Zo kom je voor je angst van spinnen af

Ik vind het een stom iets van mezelf, die angst voor spinnen. Wat ik nog stommer vind is dat ik die angst automatisch doorgeef aan mijn dochter. Zoonlief heeft er niet zoveel last van geloof ik. Nu is het ook niet zo dat ik zo bang ben dat ik begin te hyperventileren hoor, maar tóch merk ik dat ik begrensd ben als het om deze beesten gaat. En dat vind ik irritant. We weten immers allemaal dat spinnen niets doen en eigenlijk zelfs heel nuttig zijn. Maar wist je ook dat je redelijk ‘eenvoudig’ van je Arachnofobie (ook wel spinfobie genoemd) af kan komen?

Stockfoto van spin in huis door RHJPhtotoandilustration

Waarom zijn we bang voor spinnen? En hoe kom je van je angst af?

Goed, zoals je hierboven leest is je angst voor spinnen ook in een chique woord samengevat: arachnofobie. Op Wikipedia is eigenlijk niet zo heel veel over deze angst te vinden, behalve dan dat het de meest voorkomende angst voor dieren is die bekend is. En dat de ‘lijder’ van deze angst vaak ook wel weet dat het een irrationele angst is, haha. Dat klinkt bekend 😉 .

Eerst even over mijn eigen ervaringen met een ‘monsterspin’

Ik ga je eerst even een ‘dramaverhaal’ vertellen van een paar jaar geleden waar ik nog steeds last van heb en waar mijn angst voor spinnen alleen maar door gegroeid is.

Jullie weten dat ik van huis uit werk. Dat maakt dat ik vrij makkelijk even een vest aan kan trekken als ik het koud heb bijvoorbeeld. Nu had ik een vest boven hangen, voor de slaapkamerdeur met het bovenraampje open. Beetje luchten die slaapkamer hè 😉 . Ik had het dus koud, ging mijn vest halen en trok het nietsvermoedend aan. Hup naar beneden en even gauw een bak koffie zetten voordat ik weer achter mijn pc kroop.

Terwijl ik voor het aanrecht stond bij de koffiezetapparaat voelde ik ‘iets’ op mijn hoofd zitten. Ik veegde dus met mijn hand van achter naar voren over mijn haar. Valt er toch een enorme spin op het aanrecht! En dan heb ik het dus écht over een spin van zeker 8 centimeter met een dik harig lijf en dito poten. Wat heb ik gegild! Ik schrok me echt rot en kon niet stoppen met gillen (en vloeken #sorry).

Hij schoot natuurlijk direct de hoek in en daar heb ik de spin met trillende handen én een stofzuiger weggezogen. Vervolgens heb ik de stofzuiger buiten neergezet en Frank bij thuiskomst ’s avonds bevolen om het te legen, haha.

Mijn angst voor spinnen is door dit voorval weer aangewakkerd, terwijl ik eigenlijk aan de betere hand was met deze veelvoorkomende fobie. Begrijpelijk, maar wel heel vervelend.

Waar ontstaat die angst voor spinnen eigenlijk door?

Het is een oerangst. En oerangsten zijn nogal lastig om vanaf te komen. Ze zitten ‘in je systeem’ en worden ook nog eens extra aangewakkerd door gedrag van anderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het feit dat mijn dochter ook bang is voor spinnen. Dat komt natuurlijk omdat dat al deels in haar systeem zit, maar óók door mijn eigen gedrag. Op het moment dat ik de Bug Away spinnenvanger liet zien die we tegenwoordig in huis hebben verklaarde ze me ook meteen voor gek. Dát ga je toch niet doen mam!

spinnen_vangen_als_je_bang_bent

Maar ik ben vastberaden. Er was een tijd (toen ik in een hele oude boerderij woonde) dat ik alle spinnen gewoon met veger en blik buiten zette. Ik was er helemaal niet bang voor omdat ik er dagelijks mee geconfronteerd werd. Daarna verhuisde ik terug naar ‘de wijk’ en langzaam raakte ik de spinnen weer ontwend en kwam de angst weer naar boven.

Nu ik weer in het buitengebied woon merk ik aan mezelf dat ik er weer iets meer aan gewend ben. Maar nog steeds ben ik niet helemaal van mijn angst af en dat wil ik doorbreken door weer op een normale manier tegen spinnen aan te kijken. Spinnen zijn immers hartstikke nuttig toch? Het is dan ook beter om een spin buiten te zetten dan op te zuigen met een stofzuiger. Sterker nog… er zijn genoeg spinnen die weer uit de stofzuiger klimmen, dus dit is lang niet altijd effectief. Hoe groter de spin, hoe groter zijn overlevingskans.

Zo kom je van je angst voor spinnen af

Mijn eigen ervaring is dat het helpt om kleine stapjes te zetten met spinnen en zo van je angst voor die beesten af te komen. Nu heb ik het natuurlijk alleen maar zover gebracht dat ik op een gegeven moment die beestjes met veger en blik buiten kon zetten. Ook de grotere exemplaren. Echt van je angst voor spinnen afkomen houdt natuurlijk in dat je ook nog een stapje verder gaat en de spin durft aan te raken.

Ik las bij dePsycholoog daar een hele mooie methode voor die je kan volgen:

  1. Een foto op de kast van een spin; zet deze foto nog een beetje ‘beschut’ neer
  2. Een foto van een spin op je bureau
  3. Een aquarium op je bureau met een heel klein spinnetje er in
  4. Met je hand in het aquarium
  5. Met je hand de spin aanraken
  6. De spin over je hand laten lopen
  7. Beginnen met het aquarium op de kast, maar nu met een grotere spin
  8. Doorgaan totdat je een grote kruisspin over je arm durft laten te kruipen

Klinkt als een uitstekend en logisch stappenplan. Toch merk ik bij mezelf dat de kriebels me al over mijn lijf lopen als ik hier aan denk.

Vooralsnog hou ik het dus even bij het vangen van de spinnen met de spinnenvanger zodat ik enigszins op afstand kan blijven.

angst voor spinnen? Dan kan je met deze spinnenvanger ze gewoon vangen

Een spin vangen?

Een stofzuiger pakken om een spin te vangen is een optie, maar de spin dan nog buiten zetten? Dat gaat niet meer lukken. Daarnaast vind ik het zelf ook altijd een beetje ‘vies’ als ik de spin door de stang van de stofzuiger voel gaan. Die spinnenangst gaat wel ver 😉 .

Maar wil je een spin graag buiten zetten dan zijn daar een paar mogelijkheden voor. Je kan een spin op meerdere manieren vangen om buiten te zetten. Zo gebruikte ik jaren terug dus gewoon een veger en blik. Gaat op zich prima, maar je moet wel dichtbij komen.

Je kan ook een lege appelmoes pot pakken zoals mijn broer vroeger altijd deed. Die zette hij dan over de spin heen, maar daarna durfde hij hem niet meer weg te halen, haha. Heb je wat meer lef? Dan laat je er een papiertje onder glijden en heb je de slin zo in de pot zitten om buiten te zetten.

Voor grotere angsthazen is er de spinnenvanger. En ik kan je zeggen… dat ding werkt fantastisch!

Zo werkt de spinnenvanger

Het vangen met de Bug Away spinnenvanger is een makkie. Je zet de opengedraaide trechter over de spin heen (of de hooiwagen, dat kan dus ook). Daarna draai je aan het handvat en zit de trechter ‘dicht’. En ook al heb je angst voor spinnen, je kan dit allemaal op een armlengte afstand doen. Heel fijn dus. Je kan nu de spinnenvanger mee naar buiten nemen en daar de spin loslaten. Of je gaat de spin even op je gemak met je kinderen bestuderen, dat kan natuurlijk ook 😉 .

Je vindt de spinnenvanger onder andere bij Vivara! Wij halen hier ook bijvoorbeeld ons vogelvoer en andere spullen voor de dieren in onze tuin!

Spinnenvanger ook voor andere dieren

Als je denkt dat de spinnenvanger alleen voor het vangen van spinnen is, dan heb je het mis. Bij het op de foto zetten van hoe deze spinnenvanger werkt waren er -natuurlijk- geen spinnen in de buurt. Wél zat er een flinke hooiwagen in onze slaapkamer. Het leek me wel handig om te kijken of de spinnenvanger daar ook bij werkt en jawel! Binnen notime had ik hem gevangen en zo kwam ik weer een stapje dichterbij het overwinnen van mijn angst voor spinnen en alles wat nog meer in huis vliegt.

spinnenvanger vangt ook een wesp met gemak

Helemaal trots liep ik naar beneden waar ik in de keuken bijna een enorme wesp tegen mijn hoofd aan kreeg. Zou dat ook werken? Yep! Ook deze wesp was binnen één minuut gevangen en buiten vrij gelaten. Nu alleen maar hopen dat dit ik geen hoornaar weer naar buiten heb laten gaan. En die spin? Dat gaat me ook wel lukken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven