toch: de negatieve bijklank van het woord “ambitie” is er voor velen nog altijd. Eeuwenlang werd van een vrouw vooral verwacht dat ze nederig en dienstbaar is. Ambitie werd als verwerpelijk, als onvrouwelijk gezien. Ik als ambitieuze vrouw krijg er direct kippenvel van. En toch lijkt er soms niet veel veranderd…

Nog steeds is er omtrent ambitie een bepaalde schaamte waar te nemen. Veel vrouwen proberen hun ambitie te versluieren, wat voor hun zelf en voor anderen verwarring schept. Zij kunnen door deze wazigheid hun verlangen en hun actie niet stroomlijnen, wat veel energie kost en weinig oplevert. Anderen gaan overmatig “stoer” om met hun ambitie en overschreeuwen zichzelf. Daardoor raken ze soms een zachter, ontvankelijker aandeel van zichzelf kwijt. Zij kunnen dan minder gebruik maken van vermogens als intuïtie en creativiteit en ervaren vaak ook weinig plezier in hun leven. Ben jij ook een ambitieuze vrouw? En hoe ga jij daar dan mee om?

Lees ook: Kinderen met ambities – droomt jouw kind ook al zo ‘groot’?

Ambitie: wat is dat nou precies?

Ambitie wordt meestal begrepen als het streven naar een (carrière)doel. Je denkt dat je vervulling vindt als je op een bepaalde plek terecht komt, maar vaak ervaar je, als je bereikt wat je wilde, deze voldoening helemaal niet. Want je hebt, om er te komen, je ambitie zo te zeggen afgesplitst van jezelf, van het geheel van je leven. Daardoor voelt het succes leeg.

De wens om ergens te komen is alleen maar het omhulsel van ambitie. Als je naar binnen kijkt, naar de substantie van ambitie, is zij puur verlangen. Misschien zouden nog minder vrouwen zich schamen voor hun ambitie, als ze dit verlangen meer zouden kunnen voelen. En in contact met je verlangen zou je ook minder doorschieten in je ambitie. Je zou niet meer zo snel kwijt raken waarom je eigenlijk de dingen doet die je doet. Jij hebt bijvoorbeeld een verlangen naar meer schoonheid in de wereld, naar orde, naar meer begrip tussen mensen onderling en ga zo maar door.

Ambitie: meer willen zíjn

Ambitie is dus vooral het verlangen naar een bepaald einddoel. Een heel persoonlijk einddoel. Wat houden jouw ambities in? Wat hoop jij uiteindelijk te bereiken?

Als de ambitie van een man is om CEO in een bedrijf te worden, wordt daar niet raak van opgekeken. Maar bij ambitieuze vrouwen komt nog steeds regelmatig de vraag: “en je gezin dan?” De maatschappij lijkt een ambitieuze vrouw nog niet altijd te begrijpen. En ik maar denken dat we zo onderhand wel geëmancipeerd waren.

Ambitieuze vrouw moet ‘dansen met haar ambitie’

Ik heb een keer goed advies gekregen toen ik me geblokkeerd voelde door de soms vaagheid, soms krampachtigheid van mijn ambitie. De tip was: ga dansen met je ambitie. Bij mij viel het kwartje. Ik begreep dat het verlangen dat achter ambitie staat, adem nodig heeft om zich te ontplooien. Soms is het tijd om actief een stap vooruit te doen, soms tijd om los te laten en te volgen. Dit kun je ook lichamelijk voelen. Als je merkt, dat je je verkrampt, je adem omhoog gaat, je kaken op elkaar geperst zijn, dan is het tijd om los te laten, om te luisteren. Als je merkt dat je te wazig wordt, te onbegrensd en vormeloos, is het tijd om in actie te komen.

Waar wil je echt komen?

Waar je echt wilt komen is voorbij de splitsing tussen ego-gedreven geldingsdrang en zelfontziende nederigheid. Een ambitieuze vrouw zoals jij wil helemaal kunnen floreren. Alles wat in je zit volledig omzetten. En je wilt daarmee iets geven aan anderen, hun dienen, iets bijdragen aan de wereld. Door te dansen met je ambitie komen deze twee aspecten in evenwicht. Je doet een stap vooruit en luistert dan weer. Je luistert naar je lichaam, naar anderen, naar de wereld om je heen. Wat is de input die ze je geven? Dat geeft je alle informatie over je volgende stap. Zo kun je aanvoelen wat omgezet wil worden door jou. Op deze manier kom je niet altijd bij de doelen waar je oorspronkelijk naar streefde. Je komt op een nog veel mooiere plek, een ruimte die voorbij je voorstellingsvermogen ligt: je laat het leven dan volledig door jezelf heen floreren.

Lees ook: Dromen, durven, doen; wat doe jij om je dromen waar te maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven