In de tijd van onze ouders kwam het een stuk minder voor dan in onze generatie: het veranderen van baan. Toch kan het switchen van een baan je veel brengen. Denk maar aan persoonlijke groei en ontwikkeling in een andere baan. En wellicht een ander salaris en/of andere arbeidsomstandigheden. Zelf ben ik 5 jaar geleden van baan veranderd en dit jaar verander ik weer. Het voelt ergens heel eng om je vaste contract achter te laten. Zeker met een gezin. Maar ik geloof ik in het motto: happy mom, happy family!
Redenen om een andere baan te zoeken:
Eerst maar eens starten met de redenen waarom je van baan zou willen veranderen.
- Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Dit kan zijn door hetzelfde werk voor een ander bedrijf of werkgever uit te oefenen, maar ook als je bijvoorbeeld een heel ander beroep wilt uitoefenen.
- Een andere baan levert je meer salaris op. Geld maakt niet gelukkig, dat gezegde kennen we allemaal. Maar rekeningen en geldzorgen óók niet. Als ik een advies mag geven: kies nooit een baan voor een hoger loon, maar een baan omdat het je meer werkplezier en geluk brengt.
- Het geeft je meer of minder verantwoordelijkheid en taken en je verwacht/schat in dat dit je meer werkplezier brengt.
- Die andere baan is beter te combineren met je gezin. Doordat je werkuren wijzigen of meer met de schooltijden en vakanties kunnen lopen. Of omdat je voor deze baan minder hoeft te reizen en mogelijk geen weekenddiensten meer draait.
- De arbeidsvoorwaarden zijn beter. Je krijgt bijvoorbeeld een opleiding die betaald wordt door je werkgever of een auto van de zaak.
- Je bent toe aan andere collega’s. Helaas zijn er veel mensen die zich niet welkom voelen op hun werk of slachtoffer zijn van pesten op het werk. Maar het kan ook zo zijn dat het samenwerken met die ene collega je veel energie kost. Dan kan het een reden zijn om op zoek te gaan naar een team wat meer bij jouw past, waardoor je je meer zelfverzekerd voelt.
- Het is dichter bij huis. Heel fijn als je die files niet meer hebt en binnen een kwartier thuis kunt zijn. Ook als er wat met de kinderen is, kun je er zo staan. Dat is een rustgevend idee.
- De nieuwe baan komt meer tegemoet aan je talenten en passie. Iedereen heeft talenten en gaandeweg in je leven ontwikkel je nieuwe talenten. Het kan zijn dat je nu in een fase zit, waar een andere baan beter bij past.
- Je wilt zzp’er worden en voor jezelf beginnen
- Of je wilt juist van zzp’ er terug naar loondienst
- Je partner raakt zijn baan kwijt en gaat thuis voor de kinderen zorgen, waardoor jij kostwinnaar wordt.
- Je voelt je niet gewaardeerd door je baas en collega’s. Dit gaat ten koste van je zelfvertrouwen, maar ook van je gezondheid. Het is verstandig om dan een fijnere werkplek op te zoeken.
- De werkdruk in je huidige baan is te hoog. Een andere baan geeft minder verantwoordelijkheid en een betere balans tussen werk en privé.
Wat kan het veranderen van baan je brengen? 8 nieuwe dingen!
Netwerk groeit door andere baan
Misschien niet meteen de eerste die bij je opkomt, maar als je een andere baan krijgt, groeit je netwerk. En een netwerk is handig, je weet nooit waar je het voor nodig hebt. Iemand met een groot netwerk heeft meer kans om snel een andere baan te vinden en voelt zich daardoor rustiger en minder angstig als iemand met een klein netwerk.
Je voelt je gelukkiger
Natuurlijk moet bij iedereen de schoorsteen roken. Maar als je de kans krijgt om een baan te vervullen waarbij je meer werkplezier ervaart heeft dit een enorm positief effect op je gezondheid, je humeur en je energie. Het is slopend als je in een werksfeer zit waarbij je je niet op je gemak voelt of je je niet gezien voelt. Door voor jezelf te kiezen en je eigen geluk bouw je ook aan je eigenwaarde en zorg je goed voor jezelf.
Je ontdekt waar je echt wilt werken
Zelf ben ik één keer van baan veranderd; van leerkracht naar begeleider van zorgleerlingen. En in januari start ik weer een andere baan. Dit omdat school steeds meer in mijn uren moest snijden en ik nu naast mijn huidige baan ook nog voor 5 klassen moet staan met lesgevende taken om zo aan mijn benoeming te blijven komen. Ik merk dat ik dit niet meer wil: het gevoel tekort te schieten naar de kinderen, de ouders en mezelf. Dat ik steeds meer tegen dingen op ga zien en om de stomste dingen kan huilen of juist dat verrekte korte lontje heb. Vreselijk.
Ik heb ontdekt dat ik het liefste met schrijven bezig ben, dat dit beter combineert met mijn gezin en dat ik ernaast wel wil werken met zorgleerlingen maar niet meer met allerlei groepen ernaast. In die zin is het een goede les en ervaring voor me.
Meer loon bij een andere baan?
Als je een nieuwe baan krijgt, is het dé kans om meteen over je loon te onderhandelen. Vooral als een werkgever je als aanwinst in zijn of haar bedrijf wil hebben, zal een hoger loon zeker lukken. Denk ook bij de onderhandeling aan vrije dagen, auto van de zaak, trainingen en de mogelijkheid tot een gesprek voor een vast contract. Ook als is meer loon niet de drijfveer, je mag bij een andere baan wel weer even voor de onderhandelingen gaan zitten.
Nieuwe vriendschappen
Op ieder werk zijn er mensen die je tegenkomt die je graag ziet en waar je je prettig bij voelt. Het kan goed zijn dat je op je nieuwe werk vrienden en vriendinnen maakt, maar het wordt niet overal gewaardeerd. Zo wilde ze bij mijn eerste baan echt geen vriendschappen op de werkvloer. Iets wat ik wel begrijp vanuit de situatie waarin we toen zaten als team. Bij mijn tweede werkgever werden vriendschappen juist gestimuleerd.
Ik merk dat als je vriendinnen op de werkvloer hebt je er voor moet waken dat je niet over collega’s of je baas gaat praten. Maar buiten dat kan het echt voor meer werkplezier zorgen als je in een team werkt waar je met een vriendin of vriend in zit. En je zet je ook meer in voor het bedrijf of de baas, je hebt een gezamenlijk doel.
Bij een andere baan ontwikkelt je jezelf weer
In een nieuwe baan leer je altijd bij. Over het systeem, aan levenswijsheid, de manier van werken bij het bedrijf, de software en de aanpak van projecten. Of juist de manier waarop ze bijvoorbeeld met lastige situaties omgaan. Dat alleen al is pure winst.
Een nieuwe baan kan betekenen dat je een stukje hoger op de werkladder klimt
Het kan zijn dat je door je nieuwe baan meer verantwoordelijkheden krijgt. Dat je van werknemer teammanager wordt bijvoorbeeld. Door de kennis en ervaring wordt je steeds aantrekkelijker om in hogere functies een rol te vervullen.
Je houdt meer tijd over voor je gezin en hobby’s
Ik had eerst een reistijd van bijna 50 minuten. Dit kwam mede omdat er heel veel file stond op het knooppunt waar ik langs moest. Door te veranderen van baan heb ik nu een reistijd van 30 minuten en straks van 0. Ik ga namelijk vooral vanuit huis werken. Minder reistijd betekent in mijn geval: een rustigere avondspits. Daarnaast voel ik me zelf minder gestresst, kan ik meer aandacht besteden aan het naar bed brengen van mijn kinderen en heb ik zelf ook meer avond. Bijvoorbeeld om wat aan sporten of andere hobby’s te doen.
Wat als die andere baan niet bevalt?
Het kan wel een jaar duren voor je je een beetje vertrouwd voelt in je nieuwe werkomgeving, alle collega’s bij naam kent (nou ja niet als je in een mega grote international werkt) en de gebruiken op de werkvloer onder de knie hebt. Als blijkt dat de nieuwe baan je niet brengt wat je dacht of hoopte, weet dan dat er geen man over boord is. Misschien kan je terug naar je oude werkgever of is dit het moment om een opleiding te volgen. Je kan ook een andere rolverdeling thuis creëren, zzp’er worden of tijdelijk heel praktisch werk te gaan doen in plaats van veel denkwerk te verrichten in een job om zo tot rust te komen.
Neem in ieder geval de tijd om aan een andere baan te wennen. En went het niet? Dan kijk je gewoon weer verder!