Angst om te falen? Je bent niet de enige, maar dit kan je ertegen doen.

Angsten bestaan in alle soorten en maten. Voor enge beestjes, bijvoorbeeld. Maar vaak ook zijn angsten veel persoonlijker. Zoals faalangst. Ben jij bang om te falen? Er zijn heel wat Nederlandse ouders die hier last van hebben. Dit blijkt uit het onderzoek dat Menzis onlangs uitvoerde onder ruim 1000 respondenten. Deze angst om te falen kan een reden zijn om ook niets nieuws te proberen. Verrassend is overigens wel dat in de leeftijdscategorie 25-34 jaar deze angst om te falen groter is dan in de leeftijd 35-55 jaar (21% versus 40%).

Ik verbaas me over deze uitkomst, aangezien ik dacht dat de groep 25 tot 34-jarigen van tegenwoordig een groep mensen is die zeer zelfbewust is en graag nieuwe dingen uitprobeert. Maar ze blijken een stuk onzekerder dan ik dacht. Uitproberen van nieuwe dingen doen ze dus wel, maar minder dan de wat oudere respondenten. Zo jammer!

Want proberen zorgt volgens mij juist voor nieuwe energie. Positieve energie. Iets doen waar je nog niet eerder aan gedacht had, of iets nieuws oppakken wat stiekem toch een beetje spannend is. Als je daar doorheen komt of dat goed afrondt, dan voel je je sterker toch? Zo van ‘dat heb ik mooi geflikt’! Of herken jij dat niet?

angst om te falen

Mijn eigen angst om te falen

Het bizarre is ook dat als je angst hebt om te falen, je waarschijnlijk nog eerder faalt ook. Het is dus zaak om je zaakjes op orde te hebben zodat je je faalangst te lijf kan gaan! En hoe doe je dat nu beter dan door nieuwe dingen te proberen?

Ook ik ben niet vrij van angsten uiteraard. Maar ik probeer mijn struisvogelpolitiek tegenwoordig wel te lijf te gaan. Zo schreef ik over mijn vrijwilligerswerk. Mijn angsten hielden mij een beetje tegen maar gelukkig werd ik getriggerd door Menzis SamenGezond. Inmiddels heb ik de stap gezet en ben ik op intake gesprek geweest om kennis te maken. En hoe mooi was dat intake gesprek. Twee ontzettend blije vrijwilligers werden helemaal enthousiast van mij, en ik werd weer enthousiast van hen 😉 . Als het goed is word ik op korte termijn aan een eenzame oudere gekoppeld om wekelijks een activiteit samen te gaan ondernemen. En ik heb er zin in, ook al blijft het een beetje spannend.

Een aantal maanden geleden ben ik ook uit mijn comfort zone gestapt door het geven van een presentatie op een event. Enorm spannend vond ik dat, maar wél belangrijk om te doen. Voor mezelf om iets nieuws uit te proberen, maar ook voor de anderen omdat ik vond dat ik wat toe te voegen had. In mijn blog kan je lezen dat ik uiteindelijk met een paar veren tussen mijn billen (om het maar even netjes uit te drukken) de presentatie afsloot.

angst om te falen

Mijn E achter B rijbewijs was ook zo’n ding. Ook al is het al lang geleden… ik liet het bijna aan mijn neus voorbijgaan omdat ik bang was dat ik het toch niet zou gaan redden. En wat denk je? Juist. In één keer geslaagd!

Mijn grootste angst

Maar mijn grootste angst ligt eigenlijk bij mijn kinderen. Angst om te falen in de opvoeding. En dat is er eentje die denk ik heel veel moeders herkennen. Typisch is wel dat ik hier van alles probeer om ze ‘op de rit’ te houden. Blijkbaar durf ik in de opvoeding wel nieuwe dingen uit te proberen in de hoop dat het aanslaat. Groene smoothies als ontbijt bijvoorbeeld om alvast de nodige groenten naar binnen te werken. Of de kids achter hun ipad installeren tijdens het ontbijt om alles relaxed te laten verlopen.

Om met regelmaat uiteraard weer terug te vallen in mijn oude patroon. Omdat ik zie dat het toch niet werkt. Duhuh.

Wat kan je doen om angst om te falen te verminderen?

Heb jij last van faalangst? Dan kan je onderstaande tips wellicht gebruiken om je angst om te falen te verminderen. Ik zal het vast maar opbiechten… het zijn open deuren 😉 .

1. Stop met twijfelen en doe

Alleen door te doen kan je eigenlijk je angsten verminderen. Je kan in je hoofd tot sint juttemis nadenken over hoe spannend je iets vindt en waarom je het allemaal niet zou moeten doen natuurlijk. Maar daar word je angst niet minder van. Nee, als je bang bent om te falen is het juist belangrijk om die dingen wél op te pakken.

Stel je bijvoorbeeld voor dat ik die presentatie niet gegeven had. Dan had ik het nu nog spannend gevonden. Nu ik de presentatie wel gedaan heb, en gemerkt heb hoe enthousiast iedereen was, vind ik een volgende presentatie een stuk minder spannend. Doen dus!

2. Voorbereiden

Een van de dingen die je kan doen om de spanning te verminderen is uiteraard voorbereiden. Als je van jezelf weet dat je ergens tegenop ziet, probeer het dan beter voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk, dat roept men niet voor niets! Dus als je bijvoorbeeld graag op wintersport zou willen, maar je vindt dit allemaal toch wel erg spannend… ga dan eerst een paar lesjes in Nederland nemen. Dan ben je beter voorbereid en weet je al iets meer wat je kan verwachten. Je angst om te falen (of te vallen 😉 ), wordt dan ook minder.

3. Fouten maken mag

Sterker nog… fouten maken moet. Door fouten te maken leer je. En wat is eigenlijk fout? Wie beslist er voor jou wat fout is? Het kan hooguit zo zijn dat je liever een ander resultaat had gezien dan hetgeen wat je ziet als je niet tevreden bent. Maar door die fouten te maken weet je ook hoe je het de volgende keer niet moet doen. Of hoe je een beter resultaat kan krijgen door andere acties te ondernemen.

4. Een tikkeltje minder kritisch

Kan je dat? Wat minder kritisch zijn voor jezelf? Ik heb daar zelf nogal moeite mee. Volgens mij loopt het als een rode draad door mijn leven, haha. Nooit tevreden met de resultaten die ik geboekt heb. Het moet altijd beter. Een irritante eigenschap vind ik dat van mezelf. Voor mezelf, maar ook voor anderen.

Deze staat dan ook op mijn aandachtspuntenlijstje. En als jij hier ook last van hebt, dan moet hij daar bij jou ook op! Wees een beetje lief voor jezelf.

Briljante mislukkingen

Als je jezelf niet uitdaagt om nieuwe dingen te leren dan heb je misschien minder mislukkingen, maar je gaat ook minder vooruit. En ik wil niet blijven hangen in het bekende. Jij wel? Daar is overigens 83% van de ondervraagden uit het onderzoek het mee eens. Nieuwe dingen proberen is leuker!

Al surfende kwam ik op het platform voor Briljante Mislukkingen. Een prachtige manier om te kijken naar probeersels die misschien niet helemaal het gewenste resultaat opleverden. Ik kan hem volledig vullen alleen al met opvoedingsverhalen 😛 . Het zijn juist die mislukkingen waar je van kan leren. Jijzelf, maar ook anderen. Dus waarom alleen die succesverhalen? Juist van proberen worden we ‘rijker’. Precies de visie van Menzis en de insteek van het onderzoek wat zij dus hielden. En exact de reden waarom zij zich meer richten op het geven van hulp op dit gebied.

Waar heb ik nog wat in te leren?

Ik heb nog wat te leren op het gebied van langzaam leven. Van écht genieten. Doelstelling nummer één voor 2018.

En jij? Wat heb jij nog te leren? En wat ga je dan proberen?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#mawad[/button]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven